Przeciętny konsument zapytany o najbardziej ostry przysmak na świecie poda zapewne papryczkę chili. Niemniej poza tym piekielnie ostrym warzywem istnieje jeszcze kilka innych ciekawych specjałów pretendujących do tego miana.
Kuchnie z wielu rejonów świata różnią się pod względem gamy dominujących w nich smaków. Niemniej w każdej kuchni można znaleźć pikantne potrawy. Za najbardziej pikantne kuchnie świata uchodzi kuchnia meksykańska i generalnie kuchnie azjatyckie. Zanim przedstawimy najbardziej ostre potrawy odpowiemy na pytanie, czy częste spożywanie pikantnych potraw szkodzi zdrowiu.
|
|
Co na to nasz żołądek?
Spożywanie pikantnych potraw jest zabronione w diecie leczniczej stosowanej przeciw wrzodom żołądka i innym chorobom układu pokarmowego rozwijającym się na tle stanu zapalnego. Czy zdrowa osoba może ze spokojem jeść pikantne potrawy nie martwiąc się o stan żołądka? Wygląda na to, że tak. Wystarczy tylko przestrzegać paru zasad. Po pierwsze, konsument powinien zachować umiar w stosowaniu pikantnych przypraw. Po drugie, nie należy łączyć ich z ciężkostrawnymi, bogatymi w tłuszcze składnikami. Po zjedzeniu zbyt ostrej potrawy nie wolno popijać jej wodą, sokami, ani gazowanymi napojami. Należy wypić szklankę mleka lub maślanki. Inne napoje mogą wręcz nasilić uczucie palenia w przełyku.
Bakterie nie lubią ostrych przypraw
Potrawy o pikantnym smaku nie są korzystne dla bakterii - jako przykład można wskazać choćby czosnek, albo papryczkę chili. Oba warzywa działają jak naturalne antybiotyki. Jedno z nich zawiera allicynę, a drugie kapsaicynę. Są to substancje odpowiadające zarówno za ostry smak, jak i za bakteriobójcze właściwości. Pod tym względem pikantne potrawy są korzystne dla zdrowia. Ponadto, kapsaicyna wykazuje jeszcze inne pozytywne działanie. Przyspiesza ona metabolizm, dlatego często wykorzystuje się ją jako środek wspomagający odchudzanie. Systematyczne i długotrwałe stosowanie kapsaicyny przyczynia się również do obniżenia ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL.
Spicy Thai Noodle Soup
Pikantna zupa tajska z makaronem to prawdopodobnie najbardziej pikantna zupa jaką znamy. Klasyczny tajski przepis zakłada wykorzystanie takich składników, jak pasta curry, imbir i czosnek oraz chilli. Mimo połączenia kilku składników o pikantnym smaku nie jest to najbardziej wybuchowa mieszanka w naszym rankingu.
Chili solone i smażone - z dodatkiem sproszkowanego
Prawdopodobnie nie ma bardziej pikantnych przekąsek od tych, którymi zajadają się mieszkańcy miasta Guntur (Indie). Chili z dodatkiem soli, smażone papryczki chili, a także chili z dodatkiem pasty z tych papryczek to tylko przykładowe warianty charakterystyczne dla lokalnej kuchni. Dodatkowo można też dodać sproszkowanego chili do przyrządzonych przekąsek, aby zwiększyć wyrazistość przekąski.
Kao Yang Ruo Chan - baranina z olejem chili i jalapeno
Kao Yang Ruo Chan jest znaną chińską potrawą, która wyróżnia się bardzo pikantnym smakiem. Potrawę przyrządza się w dwóch etapach. Najpierw baraninę marynuje się w marynacie przyrządzonej na bazie ostrego sosu chili, cytryny i czosnku. Następnie mięso jest pieczone na grillu z dodatkiem papryki jalapeno.
XXX Hot Chilli Burger
W nadmorskim kurorcie w Anglii Brighton znajduje się bar Burger Off, gdzie są serwowane najbardziej pikantne hamburgery na świecie. Właściciel wymaga od zamawiającego podpisania oświadczenia, że konsument przejmuje na siebie całą odpowiedzialność za skutki spożycia takiego dania. Sekret pikantnego smaku tkwi w zastosowaniu odpowiedniej ilości pikantnemu koncentratowi na bazie papryki piri piri. Większość chętnych kończy swój posiłek na kilku kęsach.
Kurczak Curry z Grantham
Za najostrzejszą potrawę na świecie uchodzi kurczak curry, który jest serwowany w restauracji w Grantham (Wielka Brytania). Niezwykle ostry smak potrawy to efekt dodania do niej aż 20 papryczek chili. Receptura zakłada użycie tylko odpowiedniej odmiany, takiej jak Naga Infinity - ta odmiana pod względem pikantnego smaku zajmuje drugie miejsce w rankingu.
Kaeng kari i kaeng ped
Do najbardziej pikantnych potraw na świecie należą również pasty curry. Kaeng kari jest przyrządzane na bazie curry i kurkumy, którym zawdzięcza intensywną żółtą barwę. Jej smak nieco pikantny może wydawać się bardzo łagodny w porównaniu do smaku kaeng ped - do jej przyrządzenia wykorzystuje się niewielkie ostre papryczki i mleczko kokosowe. Dopełnieniem pasty jest bazylia. Ostre pasty curry są dodawane do owoców morza - takie dania są charakterystyczne dla tajskiej kuchni.
Pikantne potrawy nie dla każdego
Przez wiele lat uważano, że częste spożywanie pikantnych potraw sprzyja chorobom układu pokarmowego. Niemniej ostre potrawy szkodzą tylko tym konsumentom, którzy już cierpią na określone dolegliwości, na przykład na zgagę. Poza tym, wrażliwość na ostry smak jest kwestią indywidualną. Oprócz osób cierpiących z powodu chorób układu pokarmowego ze spożywaniem pikantnych potraw powinny się wstrzymać także kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji.