Dzisiaj jest: Niedziela, 23.09.2018 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Nietypowe dżemy


07.06.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Nietypowe dżemy


   Masz wrażenie, że w twojej kuchni wieje nudą? Zbliżające się lato to idealna pora na eksperymenty. Im bliżej lata tym warzywniaki i przydomowe krzewy oraz drzewa zaczną wprost pęcznieć od wspaniałych owoców i warzyw. Warto z tego korzystać i wyczarować coś niebanalnego.

   Gotowanie dżemów kojarzy się z kuchnią naszych babć i mam. Wszyscy dobrze znamy ukochane dżemy z malin, truskawek czy moreli… ale ilu z nas próbowało dżemów np. z warzyw czy ziół?





Dżem z mniszka lekarskiego

   Niepozorny mniszek lekarski jest rośliną o wyjątkowych właściwościach. Można z niego przygotować miód, syrop, a nawet… dżem! Warto dać szansę mniszkowi, ponieważ kryje on w sobie wiele witamin i minerałów. W mniszku znajdziesz m.in. witaminy C oraz te z grupy B, potas, mangan, żelazo, fosfor, oprócz witamin i minerałów znajdują się w nim karotenoidy, triterpeny. Mniszek lekarski działa przeciwzapalnie, wspiera produkcję żółci i może obniżać poziom glukozy we krwi. Jak zrobić dżem z mniszka lekarskiego? Będziesz potrzebować około pół kilograma mniszka, 2 litry wody, kilogram cukru, dwóch cytryn i żelfix. Mniszka należy zalać syropem cukrowym (woda + cukier) i dodać do tego sok z cytryny. Całość trzeba podsmażać przez kilka godzin (możesz na dno garnka dolać nieco więcej wody, żeby mniszek nie przywierał do naczynia). Na koniec wystarczy dodać żelfix. Całość trzeba pasteryzować jak zwykły dżem.



Dżem z pomidorów

   Jeśli myśl o przetworach z pomidorów sprawia, że widzisz przed oczami ketchup, to… jesteś w błędzie! Dżem z pomidorów może być równie słodki jak dżem z truskawek, wystarczy, że dodasz odpowiednią ilość cukru. Do takiego dżemu warto wybierać pomidory malinowe, które są zdecydowanie bardziej słodkie niż inne odmiany. Do przygotowania dżemu z pomidorów będziesz potrzebować kilograma pomidorów, 250-300 gramów cukru oraz soku z cytryny (mniej więcej 1/3 szklanki). Dżem wykonujemy standardowo - pomidory obieramy ze skóry, mieszamy z sokiem z cytryny, podsmażamy wraz z cukrem. Z uwagi na konsystencję pomidorów, zwykle 2-3 godziny wystarczają, by uzyskać gęsty, aromatyczny dżem. Po wykonaniu konfitury pasteryzujemy ją w słoikach.



Dżem z cukinii

   Dżem z cukinii to coś, czym możesz wywołać furorę wśród gości. Nie przejmuj się, tak samo jak dżem z pomidorów, tak i ten cukiniowy jest wystarczająco słodki, by stawiać go bliżej dżemów z owoców niż np. warzywnych kremów. Dżem z cukinii świetnie komponuje się chociażby z naleśnikami. Do wykonania takiego dżemu będziesz potrzebować 5 kilogramów cukinii, 1 kilogram cukru, 2 cytryn oraz 3 galaretek pomarańczowych. Cukinie należy wydrążyć z pestek, umyć dokładnie i posolić - dzięki temu puści soki i proces gotowania jej będzie krótszy. Nie przejmuj się, soli nie będzie czuć w dżemie. Później wystarczy gotować cukinię z pozostałymi składnikami i pasteryzować.



Dżem z fiołków

   Wygląda trochę jak gotowana, modra kapusta, ale warto dać mu szansę - dżem z fiołków potrafi zauroczyć naprawdę każdego. Konfitura z fiołków ma niepowtarzalny smak. Aby ją wykonać, potrzebujesz około 200 g płatków fiołków, pół kilograma cukru, żelfix i 700 ml wody. Dżem wykonuje się standardowo - płatki podsmaża się z cukrem i wodą, na końcu dodaje się cukier i pasteryzuje. Konfiturą z fiołków można przekładać biszkopt, choć świetnie smakuje również na najzwyklejszej kromce chleba z masłem. Dzieciom z pewnością zasmakuje z naleśnikami. Dodatkowo odrobiny konfitury z fiołków możesz też użyć do zabarwienia na przykład kremu do tortów. Z fiołków można też przygotować efektowną, fioletową galaretkę, która z pewnością zrobi furorę na przyjęciach dla dzieci (choć dorośli też pewnie zachwycą się nią równie mocno).




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE