Dzisiaj jest: Piątek, 24.11.2017 Imieniny: Jana i Flory



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5783

Mleczko (mleko) kokosowe - wybieraj tylko dobry produkt


03.08.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Mleczko (mleko) kokosowe - wybieraj tylko dobry produkt


   Mleczko i mleko kokosowe to ten sam produkt - nazwy te są stosowane zamiennie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć mleczko (mleko) kokosowe w puszce oraz w kartonie. Analizując składy mleczka kokosowego różnych producentów doszliśmy do ciekawych, ale dość banalnych wniosków.

   Większość produktów określanych jako mleczko kokosowe zawiera oprócz składnika kokosowego i wody również wiele innych (całkowicie zbędnych) dodatków do żywności takich jak np. emulgatory, stabilizatory, przeciwutleniacze i aromaty.





Mleczko kokosowe w puszce

   Mleczko kokosowe jest jednym z podstawowych składników w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Na innych kontynentach wykorzystuje się je głównie w postaci puszkowanej. Proces jego produkcji polega na zalaniu gorącą wodą miąższu, albo rozdrobnionej kopry (wysuszonego miąższu (bielma) kokosa). Następnie odciska się masę przez gazę. Produkt końcowy zawiera 10-25% wagowych tłuszczu kokosowego i jest bardzo aromatyczny. Pod względem konsystencji mleczko kokosowe w puszce przypomina gęstą śmietankę 30%. Nie ma ono takiej gęstości jak mleko skondensowane, ani nie jest też słodkie.

   Mleczko kokosowe sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów, ale także jako aromatyczny zabielacz do zup i sosów. Jeżeli zmiksujesz 300 ml mleczka kokosowego z sokiem ananasowym i plastrami ananasa otrzymasz koktajl - pinacoladę. Po dodaniu mleczka kokosowego do szpinaku i podsmażonego kurczaka przyrządzisz smaczną potrawkę, którą podaje się z ryżem. W kuchni azjatyckiej i w połączeniu z egzotycznym owocami mleczko kokosowe jest wręcz niezastąpione.



Mleko kokosowe jako napój roślinny

   Rozcieńczone mleczko kokosowe jest popularnym napojem roślinnym spożywanym szczególnie przez wegan, wegetarian oraz osoby nietolerujące mleka zwierzęcego. Można stosować go zamiennie z mlekiem krowim i dodawać np. do placków, koktajli, naleśników, ciast, deserów itd.



Wartości odżywcze mleczka kokosowego

   Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład mleka kokosowego (laurynowy, kaprylowy) to tzw. tłuszcze MCT. Mogą być one spalane znacznie szybciej niż inne rodzaje kwasów tłuszczowych. Według dietetyków wspomagają one utratę wagi, dlatego też poleca się spożywanie minimum 1/4 szklanki mleczka kokosowego każdego dnia osobom dążącym do redukcji masy ciała. Podobny efekt można uzyskać poprzez zastąpienie dotychczas wykorzystywanych źródeł tłuszczu 2 łyżkami oleju kokosowego.

   Mleko kokosowe nie zawiera cholesterolu. Jest ono natomiast bogate we wspomniane kwasy tłuszczowe o średniej długości, dzięki czemu bardzo szybko trafia do wątroby i jest zamieniany na energię. Porcja mleka kokosowego dostarcza również witaminę C i witaminy z grupy B oraz szereg minerałów, w tym magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, miedź, mangan, czy też wapń.



Mleko kokosowe a woda kokosowa

   Mianem wody kokosowej określa się bielmo jądrowe młodych, niezupełnie dojrzałych owoców kokosa (5-7 miesięcznych), mające postać przezroczystego płynu. U młodszych kokosów płyn jest gorzki i pozbawiony składników odżywczych, zaś starsze kokosy zawierają mniej wody, a więcej miąższu. Woda kokosowa w odróżnieniu od mleczka kokosowego nie zawiera tłuszczów. Zawiera dość dużo potasu i innych składników mineralnych, a także witamin. Tak więc woda kokosowa różni się wyglądem i właściwościami od mleczka kokosowego. W naszym kraju wodę kokosową możemy spotkać w postaci butelkowanej i puszkowanej.



Mleczko kokosowe nie zawsze takie zdrowe

   Mleczko kokosowe zamknięte w puszce ma tendencję do rozwarstwiania się. Jedna warstwa ma postać stałą i jest tworzona przez tłuszcz kokosowy, a drugą określa się mianem soku. Właśnie z tego powodu producenci decydują się na dodawanie do mleczka konserwantów wspomnianych na początku artykułu dodatków do żywności takich jak: emulgatory, stabilizatory, przeciwutleniacze i aromaty. Konsumenci widząc rozdzielone mleko (na wodę i śmietankę kokosową) oceniają je jako zepsute. Użycie wspomnianych dodatków fałszuje wygląd mleka kokosowego czyniąc go bardziej kremowym co daje pozory dużej zawartości tłuszczu i stabilności produktu.



Mleko ze stabilizatorami, emulgatorami, przeciwutleniaczami i aromatami

   Do mleka kokosowego producenci często dodają substancje stabilizujące, czyli takie, które nadają produktowi odpowiednią konsystencję. Najczęściej wykorzystuje się takie składniki, jak guma guar oznaczona symbolem E412 oraz karboksymetylocelulozę (E466). Są to dodatki, które raczej nie powinny zaszkodzić, ale u niektórych osób mogą wywołać reakcję alergiczną. Objawy alergii pokarmowej spowodowanej przez gumę guar są podobne do symptomów reakcji alergicznej wywołanej spożyciem karboksymetylocelulozy. Najczęściej dolegliwości przyjmują one postać wzdęć, biegunki i bólu brzucha.

   W składzie mleka kokosowego w kartonie oraz w puszce można znaleźć również emulgatory i przeciwutleniacze. Spośród substancji zaliczanych do pierwszej grupy wyróżnia się monostearynian polioksyetylenosorbitolu inaczej zwanym polisorbatem 60 (E435) produkowany z kwasu stearynowego, sorbitolu i tlenku etylenowego. Spośród przeciwutleniaczy wykorzystuje się pirosiarczan sodu, który może powodować nieprzyjemne dolegliwości, w tym między innymi bóle głowy, mdłości i podrażnienia w obrębie układu pokarmowego. Inne dodawane do mleczka kokosowego stabilizatory, emulgatory i przeciwutleniacze to: karagen (E407), guma ksantanowa (E415), kwas cytrynowy (E330), mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471). Do mleczka kokosowego dodaje się też naturalne aromaty.



Kupuj z głową!

   W naszym kraju nie mamy możliwości zakupu świeżego mleczka kokosowego (chyba, że sporządzimy je sami mając do dyspozycji świeże orzechy kokosowe!) i jesteśmy zdani na zakup produktu zamkniętego w kontrowersyjnych puszkach aluminiowych - jest to niewątpliwie minus tego produktu, który starajmy się zrekompensować „czystą” etykietą. Jeżeli chcesz zdrowe mleczko kokosowe wybierz takie, które zawiera więcej tłuszczu kokosowego i dodatek wyłącznie wody - nie jest to proste zadanie, ale możliwe do realizacji. Dobre mleko kokosowe niestety trochę kosztuje, ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na egzotyczny rarytas - ze względu na jego aromat, smak i wartość odżywczą.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE