Dzisiaj jest: Sobota, 20.07.2019 Imieniny: Czesława i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Jak prawidłowo przechowywać żywność?


20.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak prawidłowo przechowywać żywność?


   Prawidłowe przechowywanie żywności ma bardzo duże znaczenie ze względu na zdrowie oraz zapobieganie marnotrawieniu pokarmu.

   Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest istotne także ze względów praktycznych. Ułatwia to planowanie posiłków i komponowanie jadłospisu. Podstawową zasadą jest kontrolowanie terminu przydatności do spożycia.





Termin przydatności do spożycia

   Termin przydatności do spożycia umieszczony na etykiecie jest bardzo istotną informacją. Należy go ściśle przestrzegać zwłaszcza w odniesieniu do jogurtów, świeżych soków, wędlin, pieczywa i produktów garmażeryjnych. Czas przechowywania ugotowanych produktów i pozostałości z obiadu wynosi około 3 dni od przygotowania. Potrawy zawierające produkty niepoddane obróbce termicznej należy spożyć nie później niż następnego dnia po dniu przygotowania.



Prawidłowe miejsce przechowywania

   Przygotowane posiłki i niektóre produkty, o czym niżej, powinny być przechowywane w lodówce. Jeżeli nie planuje się ich spożycia w okresie 2 dni lepiej je zamrozić. W lodówce znajduje się kilka półek. Dolna półka jest przeznaczona na owoce i warzywa. Na środkowej półce przechowuje się produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia. Na bocznych pojemnikach przechowuje się soki, jaja, oleje roślinne i słoiki z przetworami. Niemyte jaja mogą stać w lodówce do 3 tygodni. Po umyciu skorupki tracą naturalną warstwę ochronną i są mniej zabezpieczone przed wniknięciem drobnoustrojów.



Instrukcja obsługi lodówki

   Na środkowej półce lodówki powinna panować temperatura równa 5 stopni Celsjusza. Temperatura zmienia się w zależności od miejsca w lodówce. Najchłodniejszym miejscem jest dolna półka nad pojemnikami, gdzie panuje temperatura 2 stopni Celsjusza. Układamy tam świeże mięso i ryby. Na środkowych półkach panuje temperatura 4-5 stopni Celsjusza, a na górnej półce temperatura wynosi 8 stopni Celsjusza. Przechowujemy tam wszystkie produkty, których etykiety są opatrzone instrukcją mówiącą o tym, że po otworzeniu należy przechowywać je w lodówce. W dolnych szufladach, gdzie panuje temperatura rzędu 10 stopni Celsjusza przechowuje się warzywa i owoce. Pojemniki i półki znajdujące się na wewnętrznej stronie drzwi są najcieplejszym miejscem lodówki. Służą one do przechowywania produktów wymagających jedynie lekkiego schłodzenia. Nie powinno się umieszczać w lodówce zbyt dużo pożywienia, ponieważ wtedy nie pracuje ona efektywnie. Cyrkulacja powietrza zostaje zaburzona i osiągnięcie optymalnej temperatury jest utrudnione. Niektóre produkty nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ stracą one swoją jakość. Tytułem przykładu można wskazać rośliny strączkowe, egzotyczne owoce, pomidory, chleb, cukinię i ogórki.



Produkty zbożowe

   Mąka, kasza i płatki zbożowe powinny być przechowywane w słojach bądź w plastikowych pojemnikach, najlepiej w zaciemnionym miejscu. Podobnie jest w przypadku makaronów. Pieczywo może być przechowywane w drewnianym bądź w plastikowym chlebaku nie dłużej niż 7 dni. Zamrożone pieczywo można przechowywać w zamrażalniku przez okres do około 3 miesięcy.



Owoce i warzywa

   Owoce i warzywa w zamrożonej postaci mogą być przechowywane przez cały rok. Wyjątkiem od tej zasady są warzywa kapustne, których nie wolno zamrażać, ponieważ niska temperatura doprowadza do uszkodzenia ich struktury.



Mięso, ryby, owoce morza i produkty mleczne

   Zasady przechowywania mięsa i produktów mlecznych w lodówce są bardzo proste. Surowe mięso przechowuje się w temperaturze od 0 do 2 stopni Celsjusza. Należy przed włożeniem do lodówki dokładnie umyć, osuszyć i włożyć je do pojemnika. Maksymalny okres przechowywania mięsa wynosi do 2 tygodni. Innym sposobem przechowywania mięsa jest podzielenie go na porcje i przechowywanie w foliowej torebce w zamrażalniku. Maksymalny czas przechowywania produktu w stanie zamrożonym wynosi 3 miesiące.

   Nieco bardziej rygorystyczne zasady obowiązują w stosunku do ryb i owoców morza. Można przechowywać wymienione produkty w lodówce do 2 dni. Nie powinny znajdować się one w pobliżu serów i masła ze względu na ryzyko wchłonięcia nieprzyjemnej woni. Wędzona ryba powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku. Owoce morza i ryby w zamrożonej postaci można natomiast przechowywać przez okres nie dłuższy niż 8 miesięcy.

   Nabiał przechowuje się w lodówce przez około 3-4 dni, przy czym pasteryzowane mleko i napoje mleczne w kartonikach mogą być przechowywane przez okres 3 miesięcy pod warunkiem, że nie są otwarte. Nabiału nie można zamrozić. Po rozmrożeniu nie będzie zdatny do spożycia.



Orzechy, nasiona i oleje

   Olej i oliwa mogą być przechowywane przez okres do 3 miesięcy w temperaturze około 6-7 stopni Celsjusza. Do przechowywania tłuszczów w stałej formie służą specjalne kamionkowe lub szklane pojemniki. Orzechy i nasiona nie muszą być przechowywane w lodówce. Wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku.




Zobacz więcej na temat:

przechowywanie żywnościlodówka


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE