Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Plastik czy szkło - w czym przechowywać żywność?


30.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Plastik czy szkło - w czym przechowywać żywność?


   Pojemniki służące do przechowywania żywności są bardzo praktyczne, trwałe oraz estetyczne. Skutecznie chronią one pożywienie przed wilgocią i światłem. Najczęściej są one produkowane ze szkła i plastiku.

   Każdy z materiałów ma wady i zalety, ale pod względem funkcjonalności, trwałości i estetyki utrzymują się na tym samym poziomie. Nieco inaczej wygląda kwestia wpływu na środowisko naturalne i zdrowie konsumentów.





Pojemniki z tworzywa sztucznego

   W zależności od tego, z jakiego tworzywa sztucznego został wykonany pojemnik może być on bezpieczny dla zdrowia i środowiska, albo wręcz przeciwnie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kod umieszczony na spodzie opakowania. Składa się on z cyfr od 1 do 7 oraz oznacza materiał wykorzystany do produkcji pojemnika.

   Warto zapamiętać, że najbardziej bezpieczne są pojemniki plastikowe wykonane z materiałów oznaczonych 1, 2, 4 i 5. Są to kolejno politereftalan etylenu (PET), polietylen o dużej gęstości, polietylen o małej gęstości i polipropylen. Pojemniki oznaczone kodem 6 należy omijać szerokim łukiem, ponieważ są one wykonane z polistyrenu, który wydziela toksyczne związki. Jak ognia należy unikać także pojemników oznaczonych cyframi 3 i 7, ponieważ mogą one zawierać bisfenol A. Pojemniki niezawierające bisfenolu A są oznaczone symbolem BPA free. Toksyczna substancja przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych, depresji, schizofrenii i nadpobudliwości. Może on mieć wpływ także na rozwój otyłości. BPA należy do tzw. ksenoestrogenów.


oznaczenia opakowań platikowych


   Pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych są mniej odporne na uszkodzenia i wysokie temperatury. Jeżeli pojemnik ma być używany do podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej, trzeba wybrać taki, który posiada oznaczenie producenta informujące o takim przeznaczeniu. Zaletami pojemników plastikowych są przede wszystkim: odporność na korozję, wytrzymałość oraz niska cena



Pojemniki wykonane ze szkła

   Szklane pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności są nie tylko bezpieczne, ale i bardzo odporne na wysoką temperaturę. Praktyka pokazuje, że szklane pojemniki zapewniają dłuższy czas użytkowania. Mogą być one wykorzystywane do przechowywania ciepłej i zimnej żywności o różnej konsystencji. Dużą zaletą szkła jest to, że w odróżnieniu od tworzyw sztucznych nie wchodzi w interakcje z żywnością. Szklany pojemnik nie wchłania zapachów i kolorów oraz nie zmienia smaku i wartości odżywczych pokarmu. Żywność przechowywana w opakowaniu wykonanym ze szkła zapewnia na długi czas zachowuje walory smakowe i aromatyczne.

   Szkło jest bardziej bezpieczne i przyjazne środowisku naturalnemu, ponieważ szklane wyroby w stu procentach mogą zostać poddane powtórnej przeróbce. Jako, że szkło produkuje się z piasku, wapienia i sody amoniakalnej, nadaje się do ciągłego recyklingu. Co więcej, wybierając szklane pojemniki można zaoszczędzić, ponieważ opakowania tego typu posłużą na dłużej. Opakowania ze szkła posiadają także bardziej uniwersalne zastosowania.

   Według danych statystycznych pozyskanych w toku badań przeprowadzonych na zlecenie Europejskiej Federacji Opakowań Szklanych w ostatnich latach doszło do zwiększenia zainteresowania konsumentów szklanymi pojemnikami, ponieważ szkło jest w świadomości konsumentów bardziej zdrowe i ekologiczne. Szkło tworzy naturalną barierę dla zewnętrznych substancji, w tym także dla bakterii i innych drobnoustrojów oraz szkodliwych metali ciężkich.



   Zatem szkło bezsprzecznie wygrywa z plastikiem, jako jeśli chodzi o bezpieczne przechowywanie żywności. Jeśli wybieramy plastik to trzeba wybierać go roztropnie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE