Bataty są bulwami wilca ziemniaczanego wywodzącego się z Ameryki Południowej i regionu Ameryki Środkowej. Obecnie są one uprawiane w regionach o tropikalnym klimacie. Bulwy korzeniowe kryją w sobie moc składników odżywczych, w tym wielu witamin i minerałów. Mogą mieć skórkę brązową, fioletową, czerwoną, beżową, pomarańczową i żółtą, miąższ natomiast może przyjmować barwę białą, beżową, czerwoną, różową, fioletową, żółtą i pomarańczową. Jedna bulwa może osiągać nawet do 30 cm długości i ważyć aż 3 kg.
Bataty charakteryzują się słodkim smakiem i wyrazistym aromatem. Smakują zarówno po ugotowaniu, jak i po upieczeniu. Co ciekawe, bulwy wilca ziemniaczanego są wykorzystywane nie tylko do produkcji mąki i skrobi, ale również do wytwarzania płatków i alkoholu. Głównym składnikiem batatów są węglowodany złożone, w tym skrobia. Niemniej różowe bulwy zawierają również polifenole, czyli cenne przeciwutleniacze. W słodkich bulwach znajdziemy także fitosterole. Bataty są też źródłem błonnika pokarmowego (głównie pektyny i ligniny), dlatego pomagają uregulować perystaltykę jelit. W słodkim miąższu znajdują się witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5 i B6, witamina A. Bataty są też bogate w minerały - magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.
|
|
Warzywa zapiekane pod batatami
Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz:
- 1 kg batatów obranych i pokrojonych a duże kawałki
- 2 łyżki mleka
- 50 g startego dojrzałego sera Cheddar
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 500 g odtłuszczonego mięsa wołowego
- 1 łyżka suszonej papryki (proszek)
- 1 łyżka kuminu, chili i kolendry
- 1 łyżka bulionu warzywnego (proszek)
- 400 g czerwonej fasoli
- 400 g pokrojonych pomidorów
- 1 papryka pokrojona w paski
- puszka kukurydzy (200g)
Gotuj bataty przez 15 minut, pilnując żeby się nie rozgotowały. W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni olej i podsmaż na nim cebulę (ok. 8 minut). Następnie dodaj wszystkie przyprawy, bulion i fasolę razem z zalewą, pomidory i paprykę. Zmniejsz ogień i duś przez 20 minut. Dodaj kukurydzę, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Podczas gdy warzywa będą dusiły się na patelni, zmiksuj ziemniaki z mlekiem. Następnie wypełnij warzywami kokilki, albo naczynie żaroodporne. Przykryj warzywa masą ziemniaczaną i posyp serem. Piecz kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż ser się rozpuści i nieco zarumieni.
Potrawka z ciecierzycy i batatów
Do przygotowania potrawki z ciecierzycy i batatów potrzebujesz następujących składników:
- 4 bataty
- 1 łyżkę oleju kokosowego
- 1 dużą cebulę, posiekaną
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 łyżeczki pasty tikka masala
- 2 puszki posiekanych pomidorów
- 2 puszki ciecierzycy (odsączonej)
- cytryna
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pokrój bataty, a następnie wstaw je do piekarnika na 45 minut. W międzyczasie wymieszaj olej kokosowy w dużym rondlu postawionym na średnim ogniu, dodaj kumin i smaż przez minutę, aby uwolnić aromat przyprawy, wtedy dodaj cebulę i smaż jeszcze przez 7-10 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek i piecz przez 2 minuty. Następnie dodaj pozostałe przyprawy i pastę tikka masala. Po 2 minutach dodaj pomidory. Kiedy pomidorowa masa zacznie bulgotać, dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze przez 20 minut, aż zmięknie.
Rozłóż upieczone bataty na talerzach. Następnie dodaj na środek porcję curry z ciecierzycy i posyp skórką z cytryny. Przed podaniem udekoruj danie listkiem kolendry.
Curry z batatami
Do przygotowania curry z batatami potrzebujesz takich składników, jak:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula (posiekana)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki czerwonej pasty curry Thai
- 1 łyżka masła orzechowego
- 500 g batatów (obranych i pokrojonych w słupki)
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody
- 200 g szpinaku
- sok z jednej limonki
- ugotowany ryż (do podania)
Rozpuść olej kokosowy w rondlu na średnim ogniu, a następnie podsmaż pokrojoną cebulę, aż zmięknie (5 minut). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj pastę curry z masłem orzechowym i batatami. Następnie dodaj 400 ml mleka kokosowego i 200 ml wody. Gotuj całość przez 25-30 minut, aby ziemniaki zmiękły.
Następnie wrzuć szpinak i sok z jednej limonki. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotowe. Potrawkę z curry serwuj z ryżem. Możesz dodać także prażone orzeszki ziemne.
Frytki z batatów podane z ziołowym dipem
Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz takich składników, jak 1 kg batatów, obranych i pokrojonych na kształt frytek, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę soli morskiej, 4 łyżki polenty. Do przygotowania dipu potrzebne są takie składniki, jak 180 g jogurtu greckiego, 1 papryczka jalapeno (pozbawiona ziarenek, drobno posiekana), drobno posiekany ząbek czosnku i sok z 1 limonki.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wymieszaj bataty z olejem, solą i polentą w dużej misce. Następnie piecz ziemniaki przez 45 minut. Dip przygotuj poprzez wymieszanie wszystkich podanych wyżej składników.
Bataty w mundurkach z guacamole i czerwoną fasolą
Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz takich składników, jak odrobina oleju kokosowego, 2 bataty, jedno duże awokado, sok z jednej limonki, 2 pomidory pokrojone w kostkę, drobno posiekaną kolendrę (1/3 szklanki), małą czerwoną cebulę oraz puszkę czerwonej fasoli (400 g).
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza, wymieszaj bataty z olejem i włóż je do piekarnika na 45 minut. Przekrój je wówczas wzdłuż nożem. Jeżeli nie są jeszcze miękkie możesz włożyć je do piekarnika na chwilę.
W międzyczasie wymieszaj miąższ awokado z sokiem z limonki w małej misce, następnie dodaj chili, pomidory, kolendrę i cebulę. Przekrój bataty na pół, posyp fasolą i guacamole.