Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Orzechowe mąki - bezglutenowa alternatywa dla zbożowych mąk


18.04.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Orzechowe mąki - bezglutenowa alternatywa dla zbożowych mąk


   Mąka jest tradycyjnie produkowana z ziaren zbóż. W ostatnim czasie coraz więcej konsumentów rezygnuje ze spożywania wyrobów z tradycyjnych glutenowych mąk ze względów zdrowotnych - nietolerancji, alergii bądź też ze względu na modną dietę bezglutenową. Dało to drogę do rozwoju niszowej produkcji mąk orzechowych.

   Podobnie jak mąki zbożowe, mąki orzechowe są produkowane z różnych gatunków orzechów - z migdałów, orzechów laskowych, orzechów nerkowca i orzechów włoskich, a także z jadalnych kasztanów. Barierą dla producentów jest jednak wysoka cena niektórych gatunków orzechów, np. makadamia, brazylijskich. Produkcja mąki orzechowej musi być opłacalna, dlatego gama orzechowych mąk - przynajmniej na polskim rynku jest dość ograniczona. Mąki orzechowe nie są łatwo dostępne w supermarketach. Można kupić je w sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych delikatesach.





Mąka migdałowa

   Cena ok. 20-40 zł/1 kg. Mąka migdałowa jest zamiennikiem mąki zbożowej niezawierającym glutenu. Nie znajdziemy w niej więc gliadyny, która pobudza apetyt, ani amylopektyny A podnoszącej poziom cukru we krwi. W 100 g produktu znajduje się 20 g białka oraz więcej kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu z mąką zbożową. Mąka migdałowa jest bogatym źródłem witaminy E, potasu, żelaza i wapnia. Niemniej w mące migdałowej znajduje się także dużo kwasów tłuszczowych omega-6 stymulujących stany zapalne.

   Mąka migdałowa jest najczęściej stosowana do pieczenia ciast, ciasteczek i tortów. Można wykorzystać ją jako surowy dodatek do deserów i dekoracja sałatek. Mąka migdałowa jest produkowana poprzez zmielenie migdałów, bardzo często przy okazji produkcji mleka migdałowego.



Mąka z orzechów laskowych

   Cena ok. 40-100 zł/1 kg. Mąka z orzechów laskowych, podobnie jak mąka migdałowa, powstaje w procesie mielenia orzechów. Mąka z orzechów laskowych jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Produkt jest cennym źródłem witamin: biotyny (H), niacyny (B3), witaminy B9 i witaminy E. Wśród minerałów zawartych w mące z orzechów laskowych dominują fosfor, wapń, potas, żelazo, cynk i mangan.

   Puszysta i lekka mąka orzechowa jest drobna i sprawdza się jako dodatek do ciastek i batonów energetycznych domowej roboty. Ze względu na walory smakowe i odżywcze warto dodawać ją do deserów, jogurtów, owsianek i koktajli, a także wykorzystywać do zagęszczania potraw. Każdy posiłek zawierający dodatek mąki z orzechów laskowych zyskuje apetyczny, przyjemny orzechowy posmak.



Mąka z orzechów nerkowca

   Cena ok. 50-60 zł/1 kg. Mąka z orzechów nerkowca posiada delikatny smak i charakterystyczny aromat. Podobnie jak inne rodzaje mąki orzechowej można spożywać ją na surowo i jako dodatek do pieczenia, na zimno lub na ciepło. Mąka z orzechów nerkowca szczególnie podkreśla smak lodowych deserów.

   Wartościowy produkt zawiera witaminę E, witaminę K1 i witamin z grupy B - niacyny (B3), tiaminy (B1) i witaminy B9.



Mąka z orzechów włoskich

   Cena ok. 50-60 zł/1 kg. Mąka z orzechów włoskich uchodzi za najzdrowszą, co ma związek z tym, że orzechy włoskie także są uznawane za najzdrowszy rodzaj orzechów. Zawierają one dwa razy więcej antyoksydantów, duże ilości witaminy E, dobrą proporcję kwasów omega-3 do omega-6, l-argininę, która jest odpowiedzialna za rozszerzenie naczyń wieńcowych. Mąka z orzechów włoskich zawiera witaminę A, witaminy C, D i E, witaminę K1 oraz witaminy z grupy B. Zdrowy produkt jest też bogatym źródłem wapnia, selenu, magnezu, żelaza, fosforu, cynku, manganu i sodu.



Mąka kokosowa

   Cena ok. 5-90 zł/1 kg. Mąka kokosowa jest zdecydowanie najtańszą opcją spośród wszystkich mąk orzechowych - być może dlatego, że pozyskuje się ją z miąższu kokosa w produkcji wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Mąka kokosowa nie jest produktem głównym, tylko ubocznym. Nie posiada ona słodkiego smaku, ale ma lekki posmak i aromat kokosa. Dzięki temu można wykorzystać ją zarówno podczas przyrządzania słodkich, jak i wytrawnych potraw.

   Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i znajduje się w niej niewiele cukrów prostych. Głównymi składnikami tego produktu są błonnik i białko. Regularne spożywanie mąki kokosowej korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Mąka kokosowa posiada biały kolor i ma konsystencję drobno zmielonego proszku - poszczególne produkty pochodzące od różnych producentów mogą charakteryzować się zróżnicowanym stopniem zmielenia.

   Mąka kokosowa zawiera dużo błonnika. Należy ona do gatunków mąk o niskiej zawartości węglowodanów. Zawarte w niej tłuszcze to też MCFA - nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (od sześciu do dziesięciu atomów węgla). Wykazują one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne oraz dietetyczne.

   Mąka kokosowa jest najtańszym zamiennikiem mąki zbożowej, ale jak widać przedział cenowy tego produktu jest bardzo szeroki. Cena jest determinowana stosowanymi metodami produkcji oraz rodzajem i pochodzeniem surowca do wytwarzania mąki kokosowej. Głównym eksporterem mąki kokosowej są Filipiny. Proces produkcji polega na suszeniu miąższu orzechów kokosowych, wyciskaniu go i ekstrakcji celem usunięcia tłuszczu. Najpierw są produkowane olej, albo mleko kokosowe. Z pozostałości po wyciskaniu płynnych produktów powstaje mąka kokosowa.

   Mąka kokosowa będąca produktem ubocznym w procesie produkcji oleju kokosowego, posiada kremową lub lekko brązową barwę, a do tego jest bardziej bogata w białko i tłuszcz. Mąka, która powstaje w procesie produkcji mleka kokosowego, ma jasną barwę i zawiera więcej błonnika, ale mniej tłuszczu.



Mąka z orzechów arachidowych

   Cena ok. 30-50 zł/1 kg. Mąka z orzechów arachidowych jest zdrowszą alternatywą dla mąki zbożowej - zawiera ona więcej białka i mniej węglowodanów w porównaniu ze zbożową mąką. Proces produkcji mąki arachidowej polega na zmieleniu orzechów arachidowych. Mąka wyprodukowana z orzechów arachidowych zawiera białko, błonnik i węglowodany. Uzupełnia ona codzienną dietę w takie pierwiastki, jak fosfor, magnez i witaminę B3.

   Niektóre mąki arachidowe są produkowane w procesie odciągania metodą zimnego tłoczenia z orzechów. Zawartość tłuszczu w odtłuszczonej mące z orzechów arachidowych wynosi od 10% do 25%. Dzięki temu zawiera ona niemal o 50% mniej kalorii niż mąka z orzechów arachidowych produkowana poprzez zmielenie.



Zastosowanie mąk orzechowych a ich cena

   Mąki orzechowe mogą być wykorzystywane zamiast mąki zbożowej, ale trzeba zaznaczyć, że raczej należy mieszać je ze zbożowymi - np. przy lepieniu pierogów lub pyz. Danie przygotowane wyłącznie z mąki orzechowej byłoby niestety dość kosztowne. Mąki orzechowe sprawdzają się podczas panierowania mięs i zagęszczania zup, a także robienia placków i naleśników. Z mąki orzechowej można zrobić chleb, gofry, pizzę, a nawet omlet. Na tym jednak nie koniec.

   Ze względu na wyjątkowe właściwości aromatyczne i smakowe oraz sposób wytwarzania, można dodawać mąki orzechowe bezpośrednio na surowo do płatków śniadaniowych. Napojów mlecznych oraz owocowych koktajli. Sprawdzi się ona także jako posypka na kanapki. Co więcej, w odróżnieniu do mąki zbożowej może być spożywana jako samodzielny produkt na surowo. Z mąki orzechowej wymieszanej z miodem i odrobiną mleko lub kakao powstaje smaczna i zdrowa pasta - dodatek do kanapek, naleśników, gofrów i deserów.

   Jeżeli oczekujesz zatem więcej od mąki, to zdecydowanie wybierz mąkę orzechową. W porównaniu z mąką zbożową posiada ona charakterystyczny, przyjemny orzechowy lub kokosowy zapach oraz dodaje charakterystycznego smaku potrawom. Co więcej, skład odżywczy mąki orzechowej jest znacznie lepszy pod względem zawartości błonnika i białka roślinnego, minerałów i witamin. Mąki orzechowe to dobry wybór dla tych, którym zależy na spożywaniu produktów o najwyższej jakości i wartości odżywczej. I te cechy będące przewagą mąk orzechowych nad mąkami zbożowymi uzasadniają wysoką cenę. Poza tym, mąkę orzechową - w przeciwieństwie do zbożowej można przyrządzić samodzielnie w domu - wystarczy kupić odpowiednią ilość orzechów i zmielić orzechy w młynku do kawy lub blenderze, uważając, żeby mielenie nie trwało zbyt długo i nie wytrącił się tłuszcz.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE