Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kawa w kuchni


30.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kawa w kuchni


   Kawa to dodający napój energii. Pijemy ją z samego rana, do śniadania lub nawet zamiast niego. Przy kawie rozmawiamy z przyjaciółmi, smakując przy okazji ulubione łakocie, to właśnie kawa utrzymuje nas na nogach w okresach natężonego wysiłku umysłowego…

   Warto jednak wiedzieć, iż z pozytywnych właściwości kawy, w tym też tych pobudzających, w mniejszym lub większym stopniu korzystać możemy poprzez dodawanie jej do różnego rodzaju dań. Kawa może mieć bowiem wiele kulinarnych zastosowań i, co ciekawe, nie tylko do deserów.





Kawowe poranki

   Chyba każdy raz w życiu przekonał się o tym, że wypita rano kawa pobudza do działania i pozwala rozpocząć nawet najtrudniejszy dzień z pełną koncentracją, energią i w dobrym humorze. Dla jednych kawa jest nieodłącznym elementem śniadania, a dla innych jego substytutem. Czy jednak można te dwa spojrzenia na poranna kawę połączyć? Okazuje się, że tak. Jest to, co więcej, banalnie proste.

   Jednym ze sposobów na wkomponowanie kawy do typowych śniadaniowych posiłków jest np. ugotowanie z jej dodatkiem owsianki. Najlepszym wyborem w tym przypadku będzie kawa rozpuszczalna, gdyż dodanie jej do gotujących się w mleku płatków jest wyjściem najszybszym i najmniej kłopotliwym, gdyż niczego nie musimy przecedzać. Gdy chcemy ugotować sobie kawową owsiankę, możemy również wybierać w tym celu kawy aromatyzowane, co dodatkowo podniesie walory smakowe naszego śniadania.

   Świeżo zaparzonej kawy możemy również dodawać do ciasta na naleśniki czy słodki omlet. Nada im niepowtarzalny aromat, który doskonale będzie komponował się z twarożkami, jogurtem, serkiem wiejskim, rodzynkami, cynamonem i innymi przyprawami korzennymi, prażonymi jabłkami itd.

   Smakowitym porannym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników kakao jest połączenie go właśnie z kawą.



Kawowe desery

   Zastosowań kawy w zakresie przygotowywania deserów jest naprawdę bardzo wiele. Możemy dodawać ją, zaparzoną, do m.in.:

- biszkoptów (tu w minimalnych ilościach, jeśli chcemy mieć pewność, iż biszkopt wyrośnie - bezpieczniejszą opcją jest jego skropienie mocną kawą już po upieczeniu)
- kremów do ciast
- ciasteczek
- serników na zimno (dla mocno kawowego efektu ugotujmy mocną i słodką kawę z mlekiem, rozpuśćmy w nim żelatynę i zmiksujmy całość z serem)
- domowych lodów
- domowej polewy czekoladowej.

   Aromat kawy mało komu nie odpowiada. Lubią go nawet ci, którzy za jej piciem nie przepadają. Warto więc wzbogacić o ów specyficzny i apetyczny zapach nasze domowe łakocie, a z pewnością każdy będzie chciał ich spróbować!



Kawowe obiady

   To, że kawa doskonale podkreśla słodki smak deserów, jest oczywiste. Warto jednak wiedzieć, iż nadaje się również do wykorzystania jako… składnik marynaty do mięsa. Mocna kawa, w połączeniu z odrobiną miodu oraz wybranych przypraw (doskonale sprawdzą się tu np. mieszanki indyjskie, imbir itd.), sprawi, iż zamarynowany w niej kurczak lub wieprzowina staną się miękkie i niesamowicie aromatyczne. „Kawowe” mięso najlepiej jest łączyć z suszonymi owocami, chrupiącymi surówkami, masłem klarowanym, orzechami, ryżem oraz słodkimi ziemniakami.



A po obiedzie…

   Tak po obiedzie, jak i każdym innym posiłku, trzeba pozmywać. Warto wiedzieć, iż sypana kawa, po zaparzeniu, doskonale sprawdza się jako usuwający tłuszcz, nawet ten zaschnięty, płyn do mycia naczyń. Jeśli więc akurat nam się skończył, a w zlewie piętrzą się garnki, patelnie i brytfanny, zaparzmy trochę kawy, a bez problemu pozbędziemy się problemu!




Zobacz więcej na temat:

kawakuchnia


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE