Dzisiaj jest: Niedziela, 27.05.2018 Imieniny: Jana i Juliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5798

Opakowania plastikowe do żywności - rodzaje i wpływ na zdrowie


29.06.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Opakowania plastikowe do żywności - rodzaje i wpływ na zdrowie


   Jogurty, woda, soki... Nawet warzywa. Wszystko kupujemy dziś w plastikowych opakowaniach. To rozwiązanie, jakże wygodne, jest dziś tak popularne, że mało kto pamięta jeszcze czasy, w których np. mleko było sprzedawane w butelkach szklanych.

   Plastik jest wytrzymały, a jego wykorzystywanie praktyczne. Produkt zjedzony, opakowanie ląduje w koszu i problem z głowy. Okazuje się jednak, że tak niestety wcale nie jest. Może i plastikowa butelka po wodzie mineralnej faktycznie wyląduje następnego dnia na wysypisku śmieci, ale to, co przeniknęło z niej do napoju, znajduje się już w naszym organizmie, podobnie plastikowe torebki - wyprodukowane w ciągu sekundy, użyteczne w najlepszym razie kilka dni, w naturalnych warunkach rozkładają się od 100 do nawet 500 lat. Ich szkodliwy wpływ na środowisko to obszerny temat wciąż przywoływany przez ekologów, jednak niewielu z nas wie, że opakowania plastikowe nie za bardzo nadają się do przechowywania żywności.





Rodzaje opakowań plastikowych i ich oznakowanie

   Na plastikowych opakowaniach znajduje się informacja, z konkretnie jakiego tworzywa zostały one wykonane. Ma ona formę graficznego symbolu (trzy strzałki tworzące coś na kształt trójkąta), w środku którego umieszczona jest cyfra (od 1 do 7), której przyporządkowany jest jeden rodzaj plastiku. I tak:

1 - PET
2 - HDPE
3 - PVC
4 - LDPE
5 - PP
6 - PS
7 - Inne

    Przed zakupem spożywczego produktu zapakowanego w plastik warto sprawdzić, z czego owo opakowanie jest zrobione.



Plastiki bezpieczne i niebezpieczne

PET (1) - politereftalan etylenu - wykorzystywany jest do produkcji pojemników, opakowań, talerzy etc. jednorazowych oraz butelek, np. na wodę mineralną. Okazuje się, że wody takiej nie powinno się jednak pić, gdyż znajdują się w niej, na skutek przechowywania w plastikowej butelce, przypominające estrogeny (czyli żeńskie hormony) substancje tzw. ksenoestrogeny. Opakowania wykonane z plastiku PET nie mogą być ponownie wykorzystywane - nawet po dokładnym ich umyciu wciąż mogą wydzielać toksyny. Opakowań wykonanych z plastiku PET nie wolno również wystawiać na bezpośredni kontakt z promieniami UV. Substancje zawarte w butelkach plastikowych, będących pochodnymi ropy naftowej i benzenu, przenikają do wody czy napoju wówczas gdy jest one niewłaściwie przechowywane. Zaleca się, by przetrzymywać butelki w temperaturze do 15 stopni C.

HDPE
(2) - polietylen o dużej gęstości oraz PP (5) - polipropylen - są, jako jedyne, uznawane za materiały, których wykorzystywanie jest bezpieczne. Co ważne, opakowania z nich wyprodukowane nadają się do ponownego użytku.

PVC (3) - polichlorek winylu - wykorzystuje się natomiast do produkcji min. folii. Niestety on również wydziela toksyczne substancje (w procesie spalania polichlorku winylu wytwarzają się bardzo groźne dla zdrowia związki chemiczne zwane dioksynami), więc zdecydowanie lepiej go unikać.

LDPE (4) - polietylen niskiej gęstości - uznawany jest raczej za bezpieczny, ale konstatacja ta nie jest aż tak pewna jak w przypadku HDPE oraz PP. Znajduje się więc gdzieś pomiędzy tymi, które można bez obaw wykorzystywać, a tymi, których należy za wszelką cenę unikać.

PS
(6) - polistyren - to materiał, z którego produkowany jest styropian. Pod żadnym pozorem nie powinien być stosowany do przechowywania żywności, gdyż wydziela trujące substancje chemiczne. Jak wiemy, zwykle faktycznie takiego zastosowania nie ma, ale warto wiedzieć, iż czasami wykorzystuje się go do produkcji przykrywek kubków jednorazowych. Lepiej więc zrezygnować z zakupu takiego produktu.

oznaczenia na opakowaniach plastikowych


Inne plastiki

   Plastiki oznaczone cyfrą 7 są najbardziej toksyczne, a więc i niebezpieczne, ze wszystkich. Nie powinno się ich wykorzystywać lub przynajmniej ograniczyć ich wykorzystywanie do absolutnego minimum.

    W obrębie tych opakowań przyporządkowane są min. nylon, szkło akrylowe, ABS (kopolimer akrylonitrylo-butadieno-styrenowy), poliwęglany. W skład tych materiałów (głównie poliwęglanów) może wchodzić BPA, czyli bisfenol A, który ma niszczący wpływ na ludzki układ nerwowy i powodować może różnego rodzaju choroby z nim związane: od zaburzeń pamięci, przez depresję, aż po schizofrenię. BPA ma również wpływ na aktywność komórek tłuszczowych (adipocytów), które przez kontakt z tą substancją nadmiernie się namnażają i powodują otyłość. Bisfenol A przenika do zapakowanej w niego żywności (płynnej oraz stałej), a owo przenikanie, o czym trzeba wiedzieć, zwiększają dodatkowo fale produkowane, podczas podgrzewania jedzenia, przez kuchenki mikrofalowe. Bisfenol A wydziela również substancje przypominające wspomniane wcześniej estrogeny - czyli ksenoestrogeny. Ludzki organizm nie zna przecież ich pochodzenia, więc „bierze” je za faktyczne hormony, co prowadzi, w następstwie, do zaburzeń gospodarki hormonalnej. To jednak nie wszystko. Bisfenol A powoduje również zaburzenia w funkcjonowaniu systemu odpornościowego, a więc zwiększa naszą podatność na różnego rodzaju choroby, w tym również nowotwory.



O czym należy pamiętać ?

Podstawowe zasady korzystania z plastikowych opakowań:

– ponownie wykorzystujemy jedynie opakowania wykonane z materiałów oznaczonych symbolem 2 i 5
– nie odgrzewamy w kuchenkach mikrofalowych jedzenia w tackach, w których są zapakowane
– nie wlewamy gorących płynów do opakowań wykonanych z materiałów wydzielających toksyczne substancje
– butelki z wodą i napojami przechowuje się w temperaturze do 15 stopni C, ale częstokroć temperatura ta przekracza 50 stopni C
– czytamy wszystkie informacje znajdujące się na plastikowym opakowaniu i jeśli znajdują się tam jakieś wytyczne, stosujemy się do nich
– jeśli zakupy pakujemy w worki foliowe, musimy pamiętać, aby w domu od razu je rozpakować
– jedzenie z puszek przekładamy, przed włożeniem go lodówki, jeśli nie zjedliśmy całości, do miseczek czy słoiczków i pod żadnym pozorem nie pozostawiamy go w puszce

   Warto również wiedzieć, iż bisfenol A, czyli niezwykle szkodliwa substancja, o której była mowa, znajduje się nie tylko w plastikowych opakowaniach, ale również np. w tuszu wykorzystywanym do drukowania paragonów czy wydruków z bankomatów. Jeśli ich dotykaliśmy, koniecznie powinniśmy umyć dokładnie ręce.

   Szczególną uwagę na plastikowe opakowania jedzenia powinny zwracać kobiety w ciąży. Toksyczne substancje, które przenikają z plastiku do produktów spożywczych, przedostają się, po zjedzeniu ich przez matkę, do organizmu płodu, co może, z dużym prawdopodobieństwem, wywołać zaburzenia w jego rozwoju.



    Przed plastikiem ucieczki dziś już nie ma... Nie unikniemy więc konieczności kupowania zapakowanych w niego produktów. Warto jednak, jak zawsze, być świadomym płynących z takiego stanu rzeczy zagrożeń i wiedzieć, jak można ograniczyć ryzyko ich faktycznego wystąpienia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.49 Ocen: 43

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE