Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Pieczemy ciasta bez jaj i mąki - sposoby na wegańskie wypieki


18.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pieczemy ciasta bez jaj i mąki - sposoby na wegańskie wypieki


   Weganizm jest bardzo restrykcyjną odmianą wegetarianizmu niedopuszczającą do spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Niemniej nie oznacza to rezygnacji ze smacznych wypieków. Weganie nie rezygnują ze słodkich przysmaków. Wykorzystują inne składniki niż jaja i mąka, które są podstawą przepisów na domowe, tradycyjne ciasta.

   Weganie nie muszą rezygnować z mąki, ale siłą rzeczy, skoro z receptury na ciasto trzeba wykreślić jaja, mąka również odchodzi na bok. Weganie do pieczenia ciast nie wykorzystują także mleka i serów, ani miodu, ponieważ są to produkty pochodzenia zwierzęcego. Wśród przepisów na wegańskie ciasta dominują takie składniki, jak soja, cukier, brązowy cukier, melasa, siemię lniane, mąka kukurydziana oraz mnóstwo przypraw (m.in. kardamon, sól, cynamon) i dodatków (np. cytryna, rodzynki, gorzka czekolada, świeża melisa).





Okara - sekret wegańskich wypieków

   Okara jest to sucha masa uzyskana ze zmielonego ziarna sojowego. Można wykorzystać ją nie tylko do przygotowania ciast i deserów, ale także pasztetów i kotletów. Okara może zostać przygotowana w bardzo prosty sposób z soi, niemniej jest to czasochłonne, dlatego warto rozpocząć przygotowania ciasta odpowiednio wcześnie. Soja powinna moczyć się przez noc. Następnego dnia trzeba przecedzić ją przez sito i opłukać, a następnie zmiksować z 1 litrem wody. Zmielona mieszanka powinna mieć konsystencję drobno zmielonej papki, co jest o tyle istotne, że wpłynie później na jakość upieczonego ciastka. Soję trzeba zwykle podzielić na kilka partii, bo miski mikserów mają dość ograniczoną pojemność.

   Kolejnym krokiem jest połączenie papki z 3 litrami wody, 3 łyżkami brązowego cukru oraz szczypty soli. Zamiast brązowego cukru można dodać melasę. Następnie należy gotować papkę sojową na niewielkim ogniu, mieszając ją przez cały czas do momentu, aż zacznie kipieć. Dopiero gdy masa przestygnie można przystąpić do oddzielenia mleka sojowego od okary. Niezbędne jest do tego gęsto tkane płótno. Otrzymana masa sojowa powinna być sucha. Przygotowując okarę według przedstawionej receptury powinno się uzyskać 1 kg produktu oraz dodatkowo około 4 litrów mleka sojowego.



Mąka kukurydziana a wegańskie ciasta

   Gdyby przejrzeć wegańskie przepisy można zauważyć, że w niektórych mąka kukurydziana jest wykorzystywana obok okary, a w innych ją zastępuje. Nie każdy lubi smak soi. Nie każdy ma też chęć przygotowywania suchej masy sojowej. Mąka kukurydziana jest dość łatwo dostępnym produktem. Nie znajdziemy jej raczej w sklepach dyskontowych i supermarketach, ale w delikatesach i sklepach z eko żywnością jak najbardziej.

   Przygotowując proste wegańskie ciasto owocowe należy pamiętać o zachowaniu proporcji 2 szklanek mąki na 1 łyżkę sody oczyszczonej i 50 g oleju rzepakowego. Owoce (500 g) powinno się dodać w postaci musu (np. mus gruszkowy, mus jabłkowy, mus truskawkowy). Ciasto z mąki kukurydzianej piecze się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Z podanego przepisu można przygotować także muffiny.

   Mąka kukurydziana sprawdza się nie tylko w czasie pieczenia ciast i ciastek. Można wykorzystać ją także do zagęszczania sosów, zup i chińskich potraw. Sprawdza się zamiast bułki tartej. Przygotowana z niej panierka jest chrupiąca oraz podkreśla smak mięsa i ryb. Kukurydziana mąka może być wykorzystana do przygotowania klusek i kopytek. W kuchni meksykańskiej jest ona niezastąpiona w czasie przygotowania nachos, tacos i tortilli. Mąka kukurydziana powstaje w procesie zmielenia ziaren kukurydzy. Charakteryzuje się słomkowym kolorem i słodkim smakiem. Zawiera ona białko i błonnik oraz jest bogatym źródłem witamin z grupy A, B i E. Mąka kukurydziana jest bezglutenowa - nie zawiera glutenu, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na celiakię oraz osobom na diecie bezglutenowej Co więcej, wypieki przygotowane na bazie kukurydzianej mąki są bardzo lekkie i aromatyczne.



Amarantus - zastąpi mąkę i jaja ?

   Amarantus należy do grona najstarszych roślin uprawnych, a mimo to został nazwany zbożem XXI wieku. Być może dlatego, że właśnie teraz zyskał duże zainteresowanie nie tylko mieszkańców Ameryki Południowej. Ziarna amarantusa są bogatym źródłem białka, błonnika, składników mineralnych i witamin. Amarantus pełni rolę dodatków do ciast. Można przygotować z nich także zbożowo - warzywne placki. Amarantus najlepiej sprawdza się jednak podczas przygotowania ciastek. Rzadko jest wykorzystywany samodzielnie. Nie zastąpi on mąki i jaj w pojedynkę, niemniej w połączeniu z mąką kukurydzianą, mąką amarantusową i skrobią kukurydzianą z pewnością tak.

   Do wypieków wykorzystuje się amarantus ekspandowany. Zanim jednak doda się go do masy trzeba przesiać mąkę kukurydzianą i amarantusową oraz skrobię do naczynia oraz dodać do suchych składników dodatki (np. wiórki kokosowe, kakao). Bezmleczna margaryna powinna zostać dodana do mąki i dokładnie rozdrobniona. Dopiero po połączeniu margaryny z suchymi składnikami można dodać składniki płynne. Niezbędne będzie dodanie zimnej wody i gęstego słodu roślinnego. Opcjonalnie można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu składników należy wyłożyć masę na silikonową stolnicę. Powinna być ona dokładnie obsypana 10 g amarantusa ekspandowanego. Następnie należy ręcznie rozłożyć ciasto na placek. Powinien on mieć około 1-1,5 cm grubości. Należy obsypać amarantusem górną powierzchnię ciasta i zwinąć je w kulkę. Masa wymaga jeszcze dodatkowego wyrobienia.

   Najpierw trzeba włożyć amarantusowe ciasto do lodówki na 15-30 minut, a dopiero po upływie tego czasu można zacząć formowanie ciastek i pieczenie. Ciastka z amarantusem powinny się piec przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Powinny lekko się przyrumienić.

   Kluczowa jest kwestia zachowania odpowiednich proporcji. Ciasto będzie klejące, dlatego trzeba je włożyć do lodówki przed formowaniem ciastek. Proporcje są następujące: 10 g mąki kukurydzianej : 5 g mąki amarantusowej : 4 g skrobi kukurydzianej : 12 g bezmlecznej margaryny : 6 ml gęstego słodu roślinnego. Amarantus ekspandowany odgrywa drugorzędną rolę. Jeżeli ciasto jest przygotowywane ze 100 g mąki kukurydzianej, potrzebne będzie około 20 g amarantusa ekspandowanego. Do tak przygotowanego ciasta należy dodać 1 łyżkę zimnej wody, bo ciasto może być za suche.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE