Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Jak robić przemyślane zakupy spożywcze?


24.01.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak robić przemyślane zakupy spożywcze?


   Okazuje się, że Polacy przeciętnie na artykuły spożywcze wydają około 43% swojego dochodu, co wynika z badania przeprowadzonego przez GfK - to bardzo dużo, a warto pamiętać, że dane te są średnią, co w praktyce może oznaczać, że większość z nas wydaje jeszcze więcej. Jak robić przemyślane zakupy, by nie wydawać zbyt wielu pieniędzy?

   Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Przede wszystkim trzeba na nowo zorganizować swoje życie w kilku punktach. Może to być męczące, ale warto poświęcić na to dłuższą chwilę - dzięki temu w przyszłości zaoszczędzisz czas i pieniądze, no i będziesz marnował mniej jedzenia w kuchni.





Planowanie to podstawa

   Kluczem do robienia przemyślanych zakupów jest zaplanowanie posiłków. Być może dla wielu osób myśl o cotygodniowym planowaniu jadłospisu jest męcząca, ale dobrze jest się przemóc przynajmniej na miesiąc i spróbować. Jak to robić? Raz w tygodniu przygotuj kartkę i podziel ją na dni tygodnia. Zaplanuj wszystkie posiłki na tydzień, a w osobnej rubryczce spisz produkty, których będziesz potrzebować. Zanim to zrobisz, możesz przejrzeć szafki i sprawdzić, czy np. nie masz tam przypadkiem żywności, którą powinniście zjeść w ciągu tygodnia, ponieważ później będzie nadawać się do wyrzucenia. Warto planować tak, by zjadać na bieżąco zapasy. Dzięki temu nie będziesz trzymać w szafce kilku opakowań ryżu, kasz czy makaronów, a przy okazji zaoszczędzisz pieniądze (i nie wyrzucisz później nieotwartych produktów, którym skończyła się data ważności, ponieważ zapomnieliście o nich).



Rób duże zakupy

   Zamiast chodzić codziennie do sklepu, postaraj się robić raz w tygodniu duże zakupy. Wtedy możesz kupować wszystkie te produkty, które mają dłuższą datę ważności - płatki owsiane czy śniadaniowe, masło, mąki, kasze, ryże, mrożonki. Możesz też kupować na zapas mięso i porcjować je, a następnie mrozić - dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką składniki na obiady. Robienie dużych zakupów ma jeszcze jeden plus - zawsze trzeba wybrać się na nie z listą. Jeśli będziesz kupować tylko to, co masz na liście, nie wydasz dodatkowych pieniędzy.



Nie odwiedzaj sklepów pod wpływem impulsu

   Szczególnie niebezpieczne jest chodzenie do sklepów wtedy, gdy jesteśmy głodni. Podświadomie kupimy więcej niż potrzebujemy i w efekcie możemy później nie zużyć żywności. Dlatego właśnie warto wyrobić sobie nawyk tygodniowych zakupów - zawsze będziesz mieć w domu coś, z czego łatwo przyrządzić szybki i zdrowy posiłek.



Stawiaj na jakość

   Przemyślane zakupy to nie tylko oszczędność, ale również inwestowanie w jakość. Jeśli zależy ci na twoim zdrowiu, sprawdzaj dokładnie etykiety przed zakupem danego produktu. Zakup kilku batoników to mały wydatek i wprawdzie jest to jakaś przekąska, ale czy przyniesie coś dobrego twojemu organizmowi? W tej samej cenie możesz mieć chociażby paczkę orzechów włoskich czy migdałów, które są znacznie zdrowsze, ponieważ np. pozytywnie wpływają m.in. na układ sercowo-naczyniowy. Warto też pamiętać o tym, że czasem bardziej opłaca się zainwestować w to, co droższe. Chleb razowy na zakwasie kosztuje więcej niż pszenny, ale za to ten pierwszy jest bardziej sycący i nie podnosi gwałtownie cukru we krwi. Oznacza to, że możemy bez problemu najeść się dwiema kromkami chleba razowego, za to musielibyśmy zjeść kilka pszennego, zanim poczulibyśmy sytość.



Uwaga na promocje

   Wyprzedaże i niższe ceny kuszą, to prawda, ale czy na pewno potrzebujesz teraz dwóch pudełek ryżu z krótką datą ważności? I czy warto kupować tańszą czekoladę, skoro miałeś nie spożywać słodyczy? Oczywiście nie ma nic złego w rozsądnym korzystaniu z promocji, ponieważ czasem naprawdę pozwalają zaoszczędzić nieco pieniędzy. Przed kupnem czegokolwiek warto zastanowić się jednak, czy naprawdę potrzebujemy tego w danym momencie, a jeśli nie, to czy wykorzystamy to w ciągu najbliższych tygodni. Jeśli odpowiedź przy obu pytaniach jest przecząca, lepiej odpuścić sobie zakup.




Zobacz więcej na temat:

zakupy


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE