Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Masło sezamowe - to nie to samo co tahini


03.09.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Masło sezamowe - to nie to samo co tahini


   W wielu artykułach nazwa "masło sezamowe" jest używane jako synonim "tahini". Tymczasem określenie "tahini" jest tłumaczone na język polski jako pasta sezamowa, a producenci na opakowaniach podają czasami nazwę „masła sezamowego” - konsumentom bardzo łatwo się pogubić.

   Sezamowe masło jest produkowane z ziaren sezamu poddawanym prażeniu - w niskiej temperaturze, stopniowo zmieniają swoje właściwości. Dzięki temu wydobywa się ich orzechowy posmak. Następnie są one zmielone na gładką masę. Kremowe, gładkie sezamowe masło czasami jest nazywane „raw tahini”, co wprowadza konsumentów w błąd. Żeby zrobić pastę tahini trzeba połączyć sezamowe masło z wodą, pietruszką, sokiem z limonki, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Masło sezamowe może jednak zawierać różne dodatki modyfikujące smak. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie postawione w tytule, bo producenci stosują swoją własną nomenklaturę. Na przykład, jeden producent nazwie produkt tahini z dodatkiem kakao, a inny masło sezamowe z kakao, przy czym skład obu produktów będzie niemal identyczny.





Sezam - wartości odżywcze

   W 100 gramach ziarna sezamu znajduje się 573 kalorii, w tym 50 g tłuszczu (w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe - omega-3, omega-6 i omega-9), 18 g białka i 23 g węglowodanów. Nasiona sezamu nie są kopalnią witamin. Stanowią jednak bardzo dobre źródło witaminy B9 (folianów), witaminy B2, B3, B1 i B6. Choć nie znajdziemy w nich dużych ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i E, bardzo wysoka zawartość minerałów z pewnością nam to zrekompensuje. Sezam jest bowiem wspaniałym źródłem wapnia (100 gramów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek w prawie 100%), magnezu (100 gramów sezamu dostarcza więcej niż 100% dziennego zapotrzebowania), fosforu (zjedzenie 100 gramów sezamu pozwala na pokrycie 90% dziennego zapotrzebowania na fosfor), żelaza (81% dziennego zapotrzebowania w 100 gramach sezamu), cynku (97%), miedzi (ponad 450%!!!) oraz manganu (ponad 130%). Ponadto, sezam dostarcza znaczących ilości innych składników mineralnych - selenu (ponad 60% dziennego zapotrzebowania) oraz pewnych ilości potasu. Nasiona są bardzo dobrym źródłem białka (choć nie jest to białko pełnowartościowe) i zawierają dużo aminokwasów. Zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników, takich jak lignany, sezamol i sezaminol. Sezamol i sezaminol są antyoksydantami. Wszystkie te związki eliminują szkodliwe wolne rodniki z organizmu. Lignany mają silne właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i dodatkowo regulują gospodarkę hormonalną. Co ciekawe, sezam dobrze smakuje jako składnik zarówno słodkich, jak i słonych dań. W maśle sezamowym z dodatkami oraz w naturalnym maśle sezamowym mogą znaleźć się śladowe ilości migdałów, orzeszków arachidowych i orzechów nerkowca, o czym powinny pamiętać osoby cierpiące z powodu alergii pokarmowej (sezam jest również alergenem pokarmowym). Na powierzchni masła sezamowego zawsze zbiera się olej sezamowy. Przed użyciem masła wystarczy je lekko zamieszać. Najlepiej szukać tahini i masła sezamowego z dodatkami, które nie zawierają ani sztucznych barwników, ani konserwantów, glutaminianu sodu i aromatów.



Sezamie, otwórz się!

   Dojrzałe ziarenka sezamu otwierają się samoistnie. Łuski kryją wiele dobroczynnych składników, ale nie każdemu spożywanie sezamu i jego przetworów wyjdzie na zdrowie. Najbardziej znaną odmianą sezamu są białe ziarenka. Charakteryzują się one lekko orzechowym i słodkim smakiem. Druga popularna odmiana to czarny sezam - jego słodkie ziarenka charakteryzują się bardzo intensywnym aromatem. Poza tym, w różnych rejonach Azji i Afryki wykorzystuje się także inne odmiany sezamu - czerwony i brązowy.



Sezam zdrowy, ale nie dla każdego konsumenta

   Niemniej u niektórych osób sezam powoduje alergię pokarmową, której objawy przyjmują zwykle postać nudności i wymiotów, kurczowego bólu brzucha i biegunki. Sezam może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (35).



Metody produkcji „raw tahini” i pasty tahini

   Pasta sezamowa i masło sezamowe powstają na bazie nasion sezamu, które po uprażeniu są starannie rozdrabniane. Do produkcji tych produktów wykorzystuje się łuskane, albo niełuskane nasiona. Z nasion pozbawionych łusek otrzymuje się bardziej delikatne przysmaki, z kolei te przyrządzone z niełuskanych nasion ma bardzie intensywny i gorzkawy smak.



Zrób sobie hummus

   Hummus jest pastą przyrządzaną z ciecierzycy i tahini - zamiast 100% miazgi sezamowej można jednak wykorzystać masło sezamowe zawierające dodatki. Ciecierzyca również nie jest niezastąpiona - zamiast ziaren cieciorki można połączyć masło sezamowe z nasionami innych roślin strączkowych (np. grochu, fasoli, soczewicy). Prosta, podstawowa receptura na przyrządzenie hummusu opiera się na połączeniu ugotowanych ziaren ciecierzycy (100 g) i 2 łyżek masła sezamowego (lub klasycznej pasty tahini). Dodatkowo można wzbogacić smak pasty sokiem z cytryny, czosnkiem lub ulubionymi przyprawami - jeżeli używasz oryginalnej pasty tahini odpowiadającej definicji podanej na wstępie nie musisz już dodawać żadnych dodatków. Wszystkie składniki trzeba zmiksować na gładką, jednolitą masę. Hummus smakuje w połączeniu z każdym rodzajem pieczywa oraz jako dodatek do warzyw (dip).



Wypróbuj przepis na baba ghanoush

    Do przyrządzenia baby ghanoush oprócz masła sezamowego (albo pasty tahini) potrzebujesz bakłażanów, które są opalane nad palnikiem gazu z obu stron. Uciera się je czosnkiem, cytryną i pastą tahini. W ten sposób powstaje dip podobny do hummusu, mający podobne zastosowania kulinarne. Do pasty możesz dodać nać pietruszki lub kolendrę.



Tosty z masłem sezamowym

   Masło sezamowe można wykorzystać do przygotowania tostów. Pamiętaj jednak, że ma ono rzadszą konsystencję w porównaniu z masłem orzechowym. Najlepiej wymieszać je z dodatkami - tak jak w przypadku hummusu. W zależności od producenta, masło sezamowe może mieć konsystencję o gęstości miodu - bardzo lejącą i lepką, albo nieco gęstszą. Najlepiej nakładać je na tosty łyżeczką. Do przyrządzenia tostów wykorzystaj pszenne lub żytnie pieczywo - wedle upodobań. Taka przekąska będzie zdrowsza od tostów z kremem czekoladowym, ale z objadaniem się nią też lepiej nie przesadzać.



Ciastka na bazie sezamowego masła

   Na bazie masła sezamowego można przygotować ciastka - o dowolnym kształcie, w dowolnej wielkości. Receptura ciasta opiera się na takich składnikach, jak:

- 8 łyżeczek sezamowego masła
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 2 szklanki otrąb żytnich

   Wymieszaj masło z miodem - zamiast miodu możesz użyć także syropu z agawy, albo ksylitolu. Jeżeli po ugnieceniu wszystkich składników ciasto jest zbyt rzadkie, dosyp trochę żytniej mąki. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj dowolne kształty - szklanką lub foremkami. Czas pieczenia wynosi około 10-15 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Wierzch ciastek przed pieczeniem możesz posypać pokruszonymi orzechami i ziarnami sezamu. Nie zapomnij wyłożyć blachy papierem do pieczenia.



Ile sezamu w maśle sezamowym?

   Pytanie zadane w nagłówku brzmi trochę jak pytanie "ile cukru w cukrze". Na rynku są dostępne różne produkty określane jako masło sezamowe różniące się pod względem zawartości pasty sezamowej. Masło sezamowe określane jako „raw tahini” powinno zawierać 100% miazgi sezamowej - ewentualnie dodatki w postaci np. kakao. Względnie dobre masło sezamowe zawiera co najmniej 58% tahini (pasty sezamowej). Dodatkowe składniki dodawane do tego produktu w celu wzbogacenia lub zmodyfikowania jego smaku to m.in. syrop z agawy, wanilinowy aromat oraz lecytyna sojowa.

   Masło sezamowe po wymieszaniu z miodem, syropem z agawy lub brązowym cukrem dobrze sprawdza się jako nadzienie do kruchych ciastek oraz wafli. Można też przygotować z niego krem do naleśników. Ma ono nieco chałwowy posmak, ale nie jest tak słodkie. Zjadane jako przekąska może wydawać się nieco mdłe. Masło sezamowe jest dodawane także do słonych past i sosów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE