Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich


13.11.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich


   Wyspy Kanaryjskie (w języku hiszpańskim Islas Canarias, angielskim Canary Islands) to archipelag górzystych wysp pochodzenia wulkanicznego należących terytorialnie do Królestwa Hiszpanii. Leżą one na Oceanie Atlantyckim, na północny zachód od wybrzeży Afryki. W skład archipelagu wchodzi 13 wysp, z których największe to: Fuertevertura, Lanzarote, Teneryfa, Gran Canaria, La Palma, El Hierro i La Gomera. Wyspy kanaryjskie są każdego roku odwiedzane przez ogromne liczby turystów ze względu na oceaniczno-subtropikalny klimat, malownicze i zróżnicowane krajobrazy oraz zabytkowe miasta, a także ze względu na przepyszną kuchnię, która bazuje na naturalnych i tradycyjnych produktach.

   Położenie wysp oraz ich historia znajdują odzwierciedlenie w kuchni kanaryjskiej, w której widać wpływy hiszpańskiej, a także południowoamerykańskiej i afrykańskiej sztuki kulinarnej. Dania i potrawy są proste, przyrządzane z dostępnych na wyspach produktów, takich jak mięso (królik, wieprzowina, kozina, jagnięcina, ryby), ziemniaki, pomidory, ciecierzyca, mleko kozie, kawa, banany, miód. Jakich dań i produktów należy więc spróbować podczas odpoczynku i zwiedzania wysp?





Papas arrugadas con mojo

   Czyli inaczej „pomarszczone ziemniaki”. Są to nieobrane ze skórki ziemniaki, gotowane w wodzie z dużą ilością soli. Tradycyjnie i najczęściej podawane są z dwoma kanaryjskimi sosami: „mojo rojo” i „mojo verde”.



Mojo rojo (mojo picón) (sos mojo czerwony)

   Jest to ostry sos na bazie oliwy i octu, z dodatkami różnorodnych przypraw i ziół oraz czosnku. Swoją czerwoną barwę i ostry smak zawdzięcza papryce oraz czerwonemu pieprzowi.



Mojo verde (sos mojo zielony)

   To zielony sos na bazie oliwy i octu, czosnku i przypraw. Intensywny kolor zawdzięcza świeżym ziołom, głównie kolendrze i naci pietruszki.



Puchero Canario

   Jest to przypominające gulasz jednogarnkowe danie, w którego skład wchodzi ciecierzyca, mięso wieprzowe, wołowe, kozie, kurczak, bekon, kolby kukurydzy, fasola szparagowa, czosnek oraz miąższ z dyni, pomidory, papryka, marchew, cukinia, bataty i ziemniaki.



Zupy z ciecierzycy

   W kuchni kanaryjskiej często spotykana jest ciecierzyca, na bazie której przygotowuje się zupy. Dodaje się do nich różne rodzaje mięsa, kukurydzę, ziemniaki, pomidory czy ryby.



Mięsa w kanaryjskim stylu

   Specjalnością Wysp Kanaryjskich jest conejo en salmorejo, czyli marynowane w przyprawach i winie, smażone mięso z królika. Podróżując drogami Fuertevertury często na skalistych zboczach spotkać może liczne stada wypasających się kóz. Dlatego też w kuchni kanaryjskiej bardzo często spotyka się kozie mięso w różnej postaci. Smażona, duszona i gotowana kozina stanowi dodatek do zup i gulaszy.



Sery kanaryjskie

   Wyspy kanaryjskie słyną z regionalnych serów, które wytwarzane są zwykle z mleka koziego. Na szczególną uwagę zasługuje pochodzący z Fuertaventury ser o delikatnym smaku queso majorero, który w procesie dojrzewania zyskuje na wyrazistości. Charakteryzuje się on czerwoną otoczką, która jest wynikiem dodatku papryki. Jego niepowtarzalny słodko-kwaśny smak zyskał uznanie degustatorów z World Cheese Awards.  Ser queso palmero, pochodzący z La Palmy to wędzony ser z surowego mleka koziego o słonym smaku i elastycznej teksturze. Wśród serów pleśniowych wyróżnić można ser queso de flor de Guia (zwany też „serem kwiatowym”), który wytwarza się z mieszanki mleka koziego, owczego oraz krowiego zakwaszanego kwiatami ostu. La Gomera słynie zaś z sera almogrote, który przyprawiany jest papryką chili, czosnkiem oraz solą. Popularnym serem wyspy El Hierro jest kozi queso Herreńo, natomiast Lanzarote słynie z sera Connejero. Z podróży na Wyspy Kanaryjskie warto przywieźć też miękki kozi ser queso tierno oraz dojrzały i twardy ser queso curado.



Ryby i owoce morza

   Otoczone oceanem Wyspy Kanaryjskie są bogactwem różnego rodzaju ryb i owoców morza. Ryby są smażone lub pieczone z dodatkiem świeżych ziół i czosnku. Najczęściej serwowane są sardynki, makrele, tuńczyk i dorsz oraz typowy dla Wysp Kanaryjskich beryks krępy. Krewetki są najczęściej zapiekane i podawane w oliwie z dodatkiem czosnku i ziół. Bardzo często spotkać też można ośmiornicę grillowaną, marynowaną lub jako dodatek do sałatki.



Ron miel


   Ron miel, to rum produkowany z dodatkiem miodu palmowego. Może on zawierać nawet 20-30 % alkoholu. Na Wyspach Kanaryjskich podawany jest często z dodatkiem cynamonu i bitej śmietany.



Kawa po kanaryjsku

   Na Wyspach Kanaryjskich można spotkać się z wieloma typami kaw. Najpopularniejszą jest kawa Barraquito, która przygotowywana jest z dodatkiem spienionego mleka, cynamonu, skórki z cytryny oraz likieru o smaku cytrusowym. Cafe con leche to kawa z dużą ilością mleka, a Cafe cortado to espresso z dodatkiem mleka i koniaku. Często serwowanym rodzajem kawy jest też Leche y leche, czyli kawa z mlekiem zwykłym i mlekiem kondensowanym.



Kanaryjskie desery

   W kuchni kanaryjskiej desery nie występują zbyt często, jednak najpopularniejszą słodkością tego rejonu jest bienmesabe. Jest to krem, który przyrządzany jest ze zmielonych migdałów, cynamonu, cukru, żółtek jaj i cytryny. Jest on wykorzystywany jako polewa do lodów i ciast. Teneryfa słynie z deseru frangollo, czyli potrawy z mąki kukurydzianej, mleka, jaj, migdałów, cynamonu, cytryny i rodzynek.



Gofio

   Gofio to mąka, która otrzymywana jest z prażonych ziaren zbóż takich jak kukurydza, pszenica, żyto czy jęczmień. Używana jest jako dodatek do każdego typu dań zarówno słodkich, jak i słonych. Często spotyka się ją podawaną w połączeniu z mlekiem lub zupą w postaci gęstego „budyniu”.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE