Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kuchnia indyjska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia indyjska


   Indie to państwo położone w Azji Południowej nad Oceanem Indyjski. Indie pod względem powierzchni zajmują siódme miejsce na świecie, natomiast pod względem ludności drugie miejsce. To kraj niezwykle barwny, pełen zapachów i różnorodnych kultur, religii i narodowości. Kuchnia indyjska jest więc połączeniem wielu tradycji, skrajnych smaków i mozaiki kulturowej tego wspaniałego kraju.

   Indie swą popularność zyskały dzięki znakomitym i specyficznym przyprawom. Oprócz szafranu, kurkumy, czy curry kuchnia indyjska słynie również z mleka kokosowego, mąki z ciecierzycy oraz masła ghee. Sławne na całym świecie smaki kraju kontrastów cieszą się ogromną popularnością wśród turystów, którzy chętnie przybywają, by zwiedzać piękny Taj Mahal i bawić się na tętniących życiem rynkach podczas niezwykle kolorowych festiwali. Jaka jest więc kuchnia tego niezwykłego państwa?





Przyprawy

   Pierwszym skojarzeniem kuchni indyjskiej są z pewnością przyprawy. I nie bez powodu, ponieważ kuchnia indyjska obfituje w ich ogromną ilość. Wśród niezwykle aromatycznych najsłynniejszą jest kurkuma (haldi), której korzeń jest również składnikiem równie popularnej mieszanki curry. Kurkuma ma żółty kolor, który często wykorzystywany jest do barwienia dań. Wykazuje też szereg właściwości zdrowotnych i leczniczych.

   Kolejną przyprawą jest imbir, którego korzeń jest cenną na całym świecie przyprawą stosowaną do dań słodkich oraz wytrawnych, podobnie jak równie popularny cynamon i kardamon.

   Kuchnia indyjska wykorzystuje również kolendrę, kminek, anyż, goździki, gorczycę, paprykę chili. Słodkie potrawy i desery doprawiane są kardamonem, szafranem, gałką muszkatołową oraz płatkami róż.



Kuchnia regionalna

   Ze względu na wielokulturowość oraz duże terytorium kuchnia różni się w zależności od rejonu Indii. Zauważyć tu można różnice w sezonowości produktów, dostępu do nich ze względu na geografię (morza, tereny górskie), nakazów religijnych oraz sytuacji ekonomicznej mieszkańców. Poniżej przegląd kilku najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych Indii.



Delhi

   Delhi to stolica Indii. Szczególnie znane jest z ulicznego jedzenia, na którego smaki mają wpływ różne kultury. Kuchnia Delhi jest tak naprawdę mieszanką wielu kuchni indyjskich zmodyfikowanych w wyjątkowy sposób. Dostrzec to można w różnych rodzajach dostępnych pokarmów ulicznych. Chaat, kachauri (przystawki w formie mieszanki ziemniaków, smażonego chleba lub ciecierzycy i pikantnych przypraw), indyjskie słodycze, czy lody indyjskie oraz niekiedy zachodnie produkty spożywcze, są przygotowywane w stylu unikalnym dla Delhi i zyskują na popularności. Jednym z charakterystycznych dań jest Rajma-chawal, czyli curry z czerwoną fasolą i ryżem gotowanym na parze.



Kuchnia assamska

   Kuchnia assamska to mieszanka kuchni tradycyjnej i zewnętrznych wpływów innych krajów. Podstawowym produktem spożywczym jest ryż, którego spotkać tu można wiele odmian. Chętnie spożywane są również ryby i kurczak, kaczka, ślimaki, wieprzowina, dziczyzna. Kuchnia asamska znana jest z ograniczonego stosowania przypraw, jednak chętnie stosowane są zioła, owoce i warzywa nadające daniom wyrazisty, ciekawy smak. Tradycyjny posiłek w Assamie rozpoczyna się od khar, a kończy na tenga, czyli kwaśnym daniu. Domowe piwo ryżowe lub wino ryżowe podaje się przed posiłkiem, a Paan, czyli praktyka żucia orzechów betelowych, zwykle kończy każdy posiłek.



Kuchnia Dżammu i Kaszmiru

   Kuchnia Dżammu i Kaszmiru pochodzi z trzech regionów: Dżammu, Kaszmiru i Ladakhu. Kuchnia kaszmirska ewoluowała przez setki lat. Jako pierwsze wywarły na nią wpływ potrawy hindusów i buddystów z Kaszmiru. Następnie, wraz z inwazją Timura na Kaszmir do kuchni tej przybyły smaki z rejonu współczesnego Uzbekistanu. Kolejne wpływy objęły kuchnię Azji Środkowej i równiny północnoindyjskie.

   Najważniejszym składnikiem kuchni kaszmirskiej jest baranina, która podawana jest w różnych formach. Kuchnia Kashmiri Pandit zwykle wykorzystuje dahi (jogurt), olej i przyprawy, takie jak kurkuma, czerwone chili, kminek, imbir i koper włoski.

   Region Dżammu słynie z Rajma, czyli fasoli z ryżem i serem Kalari. Produkowanych jest tu wiele rodzajów marynat, w tym z mango, kasrod i girgle.



Pendżab

   Kuchnia pendżabska to obfitujące w ziarna zbóż, owoce i warzywa dania. Wspólnymi potrawami gotowanymi w domu są roti z daal i dahi (jogurt) z sosem chutney i sałatką z surową cebulę, pomidorem i ogórkiem. Często używa się tradycyjnych przypraw takich jak chili, kurkuma, goździki. Jednym z popularnych napojów jest Masala Chai, który jest ulubionym napojem mieszkańców tego rejonu. Niektóre dania dostępne są wyłącznie w Pendżabie (np. makki di roti i sarson da saag, dal makhani).

   Tradycyjna Themasala składa się z cebuli, czosnku, imbiru, kminku, garam masala, soli, kurkumy i pomidorów smażonych w oleju musztardowym. Typowymi potrawami mięsnymi w tym regionie są curry Bhakra (koza) i potrawy z ryb. Produkty mleczne są powszechnie spożywane i zwykle towarzyszą głównym posiłkom w postaci dahi, mleka i produktów pochodnych mleka.



Gujarat

   Kuchnia gudżarati jest przede wszystkim kuchnią wegetariańską. Typowe danie gujarati thali składa się z roti, daal lub kadhi, ryżu, sabzi, shaak, papad i chaas (maślanki). Sabzi to potrawa z różnymi kombinacjami warzyw i przypraw, które można spożywać smażone, pikantne lub słodkie. Wiele dań gudżarati jest jednocześnie słodkie, słone (jak warzywne Handvo) i pikantne. W sezonie integralną częścią posiłku jest świeży miąższ z mango. Przyprawy różnią się również sezonowo. W tym rejonie jest popularny również post z dietą ograniczoną do mleka, suszonych owoców i orzechów.



Desery

   Wiele indyjskich deserów to smażone potrawy z cukru, mleka lub skondensowanego mleka. Składniki i preferowane rodzaje deserów różnią się w zależności od regionu. We wschodniej części Indii większość deserów opiera się na produktach mlecznych. Wiele z nich jest aromatyzowanych migdałami i pistacjami, doprawionych goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową i czarnym pieprzem oraz ozdabiane są orzechami. Popularnym indyjskim deserem jest Gulab jamun. Ma on postać delikatnych kulek z ciasta smażonych w głębokim oleju. Sa one nasączone aromatycznym syropem i mogą być podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do przyrządzenia Gulab jamun wykorzystuje się specjalny ser khoya, mleko, masło, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Inne popularne indyjskie desery to to np. gajar ka halwa, czyli karmelizowana tarta marchewka smażona z dodatkiem orzechów i kardamonu; rava laddu - ciasteczka w kształcie kulek przygotowywane z mąki z ciecierzycy lub kaszy manny oraz słodkich dodatków; barfi z nerkowców, czyli smażone w syropie z cukru mielone nerkowce, które później łączy się z klarowanym masłem, rozwałkowuje i tnie na prostokątne kawałki; kheer, czyli pudding ryżowy z dodatkiem szafranu i orzechów.



Napoje

   Herbata jest podstawowym napojem w całych Indiach, ponieważ kraj ten jest jednym z największych producentów herbaty na świecie. Najbardziej popularne odmiany herbaty uprawiane w Indiach to Assam, herbata Darjeeling i Nilgiri. Napar przygotowuje się  przez gotowanie liści herbaty w mieszance wody, mleka i przypraw, takich jak kardamon, goździki, cynamon i imbir. W Indiach herbata jest często spożywana z przekąskami takimi jak min. herbatniki.

   Kawa to kolejny popularny napój. Najczęściej spotykana jest indyjska kawa filtrowana i kawa rozpuszczalna.

   Lassi to tradycyjny napój na bazie dahi (jogurt). Powstaje przez zmieszanie jogurtu z wodą lub mlekiem i przyprawami. Solone lassi jest bardziej powszechne w wioskach Pendżabu i Porbandar w Gudżaracie. Tradycyjne lassi są czasami aromatyzowane mielonym kminkiem. Lassi można również aromatyzować składnikami takimi jak cukier, woda różana, mango, cytryna, truskawka i szafran.

   Hadia to piwo ryżowe, powstałe przez zmieszanie ziół z gotowanym ryżem i pozostawienie mieszanki do fermentacji przez około tydzień. Jest podawany na zimno.

   Wino palmowe, znane lokalnie jako Neera, jest sokiem pozyskiwanym z kwiatostanów różnych gatunków palm toddy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE