Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Najbardziej trujące rośliny na świecie i ich działanie - sprawdź, czego unikać


21.03.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Najbardziej trujące rośliny na świecie i ich działanie - sprawdź, czego unikać


   Rośliny przystosowały się do obrony przed szkodnikami poprzez wykształcenie pewnych mechanizmów. Jednym z nich jest produkcja toksycznych związków chemicznych.

   Zatrucia niektórymi roślinami mogą powodować ciężkie uszkodzenie ciała, a nawet doprowadzić do śmierci. Na zatrucia najbardziej narażeni są podróżnicy i najmłodsi. Jak się okazuje, niebezpieczne rośliny można spotkać także w polskich ogrodach. Nazwy trujących roślin często są zabawne, ale osobom, które przez przypadek zjedzą ich owoce lub liście wcale nie będzie do śmiechu.





1. Bieluń dziędzierzawa

   Bieluń dziędzierzawa nie nadaje się do spożycia dla ludzi. Po spożyciu tej rośliny pojawiają się silne objawy zatrucia. Spożyta w niewielkich ilościach powoduje halucynacje, dlatego bardzo często jest wykorzystywana jako narkotyk. Bieluń dziędzierzawa jest znana także jako diabelskie ziele. Najczęściej dochodzi do zatruć wśród dzieci, które przez pomyłkę zjadają nasiona diabelskiego ziela. Do zgonu może dojść nawet po spożyciu około 5-10 nasion. Dla dorosłych dawką śmiertelną jest już 25 nasion tej rośliny.



2. Blekot pospolity

   Blekot pospolity jest trującym chwastem szkodliwym zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt. W każdej części rośliny, szczególnie w kłączach, znajduje się cykutyna, koniina oraz kwasy - mrówkowy i masłowy. Koniina i cykutyna powodują podrażnienie błon śluzowych układu trawiennego, brak apetytu, skurcze żołądka, wymioty i biegunkę. W skrajnych przypadkach dochodzi do porażenia mięśni i układu oddechowego, co prowadzi do śmierci.



3. Brugmansja

   Brugmansja jest piękną, ale bardzo niebezpieczną rośliną. W jej tkankach znajdują się niebezpieczne alkaloidy, w tym atropina i skopolamina działające halucynogennie. Wykorzystywano ją jako narkotyk. Bardzo łatwo można ją przedawkować, co grozi śmiercią.



4. Cis pospolity

   Cis pospolity należy do najbardziej trujących roślin. Najwięcej toksyn znajduje się w igłach i nasionach. Spożycie jakiejkolwiek części tej rośliny może spowodować uszkodzenie serca, nerek oraz ośrodkowego układu nerwowego. Do pierwszych objawów zatrucia należą zawroty głowy, wymioty, biegunka, krwiomocz i drgawki.



5. Cerbera złocista

   Cerbera złocista naturalnie występuje w rejonach tropikalnych Azji i Ameryki Południowej, niemniej jako roślina ozdobna może być hodowana także w innych rejonach świata. Roślina zawiera bardzo trujący sok mleczny, a najbardziej toksyczne dla człowieka jest bielmo nasion. Zatrucie sokiem mlecznym Cerbery złocistej może doprowadzić do śmierci.



6. Hippomane mancinella

   Owoce rośliny Hippomane mancinella są nazywane "jabłuszkami śmierci". Niebezpieczny gatunek występuje w Ameryce Południowej i Północnej. Najwięcej toksyn znajduje się w owocach tej rośliny, ale nawet otarcie się o jej korę może wywołać nieprzyjemne objawy, takie jak silne bóle brzucha, pęcherze na skórze, wymioty oraz obrzęk. Użycie drewna tej rośliny do rozpalenia ogniska stwarza niebezpieczeństwo utraty wzroku z powodu unoszących się oparów trucizny.



7. Rącznik pospolity i modligroszek pospolity

   Rącznik pospolity należy do najbardziej trujących roślin na świecie. Co ciekawe, to właśnie z tego gatunku uzyskuje się olej rycynowy. Szkodliwą substancją zawartą we wszystkich częściach rącznika pospolitego jest rycyna - białko o bardzo silnych, toksycznych właściwościach. W ciągu dwóch dni od spożycia rycyny człowiek umiera. Olej rycynowy nie zawiera rycyny, dlatego może być bezpiecznie stosowany. Podobne działanie do rycyny ma toksyna zawarta w modligroszku pospolitym. Toksyna nosi nazwę abrin i działa 75 razy silniej w porównaniu z rycyną.



8. Pokrzywa australijska i Mala Mujer

   Pokrzywa pospolita porastająca pobocza, łąki i polskie lasy pozostawia po sobie kilka czerwonych bąbli, które później ustępują. Australijska pokrzywa ma toksyczne działanie - kontakt z jej liśćmi powoduje bardzo silny ból, a objawy mogą utrzymywać się przez wiele tygodni. Szkodliwe substancje nie powodują uszkodzenia narządów, ani nie doprowadzają do śmierci człowieka, ale wywoływane przez nie dolegliwości bólowe mogą mieć bardzo duże nasilenie. Mala Mujer ma podobne działanie - jej liście są pokryte ostro zakończonymi włoskami. Kontakt skóry z rośliną powoduje rozwój zapalenia skóry. Ból utrzymuje się jeszcze przez kilka godzin od kontaktu z Mala Mujer. Wysypka utrzymuje się przez około kilka dni.



9. Złotokap zwyczajny

   Piękna roślina ozdobna - Złotokap zwyczajny - należy do trujących roślin. W każdej części tej rośliny znajdują się trujące alkaloidy, które powodują uszkodzenia nerwów. Przypadki śmiertelne zatruć zdarzały się po zjedzeniu nasion tej rośliny. Na groźne zatrucia najbardziej wrażliwe są dzieci.



10. Difenbachia

   Difenbachia występuje w ponad 50 gatunkach i wywodzi się z Ameryki Południowej. Występuje ona w lasach tropikalnych. Wszystkie części rośliny zawierają toksyczne kryształy szczawianu wapnia, które mogą powodować stan zapalny skóry. Jego główne objawy to świąd, pieczenie, pęcherze i wykwity. Kiedy sok roślinny trafi do oka, narząd wzroku staje się bardziej wrażliwy na światło. Towarzyszą temu takie symptomy, jak łzawienie, skurcze powiek i silny ból. Objawy mogą  utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy. Spożycie rośliny powoduje dolegliwości żołądkowe, a czasami nawet paraliż i zaburzenia pracy serca. Roślina jest także dość popularną rośliną doniczkową.



11. Szalej jadowity

   Szalej jadowity należy do pospolicie występujących roślin. Wszystkie jego części zawierają trującą substancję - cykutoksynę. Najwyższe stężenie tej substancji występuje w korzeniach. Spożycie tej rośliny wywołuje bardzo silne drgawki i wymioty oraz bóle brzucha. W przypadku dużego stężenia cykutoksyny w organizmie dochodzi do utraty przytomności, a w skrajnych przypadkach może dojść nawet do śmierci.



12. Wilcza jagoda

   Wilcza jagoda jest silnie trującą rośliną - najwięcej toksycznych substancji znajduje się w owocach i korzeniach. Objawy zatrucia pojawiają się etapowo. Początkowo występują silne uczucie pobudzenia i euforyczne halucynacje. W kolejnej fazie pojawiają się napady szału, chory nie rozpoznaje otoczenia, pojawiają się zaburzenia mowy i światłowstręt. W ostatnim stadium dochodzi do utraty przytomności. Istnieje ryzyko zatrzymania czynności oddechowych w czasie śpiączki.



13. Tojad - czyli mordownik

   Tojad jest rośliną o fioletowych kwiatach, która ze względu na trujące właściwości bywa też nazywana mordownikiem. Toksyczny składnik to akonityna - spożycie większych dawek tej substancji prowadzi do śmierci. Wystarczy spożycie 20 ml akonityny, żeby w ciągu około 2-6 godzin doszło do zgonu. W kontakcie ze skórą akonityna powoduje zapalenie skóry oraz ciężkie zatrucie.



14. Durian właściwy

   Owoce duriana właściwego są uznawane za najbardziej niebezpieczne na świecie - spadając z drzewa mogą zabić człowieka, ponieważ są pokryte ostrymi, twardymi kolcami. Miąższ dojrzałych owoców jest słodki i ma lekko migdałowy smak. Niebezpieczeństwo nie jest związane z samym spożyciem owocu, ale z połączeniem go z alkoholem. Owoc zawiera siarczany uniemożliwiające metabolizm alkoholu w organizmie. Pomieszanie go z alkoholem grozi zatruciem alkoholowym i ciężkim uszkodzeniem wątroby.



15. Barszcz Sosnowskiego

   Barszcz Sosnowskiego zawiera sok, który w obecności światła słonecznego powoduje oparzenia. Roślina jest trująca i bardzo silnie alergizująca. Wystarczy, żeby odrobina soku przedostała się do oczu żeby doszło do przejściowej lub całkowitej ślepoty. Kontakt soku ze skórą powoduje zapalenie skóry objawiające się pęcherzami. Proces gojenia się skóry jest bardzo trudny i wymaga czasu.



16. Wawrzynek wilczełyko

   Naszą listę najbardziej trujących roślin zamyka gatunek o bardzo wdzięcznej nazwie - wawrzynek wilczełyko. Każda część rośliny jest bardzo trująca, ale najwięcej toksyn znajduje się w dojrzałych owocach. Spożycie zaledwie 10-12 owoców może doprowadzić do śmierci. Roślina jest bardzo niebezpieczna dla dzieci - po spożyciu dwóch owoców może dojść do zgonu.



   Piękno roślin może być bardzo zdradliwe, podobnie jak ich podobieństwo do nieszkodliwych gatunków. W ogrodach i podczas spacerów trzeba zachować ostrożność, zwłaszcza gdy mamy pod opieką najmłodszych.




Zobacz więcej na temat:

rośliny trujące


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE