Dzisiaj jest: Sobota, 23.02.2019 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Moda na kuchnię Fusion - charakterystyka i źródła kuchni Fusion


06.02.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Moda na kuchnię Fusion - charakterystyka i źródła kuchni Fusion


   Kuchnia Fusion opiera się na założeniu, że produkty, dodatki i sposoby przygotowywania potraw powinny być łączone w taki sposób, który jest charakterystyczny dla danego kręgu kultury i osadzone w tradycji regionu. Kuchnia Fusion często łączy wszystkie smaki - słodki, słony, gorzki i kwaśny - w dosłownym tłumaczeniu na polski można powiedzieć o niej „miszmasz”, ale anglicyzm „Fusion” przyjął się w naszej mowie za szybko, aby zastanawiać się nad polską nazwą.

   Rozwój kuchni Fusion w Polsce wiąże się między innymi ze wzrostem zainteresowania w Europie kuchnią azjatycką i południowoamerykańską (podróże Marco Polo), ale przyjmuje się, że korzenie kuchni Fusion znanej nam w dzisiejszej postaci wywodzą się z XIX-wiecznej Ameryki, dokąd emigrowały osoby z całego świata. W bagażach przywieźli nie tylko swoje doświadczenia, ale również obyczaje i tradycje kulinarne. W miarę integracji społeczeństwa i przenikania się różnych kultur powstawały nowe potrawy, będące zmodyfikowanymi wersjami klasycznych, narodowych potraw. Kuchnia Fusion rozwija się nadal, choć w nieco innych kierunkach. Na kierunki rozwoju kuchni Fusion wpływają między innymi migracje ludności, podróżowanie po świecie i ciągłe przenikanie się różnych kultur kulinarnych.





Odmiany kuchni Fusion

   Kuchnia Fusion jest ogólnym określeniem różnych odmian kuchni łączących różne smaki. Azjatyckie restauracje kuchni Fusion serwują dania łączące smaki znane z różnych azjatyckich krajów. Są one popularne w Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii. Najczęściej koncentrują się na kuchni Dalekiego Wschodu, południowo-wschodniego regionu Azji i południowego regionu Azji.

   Kalifornijska odmiana kuchni Fusion czerpie inspiracje z kuchni włoskiej, francuskiej i meksykańskiej, wschodniej Azji, a następnie łączy je z produktami regionalnymi. W Wielkiej Brytanii natomiast, ryba z frytkami jest podawana w sposób inspirowany kuchnią żydowską, francuską i belgijską.

   Filipińska kuchnia bywa natomiast określana jako pierwotna kuchnia Fusion, ponieważ została ona ukształtowana w toku dziejów kolonializmu, dlatego łączy w sobie inspiracje kuchnią hiszpańską, latynoamerykańską, chińską i amerykańską.



Kulinarna globalizacja

   Kuchnia Fusion może łączyć dwa lub więcej elementów kuchni pochodzących z różnych epok historycznych, albo pochodzących z innych regionów świata. Współczesna kuchnia fusion bywa określana także mianem kuchni globalnej. Tego typu określenie pojawiło się w latach 70., w kuchni francuskiej, w odniesieniu do dań inspirowanych Francją, ale zawierających w sobie także elementy „obce”, charakterystyczne głównie dla kuchni japońskiej. We Francji o kuchni Fusion mówiono „nouvelle cuisine” traktując ją jako nowe oblicze kulinariów w postmodernistycznym świecie.

   W miarę rozwoju kuchni Fusion, więcej etnicznych i regionalnych dań spoza danego kraju (Polski, Francji, Stanów Zjednoczonych itd.) zaczyna przenikać na stoły i do menu restauracji w zupełnie nowym wydaniu, tworząc swoiste hybrydy. Jako przykład można wskazać na klasyczne chińskie dania przygotowane przy zastosowaniu francuskich technik kulinarnych i meksykańskich składników.



Kuchnia kreolska

   Kuchnią Fusion jest również kuchnia ukształtowana pod wpływem zmian politycznych i historycznych w XVI wieku, kiedy artykuły spożywcze z Nowego Świata i Starego Świata wymieszały się, stały się bardziej dostępne i wspólnie zaczęły tworzyć zróżnicowaną gamę produktów dostępnych na rynku. Pod wpływem zmian historycznych powstała też kuchnia kreolska, która łączy elementy z kuchni francuskiej, afrykańskiej, akadyjskiej i kuchni Indian Północnoamerykańskich. Kuchnie Fusion, które rozwijały się w taki sposób miały charakter ewolucyjny - rozwijały się bardzo powoli, pod wpływem codziennych praktyk kulinarnych ludności zamieszkujący dany region, gdzie rozwijała się kuchnia Fusion.

   Współczesna kuchnia Fusion ma natomiast charakter aktywny - rozwija się bardzo szybko, głównie z udziałem restauracji, a następnie przenika do praktyk konsumentów kształtując ich preferencje żywieniowe. Kuchnia Fusion we współczesnym wydaniu jest wyrazem wspólnej i świadomej wymiany kulturalnej i jest poniekąd konsekwencją globalizacji.



Wielokulturowość a różnorodność w kuchni

   Kuchnia Fusion, podobnie jak muzyka fusion i religijne praktyki, są wyrazem wielokulturowości, różnorodności i nowego spojrzenia na tę dziedzinę. Bardzo łatwo jest też sprzedać dania kuchni Fusion - nic dziwnego, że w Polsce wiele restauracji i food trucków stawia na taką kuchnię. Wyraża ona obrazy współczesnego świata oraz promuje integrację kulturową i różnorodność. Globalna kuchnia łączy elementy reprezentatywne dla kultur z całego świata.



Mash-up - nowy trend w kuchni Fusion

   Nowym trendem w kuchni Fusion zdobywającym popularność, są dania mash-up - ekstrawaganckie dania łączące dwie formy w jeden, na przykład Cronut - śniadaniowy wypiek łączący typowego amerykańskiego pączka z dziurką i francuskiego croissanta, bardzo popularny w Ameryce. Inne przykłady kuchni mash-up to ciasteczkowe tacos, donut burger, ramen burger, bekonowy shake i ciasto w kształcie pizzy.




Zobacz więcej na temat:

kuchnia fusionkuchnie świata


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE