Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kuchnia turecka


18.08.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia turecka


   Turcja to kraj położony w Azji Mniejszej i częściowo również w Europie. Turecka kuchnia wywodzi się z czasów potęgi Imperium Osmańskiego, w którego skład wchodziły tereny Azji Mniejszej, południowo-zachodniej Azji, północnej Afryki oraz południowo-wschodniej Europy. Dlatego też do dziś w kuchni tureckiej widoczne są wpływy kuchni greckiej, śródziemnomorskiej, czy orientalnej.

   Lokalizacja Turcji na mapie świata powoduje stykanie się tradycji kulinarnych Azji, Półwyspu Arabskiego oraz Europy. Dlatego też kuchnia turecka obfituje w mięsa (jagnięcinę, baraninę), warzywa, owoce, przyprawy (chilli, cynamon) oraz zioła. Dzięki dostępowi do morza Turcja może szczycić się daniami z ryb i owoców morza. Jakie więc potrawy są tradycyjnymi daniami tureckimi oraz czego koniecznie należy spróbować podróżując to kraju kultury osmańskich sułtanów?





Kebab

   Najpopularniejsze, uwielbiane na całym świecie danie tureckie. Spotykane jest w wielu rodzajach i formach podania. W Polsce znany jako dӧner kebab, czyli  mięso wołowe lub drobiowe (rzadziej baranina) skrawane z pionowego rożna. Podawane w macy, picie lub bułkach z surówką i sosami.

   Legenda głosi, że kebab wymyślił kucharz Iskander, który nabił mięso baranie na miecz i umieścił w pionowym ruszcie. Tak opiekane mięso jest soczyste i nie ulega spalaniu. Tradycyjny kebab przyrządzany jest z baraniny, jagnięciny i rzadziej z drobiu. Nie może być to mięso wieprzowe, co wynika z religii muzułmańskiej zabraniającej spożywania mięsa wieprzowego. Poniżej kilka form podania tradycyjnego kebaba:

Dӧner kebab -  to mięso podawane z dodatkiem warzyw i sosu w tradycyjnej bułce pici

Iskender Kebab - to skrawki mięsa podane w picie posmarowanej jogurtem, na którą nakłada się grillowane warzywa a całość polewa masłem

Durum kebab - to mięso pieczone na szaszłykach i podawane po zdjęciu z nich na specjalny chleb lawasz z dodatkiem pomidorów, bakłażana i papryki

Sis Kebab - to kebab durum z tą różnicą, że mięso podawane jest na szaszłyku

Adana Kebab - to mięso (wyłącznie baranina) z sałatą i pomidorami, całość grillowana jest z kaszą bulgur i doprawiane ostrymi przyprawami.

Talas kebab - to mięso i dodatki zawijane w ciasto francuskie i pieczone w piecu



Falafel

   Falafel to kotlety z przyprawionej ciecierzycy lub bobu. W kuchni tureckiej najczęściej występują w postaci kulek smażonych na głębokim tłuszczu. Podawane są zamiennie za kebab w macy, bułce lub picie. Jest to potrawa wegańska.



Hummus

   Hummus to pasta z ciecierzycy i tahini (czyli pasty z ziaren sezamu). Stosowany jest jako dodatek do wielu dań zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Smaruje się nim pieczywo oraz podaje z falafelem, oliwą i sokiem z cytryny.



Marcimek corbasi

   Marcimek do zupa z soczewicy, najczęściej z dodatkiem marchwi, pietruszki oraz cebuli, doprawiona czosnkiem, kminem, oliwa z oliwek, cząbrem lub sokiem z cytryny.



Pieczywo

   Na szczególną uwagę w kuchni tureckiej zasługuje pieczywo, które jest podstawą niemal każdego dania. W Turcji nieraz słyszy się opinie, że Turcy jedzą chleb ze wszystkim, nawet z chlebem. Większość pieczywa to pieczywo pszenne z jasnej mąki.

Ekmek - to tradycyjny chleb wypiekany z mąki pszennej. Ma bardzo chrupką skórkę, którą zawdzięcza posmarowaniu przed pieczeniem mlekiem lub żółtkiem jaja.

Bӧrek - bӧrek to nazwa wypieków z cieniutkiego ciasta filo, które wypełnione jest farszem. Najczęściej jest to ser feta, szpinak, ziemniaki, pietruszka czy (rzadko) mięso.

Pide - placki pide często nazywane są turecką pizzą. Tradycyjne przygotowywane są z mąki pszennej, drożdży, oliwy, mleka, cukru, soli i masła. Formowane są we „wrzeciona” lub „łódki” wypełniane nadzieniem z sera, papryki, pomidorów, mięsa oraz aromatycznych przypraw. Całość jest zapiekana.

Simit - to charakterystyczny okrągły bajgiel posypany ziarnami sezamu. Kupić można go niemal na każdej ulicy tureckich miast w obwoźnych sklepikach. Wypiekany jest z mąki pszennej, mleka, jajek i drożdży.



Kumpir

   To danie z pieczonego ziemniaka, który wypełnia się warzywami, mięsem, masłem i serem. Najczęściej wybiera się baraninę, jagnięcinę, groszek, paprykę, kukurydzę i mozzarellę.



Kӧfte (Kofta)

   Są to smażone kotleciki przygotowywane z mielonego mięsa baraniego z cebulą, nacią pietruszki i przyprawami. Występuje niemal 300 rodzajów tej potrawy.



Ayran

   Ayran to napój przygotowywany z jogurtu naturalnego i wody w proporcji 2:1. Z niewielkim dodatkiem soli. Jest bardzo popularnym napojem podawanym do kebaba i dań mięsnych.



Baklawa

   Baklawa, to przysmak popularnością dorównujący kebabowi. Jest to deser rozpowszechniony niemal we wszystkich krajach bałkańskich, w kuchni tureckiej, perskiej i greckiej. Klasyczna baklawa przygotowywana jest z listków ciasta filo, przełożonych warstwami pociętych drobno orzechów włoskich z cukrem lub miodem. Całość jest zapiekana, a potem krojona w małe formy rombów, kwadratów. Wierzch polewa się syropem z nasyconej cukrem wody oraz z dodatkiem soku z cytryny, a następnie posypuje rozdrobnionymi pistacjami.



Lokum, Turkish delight

   Jest to tradycyjny deser w postaci kostek z gęstego żelu, wyrabianych ze skrobi pszennej, maki ziemniaczanej i cukru. Kostki oprósza się cukrem pudrem, czasem też wiórkami kokosowymi czy polewa czekoladą. Często aromatyzowane są wodą różaną, miętą lub wanilią. Spotkać można również wersje lokum z dodatkiem orzechów (włoskich, pistacji, migdałów), a nawet owoców.



Kawa po turecku

   Kawa po turecku to sposób parzenia kawy. Wbrew powszechnym przekonaniom nie jest to zmielona kawa zalewana wrzątkiem.

   Kawa po turecku przygotowywana jest w specjalnym tygielku, do którego wsypuje się drobno zmieloną kawę, cukier oraz przyprawy (np. cynamon, kardamon) a następnie zimną (!) wodę. Kawę umieszcza się na małym ogniu i gotuje nie dopuszczając do wrzenia. Napar należy obserwować i czekać na „uniesienie się wywaru”, a następnie zdjąć z ognia i obserwować aż opadnie. Tę czynność należy powtarzać trzykrotnie, a następnie przelać kawę do filiżanek.



Herbata

   Herbata (çay) pita jest przez Turków o wiele częściej niż kawa. Spacerując uliczkami tureckich miast niemal wszędzie spotkać można pijących czarną herbatę w tradycyjnych szklankach Turków oraz turystów. W Turcji popularna jest również herbata z granatów w proszku. Nie dziwi więc fakt, że Turcja cieszy się pierwszym miejscem pod względem ilości herbaty wypijanej w ciągu roku.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE