Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.12.2018 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5827

Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze


19.10.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze


   Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do kimchi dodaje się także proszek przygotowany z papryczek chili. Kimchi pełni rolę przystawki i komponentu posiłku, niemniej może być używane do przyrządzania innych potraw, w tym m.in. do przygotowania zupy kimchi i smażonego ryżu z kimchi, a także gulaszu i naleśników.

   Można wyróżnić dwa rodzaje koreańskiego przysmaku - sezonowe kimchi i zimowe kimchi. Pierwsze z wymienionych jest przygotowywane z warzyw dostępnych o określonej porze roku. Pod względem kryterium komponentów można wyróżnić rozmaite odmiany kimchi. Za najbardziej popularną uznaje się baechu kimchi - potrawę przyrządzaną z kiszonej kapusty pekińskiej w zalewie z płatków chili, cebuli dymki, czosnku i imbiru oraz kleiku ryżowego. Szacuje się, że istnieje około 160-190 odmian kimchi.





Co oznacza "kimchi"?

   Słowo "kimchi" oznacza w języku koreańskim sfermentowane warzywa. Według niektórych źródeł określenie pochodzi od chińskiego słowa "chimchae", które oznacza solone warzywa. Koreańska potrawa ma bardzo długi rodowód. Źródła historyczne wskazują na to, że pierwsze kimchi było przyrządzane w VII wieku, żeby zakonserwować rzepę w czasie zimy. Od XII wieku do kimchi zaczęto dodawać sos sojowy. Oprócz zimowego kimchi pojawiły się także sezonowe odmiany. Obecnie najbardziej popularne jest baechu kimchi, które zawiera papryczki chilli. Pierwsze tego typu potrawy przyrządzono w XVIII w. Kapustę pekińską do przygotowania kimchi wykorzystano dopiero w XIX w.



Wartości odżywcze kimchi

   Kimchi jest niskokalorycznym daniem, które w 100 g zawiera zaledwie ok. 32 kalorie (kcal) - wartość ta jest zmienna w zależności od rodzaju kimchi i użytych proporcji warzyw i dodatków. Potrawa zawiera dużo błonnika oraz witaminę C, witaminy z grupy B (B2, B3, B6, B9), beta-karoten, wapń, miedź, mangan i fosfor. Kimchi podobnie jak osławiona już fermentowana soja - natto zawiera witaminę K2, choć nie są to tak duże ilości. Kimchi jest polecane w sezonie przeziębień - kiszone warzywa w wersji azjatyckiej są dobrym probiotykiem. Jako produkt fermentowany kimchi zawiera bakterie probiotyczne, głównie z rodziny Lactobacillus. Wspomagają one procesy trawienia i zwalczanie infekcji oraz zapewniają ochronę przed niekorzystnym działaniem antybiotyków. W skład kimchi wchodzi czosnek, który działa antybakteryjnie i pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Potrawa jest też bogata w witaminę A (a dokładnie w jej prowitaminę - beta-karoten) niezbędną do zachowania zdrowego wzroku. Kimchi dostarcza organizmowi dużej dawki antyoksydantów, które przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry.



Prosty przepis na kimchi

   Nie ma jednego przepisu na tę koreańską potrawę. Biorąc pod uwagę produkty dostępne w Polsce, koreańską kiszonkę można przygotować z takich warzyw, jak:

- kapusta pekińska (1 główka)
- rzodkiewka (3 sztuki)
- marchew (1-2 sztuki)
- szczypior (1 pęczek)
- czosnek (2 ząbki)

   Dodatkowo, do przygotowania kimchi potrzebne będą takie przyprawy, jak czerwony pieprz, sproszkowana papryczka chili, imbir i cukier. Umyj i obierz warzywa, a następnie pokrój je w paski. Przeciśnij czosnek przez praskę, zetrzyj imbir na tarce, wymieszaj wszystkie składniki i dodaj papryczkę chili oraz cukier - po 2 łyżeczki. Wymieszaj przyprawy z warzywami i poczekaj, aż warzywa puszczą sok. Przełóż całość do dużego słoja, odstaw na kuchenny blat na 3 dni, a następnie wstaw słoik do lodówki. Po upływie 3 tygodnie produkt jest już ukiszony i kiszonka jest gotowa do spożycia.



Kimchi Field Museum

   W 1986 r. w Seulu powstało muzeum kimchi (Kimchikan), które jest najlepszym dowodem na to, jak długi rodowód ma ta potrawa oraz jakie jest jej znaczenie dla koreańskiej kuchni. Osoby zwiedzające muzeum mają okazję poznać techniki przygotowania kimchi oraz różnorodność jej odmian. Podczas zwiedzania muzeum goście mają okazję przygotować własne kimchi. W zajęciach kulinarnych biorą udział nie tylko dorośli, ale również najmłodsi. W dniu 9 października każdego roku - z powodu świętowania Hangul Day (Święto Koreańskiego Alfabetu) przez Koreańczyków - wstęp do muzeum jest bezpłatny.



   Kimchi trochę przypomina kiszoną kapustę z dodatkiem marchewki, cebuli, doprawionej pieprzem i solą. Niemniej charakterystyczne przyprawy, takie jak imbir i papryczka chili nadają kiszonym warzywom koreańskim unikatowy charakter. Orientalny smak podkreśla przynależność kimchi do azjatyckiej kuchni. Według niektórych, kimchi ma być jednym z sekretów urody Koreanek, jako sposób na zachowanie pięknej cery i szczupłej sylwetki. Nie byłoby to żadną niespodzianką. Koreanki jedzą kimchi na potęgę, co widać szczególnie na kanałach youtube związanych z mukbangiem, czyli jedzeniem online.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE