Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto


19.07.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto


   Makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i białka oraz specyficznym posmakiem. Smakuje on trochę jak makaron razowy, ale gotujemy go znacznie krócej. Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest lekkostrawność. Do jego produkcji wykorzystuje się w zasadzie tylko dwa składniki - mąkę i wodę. Makaron zachowuje na długo swoje właściwości - termin przydatności do spożycia wynosi 2 lata od dnia produkcji. Podobnie jak inne produkty spożywcze tego typu powinien być przechowywany w chłodnym, suchym miejscu.





Prawidłowy sposób przyrządzania makaronu grochowego

   Zagotuj dużą ilość wody w garnku - żeby makaron mógł w niej swobodnie pływać. Dodaj odrobinę soli oraz oleju roślinnego. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj do niej makaron. Zamieszaj chwilę i gotuj do uzyskania miękkiej konsystencji (ok. 10-12 minut). Jeżeli chcesz, żeby grochowy makaron był al dente skróć czas gotowania do ok. 7-8 minut. Nie mieszaj makaronu podczas gotowania, a po zakończeniu gotowania od razu odcedź i opłukaj zimną wodą, żeby zatrzymać obróbkę termiczną.



Wartości odżywcze makaronu grochowego?

   Makaron grochowy zawiera wszystkie dobroczynne składniki, które znajdziemy w grochu, a zatem:

- minerały - wapń, magnez, fosfor, żelazo, jod, potas
- błonnik
- witaminy - A, C, E i K1, witaminy z grupy B

   Makaron zachowuje nie tylko wartości odżywcze grochu, ale również jego walory smakowe. Mąka jest wytwarzana z suchych ziaren groszku pochodzących z upraw, bardzo często ekologicznych. Mąka grochowa nie zawiera glutenu - jest bezglutenowa i może pełnić rolę substytutu pszennej mąki - tak samo, makaron grochowy jest sprawdzonym zamiennikiem makaronów produkowanych z pszennej mąki.



Grochowe fusilli (nie tylko) w zupie

   Makaron fusilli jest bardzo popularnym rodzajem makaronu w Polsce. Jemy go między innymi w zupie pomidorowej. Grochowy makaron fusilli może być dodawany do różnych zup - można go jeść zamiast chleba. Poza tym, ten typ makaronu smakuje jako dodatek do sałatek i zapiekanek. Dobrze komponuje się z lekkimi daniami i ciężkimi, mięsnymi i grzybowymi sosami.



Sałatka z makaronem grochowym i wędzonym kurczakiem

   Do przygotowania sałatki z makaronem grochowym i wędzonym kurczakiem potrzebujesz następujących składników:

• 1 por
• 2 jaja
• 1 ogórek
• 1 opakowanie kukurydzy
• 1 opakowanie kiełków
• 2 uda wędzonego kurczaka
• 1 papryka
• 250 g ugotowanego al dente makaronu grochowego

   Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój ją w drobną kostkę. Por starannie umyj i osusz. Użyj tylko zielonych liści. Jaja ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Odcedzoną kukurydzę przełóż do miski, wsyp kiełki i pozostałe składniki. Dodaj makaron ugotowany al dente oraz pokrojone w kostkę mięso wędzone.

   Sos do tej sałatki możesz przygotować z majonezu i przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Jeżeli zależy Ci na obniżeniu zawartości tłuszczu w posiłku zastąp połowę majonezu jogurtem naturalnym.



Fussili z bazyliowym pesto i parmezanem

   Makaron fussili możesz podać z pesto z bazylii i parmezanem - tak jak podaje się makaron z mąki pszennej. To danie przygotujesz w kilkanaście minut - zanim makaron zdąży się ugotować pesto będzie już przyrządzone. Do przygotowania bazyliowego pesto potrzebujesz takich składników, jak:

• 40 g listków bazylii
• 50-60 ml oliwy z oliwek
• 20 g orzeszków piniowych
• ząbek czosnku
• 30 g parmezanu
• pieprz i sól

   Zmiksuj orzeszki z czosnkiem, następnie dodaj oliwę i świeże zioła. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz ser. Pesto powinno mieć w miarę jednolitą konsystencję. Jeżeli sos jest zbyt gęsty nie dodawaj wody tylko oliwę. Wymieszaj pesto z ugotowanym makaronem. Zostaw sobie trochę startego parmezanu do posypania gotowego dania.



Zapiekanka z fussili i warzywami

   Makaron fussili możesz zapiec z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Do przygotowania tego bardziej czasochłonnego dania potrzebujesz takich składników, jak:

• 1 papryka
• 1 bakłażan
• 250 g makaronu grochowego
• 5 suszonych pomidorów
• 1/2 kostki sera feta
• oliwa z oliwek

   Pokrój bakłażana w plastry i posyp solą. Po 10 minutach intensywnie go opłukaj wodą. Zadaniem soli jest usunięcie goryczkowatego posmaku. W tym czasie podsmaż na patelni paprykę pokrojoną w kostkę. Makaron grochowy ugotuj al dente, ale krócej niż jest wskazane na opakowaniu. Powinien być trochę bardziej twardy - będzie jeszcze zapiekany. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Na spód połóż plastry bakłażana, następnie makaron, paprykę, suszone pomidory pokrojone w słupki i rozdrobniony ser feta. Wymieszaj 1 żółtko z łyżeczką ziół prowansalskich, szczyptą soli i pieprzu oraz 4 łyżkami śmietany (18%). Jednolity sos wylej na zapiekankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Czas zapiekania wynosi 7 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza i 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najlepiej smakuje podana na ciepło.



Grochowe fussili jako dodatek do dania głównego

   Makaron grochowy fussili możesz też wykorzystać jako dodatek do dania głównego. Doskonale smakuje z wędzonym lub pieczonym mięsem. Zastąpi np. ziemniaki i kasze. Podawaj go jako dodatek do gulaszu mięsnego i warzywnego ragout. Doskonale smakuje także z potrawkami, np. z potrawką z kurczaka.



Makaron muszelki - w zupach i sałatkach

   Makaron w kształcie niewielkich muszelek sprawdza się jako dodatek do zup. Większe muszelki można nadziewać. Grochowy makaron w kształcie conchigliette może być wykorzystany w roli dodatku do sałatki, albo zupy.



Sałatka z tuńczykiem i grochowym makaronem

   Do przygotowania sałatki z tuńczykiem potrzebujesz takich składników, jak:

• 250 g makaronu grochowego ugotowanego al dente
• 5 jaj
• 4 ogórki kiszone
• 1 por
• 1 opakowanie kukurydzy
• 1 puszka tuńczyka
• 3 łyżki majonezu + 1 łyżka musztardy
• pieprz i sól

   Ugotuj jaja na twardo i pokrój w kostkę. Do miski z makaronem przełóż pokrojone jaja, a także pokrojone w kostkę ogórki kiszone i pora. Odcedź kukurydzę i tuńczyka. Rybę podziel na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem przygotowanym z majonezu i musztardy.



Sałatka z brokułami i mozarellą

   Do przygotowania tej sałatki potrzebujesz takich składników, jak:

• 250 g makaronu grochowego w kształcie muszelek
• 1 szklanka różyczek brokuła
• 1 opakowanie małych kulek mozarelli
• 1/2 szklanki orzechów włoskich
• 1 łyżka majonezu + 1 łyżeczka musztardy
• pieprz i sól

   Ugotuj makaron i brokuły tak, żeby były pół twarde (al dente). Po ich odcedzeniu szybko zalej je zimną wodą, aby zatrzymać cieplną obróbkę (jeżeli będą zbyt miękkie rozpadną się w sałatce). Do odcedzonych i schłodzonych składników wrzuć orzechy włoskie i kulki mozarelli przekrojone na pół. Dodaj majonez i musztardę oraz przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki et voila!



Zapiekanka z sosem pomidorowym i mozarellą

   Do przygotowania tego dania potrzebne będą następujące składniki:

• 500 g makaronu grochowego w kształcie muszelek
• 400 g świeżych pomidorów
• 2 kulki sera mozzarella
• 1 szklanka drobno startego parmezanu
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• oliwa
• sól, pół łyżeczki suszonego tymianku, szczypta ostrej papryki

   Ugotuj makaron grochowy al dente. Na patelni zeszklij cebulę posiekaną drobno, a następnie dodaj do niej posiekany czosnek. Smaż tylko chwilę. Sparz pomidory i usuń z nich skórkę. Następnie pokrój je w kostkę i przerzuć na patelnię. Dodaj przyprawy i posiekane łodyżki bazylii. Sos będzie gotowy, gdy zgęstnieje. Makaron wymieszaj z połową sosu i 1/3 szklanki parmezanu, a następnie przełóż do formy. Mozarellę pokrój w cienkie plastry i rozłóż równo na makaronie. Wylej na makaron pozostały sos, a następnie rozłóż drugą, pokrojoną w plastry kulkę mozarelli. Posyp danie parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE