Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania


   Śniadanie to zazwyczaj pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety jest ono bardzo często pomijane ze względu na poranny pośpiech lub brak czasu. Często również zamiast samodzielnego przygotowania posiłku w domu wybieramy gotowe produkty o niskiej wartości odżywczej takie jak słodkie bułki z nadzieniem (np. drożdżówki), ciastka lub dania typu fast food. Oprócz porannego pośpiechu częstym powodem pomijania śniadania jest również brak pomysłu na jego szybkie przygotowanie.

   Skomponowanie odżywczego śniadania nie wymaga jednak wiele czasu i wyrafinowanych produktów. Z udziałem kilku podstawowych składników przygotować można rozmaite owsianki i jaglanki, które idealnie sprawdzą się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Często niestety kojarzą się one z niesmacznymi płatkami zbożowymi z dodatkiem mleka lub wody. Wystarczy jednak urozmaicić je w kilka wartościowych produktów aby nasza owsianka lub jaglanka stworzyła smaczny i zdrowy posiłek.





   Kupując kilkanaście produktów, zapewnimy sobie urozmaicone śniadania każdego dnia. Komponować z nich możemy własne, ciekawe i pełnowartościowe posiłki. Poniżej lista zakupów oraz pomysły na ich wykorzystanie.

Lista zakupów:

- płatki owsiane błyskawiczne,
- płatki jaglane błyskawiczne,
- owoce: banany, jabłka, pomarańcze, maliny,
- orzechy: włoskie, laskowe, ziemne,
- migdały,
- suszone figi, daktyle, żurawina, śliwki
- rodzynki,
- nasiona sezamu, siemię lniane, wiórki kokosowe,
- kakao, cynamon,
- jogurt naturalny,
- miód.



Kakaowa owsianka z daktylami i bananem

Składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (ok. 50 gramów)
- pół łyżeczki kakao
- 4 daktyle
- 1 płaska łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 średni banan
- 2 orzechy włoskie (ok. 10 gramów)
- 5 migdałów
- szczypta cynamonu


Przygotowanie:

   Płatki owsiane i kakao wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem do linii płatków. Odczekać kilka minut aż do wchłonięcia wody. Banana pokroić w plastry, dodać do płatków. Dodać migdały, daktyle i orzechy włoskie. Całość posypać wiórkami kokosowymi oraz cynamonem.



Owsianka z jabłkiem, cynamonem i żurawiną

Składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (ok. 50 gramów)
- 1 łyżka suszonej żurawiny (ok. 12 gramów)
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżka orzechów ziemnych (ok. 15 gramów)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki sezamu (ok. 3 gramów)


Przygotowanie:

   Płatki owsiane wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem do linii płatków. Odczekać kilka minut aż do wchłonięcia wody.   Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do płatków. Polać jogurtem naturalnym. Dodać żurawinę i orzechy ziemne. Całość posypać cynamonem i sezamem.



Owsianka kokosowa z figami i pomarańczą

Składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (ok. 50 gramów)
- 1 płaska łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 mała pomarańcza
- 4 suszone figi
- 5 migdałów
- pół łyżeczki sezamu (ok. 3 gramów)
- 1 łyżeczka miodu


Przygotowanie:

   Płatki owsiane wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem do linii płatków. Dodać miód i wymieszać. Odczekać kilka minut aż do wchłonięcia wody. Pomarańczę pokroić w kostkę, dodać do płatków. Dodać figi i migdały. Całość posypać wiórkami kokosowymi i sezamem.



Jaglanka z malinami i jogurtem naturalnym

Składniki:

- 5 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych (ok. 50 gramów)
- pół szklanki świeżych malin (ok. 60 gramów)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 5 orzechów laskowych
- 1 łyżka rodzynek (ok. 15 gramów)
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

   Płatki jaglane wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem do linii płatków. Dodać miód i wymieszać. Odczekać kilka minut aż do wchłonięcia wody. Polać jogurtem naturalnym. Dodać maliny, rodzynki i orzechy laskowe. Całość posypać siemieniem lnianym.



Jaglanka czekoladowa z bananem i orzechami

Składniki:

- 5 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych (ok. 50 gramów)
- 1 średni banan
- 5 orzechów laskowych
- 5 migdałów
- 2 orzechy włoskie (ok. 10 gramów)
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- pół łyżeczki kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

   Płatki jaglane i kakao wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem do linii płatków. Odczekać kilka minut aż do wchłonięcia wody. Banana pokroić w plastry i dodać do jaglanki. Całość polać jogurtem naturalnym. Dodać orzechy włoskie, laskowe i migdały. Posypać siemieniem lnianym i sezamem.



Kakaowa owsianka z suszonymi śliwkami i gruszką

Składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (ok. 50 gramów)
- 5 suszonych śliwek (ok. 35 gramów)
- 1 średnia gruszka
- 2 orzechy włoskie (ok. 10 gramów)
- pół łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sezamu
- szczypta cynamonu


Przygotowanie:

   Płatki owsiane i kakao wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem do linii płatków. Odczekać kilka minut aż do wchłonięcia wody. Gruszkę pokroić w plasterki. Dodać śliwki i orzechy. Całość posypać cynamonem i sezamem.



Jaglanka z jabłkiem, bananem i daktylami

Składniki:

- 5 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych (ok. 50 gramów)
- 1 średni banan
- 1 małe jabłko
- 5 daktyli
- 1 łyżka orzechów ziemnych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego


Przygotowanie:

   Płatki owsiane wsypać do miseczki. Zalać wrzątkiem do linii płatków. Odczekać kilka minut aż do wchłonięcia wody. Banana pokroić w plastry, jabłko w kostkę. Dodać daktyle, orzechy. Całość posypać siemieniem lnianym.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 9


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE