Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Jak zrobić domową granolę?


19.08.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak zrobić domową granolę?


   Domowa granola to doskonała alternatywa dla kupnych płatków śniadaniowych, które na ogół nie są zbyt zdrowe. Słodkie płatki zawierają sporo cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, soli i dodatków do żywności. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie zrezygnować z ulubionego śniadania. Wystarczy przygotować domową granolę, która smakuje równie dobrze co sklepowe muesli.

   Granolę można przygotować na różne sposoby. Warto zrobić od razu większą porcję - możesz ją później przechowywać w słoiku i częstować domowników za każdym razem, gdy ktoś będzie miał ochotę na słodkie płatki z mlekiem.





Podstawa granoli

   Podstawę granoli powinny stanowić różne płatki zbożowe. Tak naprawdę tylko od nas zależy to, jakich użyjemy - nie ma złotej proporcji, każdy może wybrać odpowiadające mu płatki i tworzyć z nich dowolne kombinacje. Najlepiej sięgać po płatki owsiane (bezglutenowe, bogate w witaminy z grupy B, selen, magnez i błonnik), jęczmienne (regulują poziom cukru we krwi), gryczane (bezglutenowe, bogate w cenne aminokwasy), żytnie (dobre źródło żelaza i wapnia), jaglane (bezglutenowe, zawierają sporo witaminy E). Jeśli zależy ci na większej dawce błonnika, możesz też dodać do tego zestawu otręby, na przykład pszenne lub owsiane.



Zdrowe dodatki, czyli bakalie

   To bakalie w dużej mierze odpowiadają za to, jak będzie wyglądać nasza granola. Warto dorzucić do niej rodzynki (bogate w magnez, fosfor, potas, witaminy B6 i B2), suszone morele (te niesiarkowane, ciemniejsze - mają sporo beta-karotenu, witamin E i B3 oraz potasu i żelaza), suszone figi (bogate w witaminy B1, B5, B6 oraz wapń, magnez, miedź, mangan i sporo błonnika) i daktyle (bogate w witaminy B3, B5, B6 oraz potas, mangan, magnez, miedź). Suszone owoce możesz pokroić na drobniejsze kawałki, dzięki czemu dobrze wymieszają się z płatkami. Ponadto warto włączyć do granoli orzechy i migdały, na przykład orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe czy orzechy brazylijskie.



Kompozycje smakowe

   Połączenie odpowiednich dodatków sprawi, że uzyskasz granolę o różnych smakach.

Muesli czekoladowe: dodaj do płatków świeżego banana, kakao, gorzką czekoladę i rodzynki. W mniej zdrowej wersji możesz dodać też czekoladę mleczną i białą, a w zdrowszej - karob.

Karmelowa granola: dodaj karmelizowane lub suszone banany, pokrojone daktyle i syrop klonowy.

Letnia granola: do płatków dołącz też miód, liofilizowane truskawki i jeżyny.

Kokosowa granola: dodaj wiórki kokosowe, miód, płatki migdałowe i chipsy kokosowe. Aby granola była bardziej aromatyczna, najpierw podsmaż wiórki na patelni do momentu, aż zmienią kolor na złoty i zaczną apetycznie pachnieć.

Orzechowa granola: dodaj przynajmniej 3-4 rodzaje orzechów i całość wymieszaj z masłem orzechowym. Świetnie sprawdzi się tu masło z fistaszków, choć możesz też dołączyć mniej popularne wersje, na przykład masło z nerkowców.

Chrupiąca granola: aby płatki były bardziej chrupiące, warto dodać do nich np. rozpuszczony olej kokosowy lub sok owocowy, na przykład jabłkowy lub pomarańczowy. Jeśli nie robisz całego słoika, a tylko jedną porcję, karmelizuj płatki w miodzie na patelni - dzięki temu będą jednocześnie słodkie i chrupiące.

   Jak zrobić granolę? Duże orzechy i migdały kroimy na mniejsze kawałki. Następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu miód i olej kokosowy, dodajemy szczyptę cynamonu i wlewamy całość do suchej mieszanki. Dokładnie łączymy suche składniki (oprócz rodzynków jeśli są w składzie) z mokrymi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni i w takiej temperaturze piec około 20-30 minut (w zależności od grubości warstwy). Zaleca się przemieszać co kilka minut składniki, by granola upiekła się równomiernie. Na koniec należy wystawić blachę i poczekać, aż się wystudzi. Po przestygnięciu granoli dodajemy do niej rodzynki (jeśli są w składzie). Później można przełożyć ją do słoika i przechowywać maksymalnie kilka tygodni. Najlepiej jest robić taką ilość granoli, którą jesteśmy w stanie zjeść w ciągu miesiąca - wówczas mamy pewność, że składniki zachowają świeżość i smak.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE