Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Poczuj smak wakacji - spróbuj przysmaków na bazie egzotycznych owoców


15.03.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Poczuj smak wakacji - spróbuj przysmaków na bazie egzotycznych owoców


   Pinacolada i smoothie z mango to orzeźwiające koktajle, które przygotowujemy na bazie tropikalnych owoców, zwykle w sezonie letnim. Dlatego kojarzą się głównie z wakacjami i odpoczynkiem. Proponujemy sięgnąć po egzotyczne owoce już teraz - poprawa nastroju gwarantowana.

   Owoce tropikalne cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko dlatego, że mają wyrazisty, słodki lub słodko-kwaśny smak i apetyczny zapach. Wiele osób świadomie wybiera tropikalne owoce ze względu na ich odżywcze i lecznicze właściwości. Poniżej prezentujemy proste i niskokaloryczne przysmaki, których podstawowym składnikiem są owoce egzotyczne. Smacznego!





Pinacolada

   Pinacolada jest bardzo popularnym koktajlem, który można przygotować także w wersji drinku zawierającego alkohol. Do przyrządzenia koktajlu potrzebujesz puszkę mleka kokosowego i ananasa w syropie. Pokrój ananasa w kostkę, dodaj trochę soku ananasowego (ok. 50 ml), a następnie mleko kokosowe. Zachowaj proporcje 100 ml mleka kokosowego na 50 g ananasa. Zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę soku z ananasa. Nie musisz dodawać cukru, ponieważ ananas sam w sobie jest słodki.



Smoothie z mango

   Jeśli zostanie ci mleko kokosowe, niewykorzystane w poprzednim przepisie, możesz przygotować smoothie z innym egzotycznym owocem - mango. Umyj owoc, obierz go ze skórki i usuń pestkę. Pokrojone w kostkę mango zmiksuj blenderem z mlekiem kokosowym. Możesz dodać też mleko migdałowe. Na 300 g mango powinno przypadać 300 ml roślinnego mleka.



Kiwi i banany

   Kiwi są znane ze słodko-kwaśnego smaku, a banany to bardzo dobra (słodka) baza do koktajlu. Zmiksuj 2 banany i 2 pokrojone, obrane kiwi, a otrzymasz smaczny mus owocowy o tropikalnym smaku - idealny zamiennik cukierków i batoników w dzień, kiedy masz ochotę na "coś słodkiego". Żeby uzyskać koktajl dodaj szklankę migdałowego lub kokosowego mleka. Możesz też dodać mleko krowie.



Surowe ziarna kakaowca

   Do tropikalnych roślin należy także kakaowiec. Jego surowe ziarna są prażone, a następnie przetwarzane na miazgę, z której powstaje czekolada. Wiemy, że z ciepłą czekoladą nic się nie może równać, ale pod względem zawartości magnezu i antyoksydantów nasza propozycja nie ma sobie równych. Surowe ziarna kakaowca są bardzo bogate w przeciwutleniacze. Ziarna kakaowca zawierają ich 30 razy więcej niż zielona herbata. Do przygotowania koktajlu na bazie ziaren kakaowca potrzebujesz 10 ziaren kakaowca, 1 banana i 1 szklankę mleka migdałowego. Warto dodać także odrobinę cynamonu, który poprawi smak i aromat koktajlu.



Papaja - owoc aniołów

   Papaja bywa określana mianem owocu aniołów. Należy ona do najbardziej popularnych owoców tropikalnych i bardzo wartościowych pod względem wartości odżywczych. Polecamy połączyć ją ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym. Obierz papaję i pokrój ją w kostkę. Następnie zmiksuj ją ze szklanką soku i gotowe!




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE