Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Parowar i jego zastosowanie w kuchni


27.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Parowar i jego zastosowanie w kuchni


   Gotowanie na parze pozwala na stosunkowo szybkie i proste przygotowanie pysznych oraz bogatych w substancje odżywcze potraw. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków zaprojektowanych specjalnie do gotowania na parze; możemy również wykorzystywać do tego sitka czy specjalne wkładki. Rozwiązaniem w tym zakresie najwygodniejszym okazuje się być jednak parowar.





Czy jest parowar ?

   Parowar to urządzenie standardowo składające się z podstawy ze zbiorniczkiem na wodę, pojemników oraz przykrywki. Do zbiorniczka wlewamy wodę, która po podgrzaniu przemieni się w parę wodną, wykorzystywaną do gotowania; do pojemników wkładamy produkty, które chcemy ugotować; przykrywka jest potrzebna do tego, by zachować obieg wody (para skrapla się i wraca do pojemnika), tj. by zredukować lub w ogóle wykluczyć jej straty.

   Parowary mogą mieć różny układ pojemników, różną ich ilość, różne dodatki czy specjalne funkcje. Ich wybór jest dziś naprawdę ogromny. Zwykle są to jednak urządzenia dość duże i wykorzystujące dość duże ilości prądu. Ale po kolei...



Jak wybrać odpowiedni parowar ?

   Decydując się na zakup parowaru i poszukując tego idealnie dostosowanego do naszych potrzeb i oczekiwać, musimy wziąć pod uwagę różne kwestie związane z budową tego typu urządzeń. Jedną z najważniejszych z nich jest ilość oraz rozmieszczenie pojemników w parowarze. Pamiętajmy, że te, które mają więcej pojemników, pozwalają na jednoczesne przygotowanie większej ilości jedzenia, a więc na np. gotowanie obiadów dla całej rodziny. Parowary posiadając pojemniki poukładane nie w pionie, lecz w poziomie mają tę zaletę, że aromaty przygotowywanych w nich produktów nie mieszają się. Warto również wiedzieć, iż niektóre parowary wyposażone są w dodatkowe małe pojemniczki na np. ryż czy inne produkty sypkie. Jeśli je również chcemy gotować na parze, wybranie tego typu urządzeń będzie dobrym rozwiązaniem.

   Kolejną kwestią jest sposób przechowywania parowaru. Jeśli w naszej kuchni nie ma wystarczająco dużo miejsca, by trzymać na bufecie czy w szafkach piętrowy parowar, zdecydujmy się na model składany.

   Choć pokrywka sprawia, iż straty wody są znacznie ograniczone, raczej nie można ich uniknąć (szczególnie podczas długiego gotowania). Warto więc wybierać parowary, które mają przezroczysty - w całości lub częściowo - zbiornik na wodę. Dzięki temu łatwiej będzie nam kontrolować jej poziom i w razie potrzeby uzupełniać ją.

   Jeśli zależy nam na dodatkowej wygodzie lub zwiększonych możliwościach parowaru, możemy wybierać w wielu nowoczesnych modelach wyposażonych w m.in. czujniki regulujące zużycie prądu, tacki ociekowe (dodatkowo ograniczające spływanie skroplonej pary na niższe pojemniki, a więc ograniczające mieszanie się zapachów), kubeczki do deserów, podkładki do jajek, ekrany LCD, funkcję utrzymywania ciepła, aromatyzery (pojemniczki na zioła) itd.



Czy warto korzystać z parowaru ?

   Parowar, jak zostało to już zasygnalizowane na początku, jest urządzeniem, przy pomocy którego szybko i łatwo możemy przygotować zdrowy posiłek. Pamiętajmy, że gotowanie na parze pozwala na zachowanie, podczas obróbki cieplnej, o wiele większej ilości wartości odżywczych niż np. gotowanie w wodzie czy smażenie.

   Z parowaru chętnie korzystają również osoby dbające o linię czy odchudzające się, gdyż przygotowywanie w nim posiłku, nawet mięsnego, nie wymaga wykorzystywania dodatkowego tłuszczu. Dzięki temu niemal wszystko to, co ugotujemy w parowarze, będzie "lekkie" i mniej przetworzone od typowych dań.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE