Dzisiaj jest: Czwartek, 21.11.2019 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Jak przemycić więcej kasz do diety?


23.03.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak przemycić więcej kasz do diety?


   Kasza to jeden z najzdrowszych produktów w naszej kuchni, dlatego powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Różnorodność dostępnych kasz umożliwia ułożenie takiego jadłospisu, który nie znudzi się szybko ani nam, ani domownikom.

   Kasza to nasiona zbóż, które w zależności od typu mogą być lekko rozdrobnione lub całkowicie pozbawione zewnętrznej łuski. Im mniej przetworzona kasza, tym zdrowsza - to właśnie pod łuską kryje się najwięcej minerałów, witamin i innych cennych wartości odżywczych. Jak przemycić więcej kasz do diety?





Kasza jaglana

   Kasza jaglana to lekkostrawna i smaczna kasza, która wykazuje działanie zasadotwórcze i ma właściwości ocieplające; z tego względu świetnie powinniśmy często jeść ją na śniadanie. Dodatkowo ma bardzo łagodny i neutralny smak, dzięki czemu można spożywać ją zarówno na słono, jak i na słodko. Osoby, które preferują rano słodkie śniadania, powinny spróbować ugotować kaszę jaglaną na mleku i podać z kakao i owocami, na przykład bananem. Do tego wystarczy dorzucić nieco tłuszczu w postaci orzechów czy nasion i pełnowartościowe śniadanie gotowe! Jeśli nie przepadasz za mlekiem krowim, użyj jogurtu naturalnego lub napojów roślinnych, na przykład mleka migdałowego, kokosowego czy owsianego.

   Ugotowaną kaszę jaglaną można też wymieszać z mąką, jajkami, drobno pokrojonymi owocami, np. jabłkiem czy gruszką, a następnie usmażyć na tłuszczu kokosowym w postaci placków. Tak przygotowanemu śniadaniu nie oprą się z pewnością również najmłodsi członkowie rodziny. Placki z kaszy jaglanej można podawać z jogurtem i syropem z agawy czy miodem.



Kasza gryczana

   Kasza gryczana zawiera więcej błonnika niż inne kasze, dzięki czemu jest uznawana za jedno z najzdrowszych nasion zbóż, dostępnych na naszych stołach. Gryka jest bezglutenowa, zawiera sporo witamin z grupy B. Dodatkowo możemy znaleźć w niej dużo składników mineralnych. Jak podawać kaszę gryczaną, żeby się nie znudziła?

   Ciekawym i z pewnością niecodziennym sposobem jest przerobienie kaszy gryczanej na chleb. W jaki sposób? To bardzo proste: wystarczy zmiksować 500 g kaszy gryczanej niepalonej (tej jaśniejszej, łagodniejszej w smaku) razem z wodą (700 ml wody). Uzyskany roztwór należy odstawić na noc; rano uzyskamy gęstą, lepką ciecz. Dodajemy do niej 2 łyżeczki soli i przelewamy na blachę - sprawdzi się tu np. keksówka. Chleb pieczemy przez godzinę w 190 stopniach. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego np. ulubione ziarna czy nasiona (słonecznik, pestki dyni).

   Niejadkom warto zaserwować naleśniki z kaszy gryczanej. Przy robieniu ciasta postępujemy podobnie, jak przy robieniu chleba - szklankę niepalonej kaszy gryczanej zalewamy na noc wodą (2,5 szklanki wody), a rano dokładnie miksujemy. Później wystarczy usmażyć dwustronnie naleśniki na oleju. Tak przygotowane naleśniki są łagodne w smaku i powinny smakować również najmłodszym.



Kasza jęczmienna

   Tę kaszę można spotkać w kilku formach: jako pęczak, pęczak obtaczany, kasza jęczmienna łamana (wiejska), kasza perłowa (mazurska). Po kaszę jęczmienną powinny sięgać jak najczęściej osoby z podwyższonym cholesterolem LDL, ponieważ kasza obniża właśnie tą frakcję cholesterolu. Ten typ jest bardzo delikatny i nie podrażnia jelit, dlatego po kaszę jęczmienną śmiało mogą sięgać osoby z problemami jelitowymi, np. chorzy na zespół jelita drażliwego czy przechodzący różne stany zapalne. W przeciwieństwie do jaglanej i gryczanej - jęczmienna zawiera gluten.

   Jak jeść kaszę jęczmienną? Można ją zaserwować w gołąbkach zamiast ryżu, dodać do sałatki, żeby była pożywniejsza lub do zupy, dzięki czemu uzyskamy przepyszny krupnik. Kasza jęczmienna świetnie smakuje również ze wszystkimi aromatycznymi sosami, na przykład z sosem grzybowym. Kaszę jęczmienną (perłową) można zaserwować na śniadanie - 100 g kaszy jęczmiennej gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dodajemy do niej ulubione owoce (np. maliny, jabłko pokrojone w kostkę), suszoną żurawinę i garść ulubionych pestek, ziaren, czy nasion np. pestki dyni, słonecznik czy nasiona chia.



Kasza kukurydziana

   Niepozorna kasza kukurydziana zawiera całkiem sporo witamin; znajdziemy w niej m.in. witaminy z grupy B, witaminę A i E, a także pierwiastki takie jak selen, magnez i fosfor. Choć kasza kukurydziana niektórym kojarzy się głównie z monotonnymi papkami dla dzieci, to warto jednak wiedzieć, że jej zastosowanie jest znacznie szersze. Kasza kukurydziana podobnie jak kukurydza nie zawiera glutenu.

   Warto ugotować kaszę na mleku, a następie wylać na płaski talerz i odstawić na noc do całkowitego zastygnięcia. Gotową kaszę można pokroić na plasterki, a następnie podsmażać na maśle do zrumienienia. Smażonej polencie nikt się nie oprze, szczególnie, gdy podasz ją z dżemem i jogurtem naturalnym. Kasza kukurydziana nadaje się też do panierowania np. ryb. Możesz ją wykorzystać gdy zabraknie ci bułki tartej lub po prostu chcesz nieco urozmaicić tradycyjne danie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE