Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Najsłynniejsze desery świata


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Najsłynniejsze desery świata


   Znamy je od pokoleń jako tradycyjne desery przypisane do kuchni określonych regionów. Każdy przysmak ma swoją historię, a o rodowód niektórych deserów do dziś toczą się spory. Pierwotna receptura pewnych słodkich przysmaków była poddawana pewnym modyfikacjom.

   Duża różnorodność - czekoladowe, waniliowe, owocowe, kremowe, puszyste, delikatne, chrupiące, bardziej, czy też mniej słodkie, a jednak zniewalające i uzależniające! Ich nazwy zna cały świat. Przedstawiamy najsłynniejsze desery świata. Zapraszamy w kulinarną podróż dookoła świata - destynacja desery!





Tiramisu - delikatne biszkopty przełożone aksamitnym kremem

   Twórcą tiramisu prawdopodobnie był Cosimo III de' Medici - władca Toskanii. Włoski deser mógł pochodzić z Wenecji jako przysmak dożów. Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przygotowania tiramisu są podłużne biszkopty nasączone kawą espresso oraz likierem Amaretto. Na biszkopty jest nakładany krem przyrządzony z serka mascarpone, śmietany, żółtek i cukru. Całość jest posypywana zmieloną czekoladą, albo kawą. Tiramisu wyróżnia się delikatną konsystencją, intensywnym kawowym smakiem i aromatem. Do nasączenia biszkoptów można użyć również brandy, albo po soku owocowego, co jest zalecane, gdy deser będzie podawany dzieciom. Klasyczny przepis na włoski deser jest czasem modyfikowany poprzez dodanie cynamonu, albo świeżych owoców. Nazwa Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu na język polski oznacza "obudź się". Często podaje się deser na drugie śniadanie i jako mocno schłodzony deser.



Baklawa - zapiekane ciasto listkowe przekładane orzechową masą

   Baklawa jest deserem powiązanym z kuchnią turecką, kuchnią bałkańską, bułgarską i kuchnią ormiańską. Podobno sułtan częstował baklawą janczarów. Podstawowymi komponentami baklawy są ciasto listkowe lub ciasto filo przełożone pokrojonymi orzechami włoskimi, albo migdałami. Baklawa zawiera też dodatek cukru i miodu. Ciasto przełożone masą orzechową zapieka się, a następnie podaje pokrojone w kwadraty bądź romby, udekorowane lukrem i zmiażdżonymi orzeszkami pistacjowymi. Baklawa przypomina egipski deser umm 'Ali przyrządzany z cienkich płatów ciasta zapiekanych z masy orzechowo-migdałowej zawierającej również wiórki kokosowe. Baklawa z wierzchu jest chrupiąca. Do masy miodowo-orzechowej dodaje się rozmaite składniki, co w dużej mierze zależy od regionu. Bardzo często bazą chrupiącej, słodkiej masy jest mieszanka różnych orzechów, ale niektóre receptury opierają się na jednym rodzaju, np. migdałach, orzechach, pistacjach, orzechach włoskich i laskowych. Orzeszki można posiekać, albo zmielić. Po upieczeniu baklawa jest dodatkowo polewana cukrowym syropem i posypywana posiekanymi orzechami.



Tort Sachera - kakaowy biszkopt przełożony morelową marmoladą i polany czekoladą

   Tort Sachera wywodzi się z Wiednia - to właśnie w stolicy ówczesnego cesarstwa, w 1832 r. znany cukiernik Franz Sacher przygotował ten deser dla księcia Mettrnicha. Tort Sachera jest czekoladowym ciastem przekładanym morelową marmoladą i polanym polewą czekoladową. Receptura jego przyrządzenia jest ściśle tajna. Niemniej powstały przepisy, które pozwalają na przygotowanie tego deseru. Obecnie Sachertorte jest deserem, który może być serwowany wyłącznie w jednym hotelu założonym przez Eduarda Sachera (syna Franza). Prawo wyłączności zostało uzyskane poniekąd na drodze sądowej. Oryginalny Tort Sachera można zjeść tylko w cukierniach Sachera zlokalizowanych w takich miastach, jak Graz, Wiedeń, Salzburg i Innsbruck. Sachertorte jest podawany ze świeżo ubitą śmietaną i filiżanką mocnej kawy, albo herbaty. Tort Sachera wyróżnia się wyjątkowym smakiem - ciasto kakaowe jest ciemne, wilgotne i aromatyczne, a morelowa marmolada kwaskowa. Całość polana jest polewą czekoladową o idealnej konsystencji.



Quindim - brazylijska babka

   Quindim jest ciastem przygotowywanym w okrągłej formie do babki, bądź też w kilku mniejszych foremkach (na wzór tartaletek i muffinek). Żeby wypiek się udał, muszą mieć one dziurkę w środku. Brazylijski przysmak może być serwowany także pokrojony w plastry. Historia Quindim sięga prawdopodobnie XVII wieku - zajadali się nim afrykańscy niewolnicy pracujący ciężko na plantacjach w północno-wschodnim regionie Brazylii. Do przygotowania deseru potrzeba między innymi płatków kokosowych, mleczka kokosowego, żółtek, cukru i mleka. Po upieczeniu Quindim jest pokryty lśniącą powierzchnią i ma intensywnie żółtą barwę.



Tort Pawłowej - beza ze śmietaną i owocami

   Bezowy tort Pawłowej (Pavlowej) udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami został przygotowany po raz pierwszy z okazji wizyty słynnej baletnicy Anny Pawłowej w australijskim mieście Perth, w latach 20. XX wieku. Mieszkańcy Nowej Zelandii uparcie twierdzą, że tort Pawłowej został po raz pierwszy przyrządzony w Wellington, podczas tournée primabaleriny. Bezowy torcik może być ozdobiony truskawkami, brzoskwiniami, malinami lub kiwi. Najczęściej do przyrządzenia tortu używa się ziemniaczanej mąki, białek i cukru. Deser charakteryzuje się lekką konsystencją - rozpływa się w ustach. Tort bezowy Pavlowej najczęściej podaje się z truskawkami, ale można spotkać również przepisy zakładające dodatek brzoskwiń, jagód, albo egzotycznych kiwi i fig. W klasycznym przepisie na tort Pawłowej bezy są przekładane kremem śmietankowym. Niemniej obecnie do masy dodaje się także serek mascarpone.



Gulab jamun - małe pączki o indyjskim rodowodzie

   Gulab jamun jest tradycyjnym deserem indyjskiej kuchni. Ma on postać delikatnych kulek z ciasta smażonych w głębokim oleju. Sa one nasączone aromatycznym syropem i mogą być podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do przyrządzenia Gulab jamun wykorzystuje się specjalny ser khoya, mleko, masło, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Aromatyczny syrop służący do nasączania kulek jest przyrządzany m.in. z rodzynek, pistacji, różanej esencji, kardamonu, cukru, szafranu i innych korzennych przypraw. Historia Gulab jamun jest związana z dworem króla Jalalabadu - to właśnie jego nadworny kucharz Sajjan Dhillon przyrządził ów deser po raz pierwszy.



Rasgulla - serowe kulki gotowane w słodkim syropie

   Serowe kulki są znane także jako rasgulla. Deser wywodzi się z Bangladeszu. Można go skosztować w każdym kraju położonym w południowej części Azji. Serowe kule mają nieco gąbczastą strukturę. Słodki smak kulki Rasgulla zawdzięczają głównie temu, że są gotowane w syropie przyrządzonym na bazie wody i cukru, zawierającym niekiedy także dodatki - wodę różaną, szafran, albo kardamon. Do przyrządzenia ciasta potrzebne są m.in. mąka, mleko i sok z limonki. Serowe kulki Rasgulla są podawane na zimno.



Suflet - delikatny i wyrafinowany deser

   Suflet oznacza "nadmuchany" - nazwa wywodzi się od konsystencji i wyglądu przysmaku. Elegancki, wyrafinowany deser jest przyrządzany z utartych żółtek oraz z ubitej piany z białek. Suflet może pełnić rolę deseru, albo przystawki - można go przygotować także w wersji wytrawnej dodając zamiast owoców warzywa. Jeżeli składniki i ich proporcje zostaną dobrane niestarannie, to niestety się nie uda. Suflet jest zapiekany w kokilkach - wysokich, okrągłych naczyniach ceramicznych, a następnie podaje na gorąco. W czasie pieczenia suflet jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury. Trzeba go zjeść bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Wychłodzenie spowoduje, że ciasto opadnie, a suflet straci wykwintny smak.



Pudding - angielski przysmak nie tylko świąteczny

   Historia puddingu sięga XV wieku, kiedy przyrządzano go na królewskim dworze Henryka VII. Deser ma konsystencję budyniu, a do jego przyrządzenia wykorzystuje się najczęściej mleko, mąkę, jaja i ryż. Pudding jest przyrządzany na parze, albo pieczony. Bardzo często podaje się go  dodatkiem bakalii, masła lub czekolady. Wśród popularnych rodzajów puddingu można wymienić Christmas pudding, white pudding i Yorkshire pudding. W angielskiej kuchni jest znany także pudding wytrawny pełniący rolę głównego dania.



Creme brulée - aksamitny krem pod karmelową skorupką

   Creme brulée jest francuskim deserem wyróżniającym się lekką, kremową konsystencją przygotowywaną z mleka, żółtek i cukru. Do przysmaku dodaje się wanilię, cynamon i skórkę cytrynową. Przed podaniem krem jest zdobiony karmelizowanym cukrem. Creme brulée jest zadziwiająco podobny do hiszpańskiego kremu katalońskiego (crema calatana).



Zabaglione - sos serwowany z owocami

   Włoski przysmak zabaglione znany we Francji jako sabayon wywodzi się z Lombardii. Deser jest przyrządzany z żółtek i cukru oraz słodkiego wina. Według tradycyjnej receptury powinno się zastosować sycylijską marsalę. Krem podaje się czasami ze świeżymi owocami. We Francji sabayon jest dodawany do deseru gratin de fruits przyrządzanego najczęściej z sezonowych owoców, lekko karmelizowanych. Zabaglione opiera się na prostej recepturze, którą w skrócie określa się jako "1+2+2+1". Matematyczny kod oznacza: 1 żółtko, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki Marsali i 1 łyżeczkę wody. Receptura została opracowana w XVI wieku przez franciszkanina św. Paschalisa Baylon, który dziś jest patronem kucharzy. Można jeść zabaglione ze świeżymi owocami, albo dodać go do lodów, biszkoptów lub ciastek.



Millefeuille - ciastko francuskie z bitą śmietaną i owocami

   Francuski deser o nazwie Millefeuille (w dosłownym tłumaczeniu: tysiąc płatków) składa się z cienkich płatków ciasta francuskiego, które są przełożone owocami, bitą śmietaną, albo kremem. Podobnym deserem szczycą się mieszkańcy Neapolu.



Monte Bianco - kasztanowy krem z bitą śmietaną

   Deser nawiązujący do najwyższego szczytu Alp - Mont Blanc - jest przyrządzany z puree z kasztanów jadalnych (maronów) i mleka, rumu oraz czekolady. Gotowy krem przekłada się do salaterek i ozdabia bitą śmietaną.



Tartufo - lody z gorzkiej czekolady

   Czekoladowe trufle znane we Włoszech jako Tartufo są deserem lodowym, który tylko trufle przypomina. Gałki lodów przyrządzonych na bazie gorzkiej czekolady najlepszej jakości, są przyprawiane chili i zdobione owocami, sosami owocowymi lub bitą śmietaną.



Pastéis de Belém - ciastka od Hieronimitów

   Pastéis de Belém są ciasteczkami związanymi z kuchnią portugalską. Receptura jest okryta tajemnicą i niezmienna od 200 lat. Słodki przysmak można kupić w Lizbonie, przy Klasztorze Hieronimitów usytuowanego w dzielnicy Belém. Podobny smak mają ciastka Pastel de Nata serwowane w lizbońskich cukierniach. Pastéis de Belém są ciastkami z chrupiącego ciasta z karmelową skórką, pod którą znajduje się delikatny krem przyrządzony na bazie budyniu. Do deseru dodaje się również cukier puder i cynamon. Słodkie Pastéis de Belém podaje się na ciepło.



Shoga Senbei - imbirowe ciastka z Japonii

   Imbirowe ciastka Shoga Senbei wywodzą się z Japonii. Najlepiej smakują podane z japońską zieloną herbatą. Deser trochę przypomina krakersy, ale do ich przyrządzenia potrzeba mąki ryżowej i ryżu. Shoga Senbei są dostępne w różnych kształtach. Zwyczajowo serwuje się je gościom, ale można traktować je także jako przekąskę. Zazwyczaj ryżowe krakersy mają bardzo pikantny smak, rzadko słodki. Niektóre imbirowe ciastka zawierają curry, albo czekoladę. Można podawać je zawinięte w jadalne wodorosty - nori.



Gül Lokum - tureckie galaretki oprószone cukrem pudrem

   Gül Lokum są galaretkami otoczonymi cukrem pudrem. Słodycze te są dostępne w różnych kolorach i z rozmaitymi dodatkami, m.in. z wiórkami kokosowymi i orzechami, migdałami. Galaretki są przyrządzane na bazie owocowego soku (np. malinowego), albo różanej wody. Przed schłodzeniem słodka masa jest posypywana obficie cukrem pudrem. Do jej przygotowania potrzeba ponadto takich składników, jak mąka kukurydziana, ocet, woda i cukier.



Leche frita - kremowe mleczko pod chrupiącą skórką

   Smażone mleko Leche frita jest hiszpańskim deserem podawanym na ciepło i na zimno. Do jego przygotowania potrzebne będą takie składniki, jak mleko, cukier i skrobia ziemniaczana. Dodatkowo, do gotującego się mleka można dodać skórkę pomarańczową, wanilię i cynamon. Wierzch deseru jest chrupiący, a wnętrze rozpływa się w ustach.



Yum Yums - pączki w kształcie warkoczy

   Yum Yums to deser wywodzący się z Holandii, ale kojarzy się go ze szkocką kuchnią, ponieważ właśnie Szkoci najczęściej się nim zajadają. Są to pączki przyrządzane na bazie mąki, jaj, wody, drożdży i masła. Odpowiednio zagniecione ciasto, rozwałkowane na placek kroi się na paski, a później zaplata w krótkie warkocze. Gdy pączki nieco podrosną smaży się je na głębokim tłuszczu i polewa lukrem. Gdy pączki nieco podrosną smaży się je na głębokim tłuszczu i na koniec polewa lukrem.



Poire belle Hélène - gruszki gotowane w syropie

   Francuski deser Poire belle Hélène (w dosłownym tłumaczeniu: Gruszki Pięknej Heleny) został po raz pierwszy przygotowany przez Auguste'a Escoffiera w 1865 r. Nazwa nawiązuje do operetki Jacques'a Offenbacha "Belle Hélène". Czasami po spektaklu teatralnym podaje się właśnie ten deser. Sposób jego przyrządzenia polega na gotowaniu gruszek w słodkim syropie, a po schłodzeniu obkładane lodami waniliowymi i polewane gorącym sosem czekoladowym. Deser może być dodatkowo przyozdobiony bitą śmietaną, pistacjami, listkiem mięty, migdałami, czy nawet kandyzowanymi fiołkami.



Banana Split - lodowy deser po "amerykańsku"

   Amerykański deser Banana Split składa się z waniliowych lodów polanych sokiem ananasowych, lodów czekoladowych polanych sosem czekoladowym oraz lodów truskawkowych polanych musem z truskawek. Lody są ułożone między dwoma kawałkami banana przekrojonego wzdłuż. Deser jest przyozdobiony dużą ilością bitej śmietany, wiśniami kandyzowanymi w likierze Maraschino i posiekanymi orzechami włoskimi. Deser jest podawany na podłużnym talerzu w kształcie łódki.



Apple pie, czyli słynna angielska tarta z jabłkami

   Apple pie pochodzi z epoki średniowiecza. Pierwsze znane nam przepisy wywodzą się z XIV wieku. Rangę kultowego deseru narodowego apple pie zyskało dopiero w XIX wieku. Podstawowym elementem przepisu na tartę z jabłkami są jabłka. Poleca się wybór takich odmian, które mają kwaśny smak. Tytułem przykładu można wskazać na odmiany Empire, Granny Smith, Northerh Spy i Bramley. Ciasto trzeba podzielić na dwie części - jedna trafia na spód, a z drugiej wykonuje się kratkę przykrywającą jabłkowe nadzienie. Według pierwotnej receptury do ciasta i jabłek nie dodawano cukru, ani miodu. Apple pie podaje się na ciepło z gałką waniliowych lodów. Angielską tartę z jabłkami można też serwować z polewą custard - słodkim sosem przyrządzanym na bazie żółtek i mleka.



Panna Cotta - mleczna galaretka z owocowym sosem

   Deser pochodzący z północnych Włoch, mający postać mlecznej galaretki powinien być schłodzony, ale nie za bardzo - jeżeli deser będzie nazbyt schłodzony straci aksamitną konsystencję i kremowy smak. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się śmietanę kremówkę, mleko, cukier, żelatynę i ekstrakt z wanilii. Podgrzewane składniki po uzyskaniu jednolitej masy przekłada się do okrągłych foremek - można wykorzystać silikonową formę do muffinek, ponieważ panna cotta ma właśnie kształt małej babeczki. Po stężeniu masy przekłada się ją na talerzyk i polewa musem przygotowanym z truskawek lub poziomek. Można wykorzystać także inne owoce - np. borówki, mango, marakuję itd., ale nie będzie to już "tradycyjny, włoski deser", ale jego nowoczesna modyfikacja.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE