Dzisiaj jest: Środa, 23.10.2019 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pomysły kulinarne na dania z dyni


06.10.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na dania z dyni


   Sezon jesienny to pora kiedy w sklepach, na targach oraz na naszych stołach panuje królowa wszystkich warzyw - dynia. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej owoce osiągać mogą masę nawet 50 kilogramów. Jednak największa dynia, jaką wystawiono w Europejskich Mistrzostwach Hodowców Dyń w Tervuren ważyła aż 630 kg. Dynia jest szczególnie popularnym i cenionym elementem naszej kuchni. Spożywać ją można w różnych postaciach, zarówno w daniach wytrawnych, jak i podawanych „na słodko”.

   Oprócz znakomitego smaku dynia jest warzywem o wysokich wartościach odżywczych. Jest produktem niskokalorycznym (26 kcal / 100 g) oraz lekkostrawnym. Stanowi źródło β-karotenu, czyli prowitaminy A, która odpowiada m.in. za prawidłowe widzenie i zachowanie zdrowej skóry. Jest również bogata w witaminę E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2 i B3, B6). Zawiera potas, magnez, fosfor i wapń. Jej spożycie poprawia profil lipidowy krwi oraz zapobiega cukrzycy i chorobom nowotworowym. Oprócz miąższu w kuchni cenione się również pestki dyni, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, cynku oraz witaminy E. Jakie więc dania przygotować z dyni (oprócz słynnej zupy krem), aby w pełni wykorzystać trwający na nią sezon i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem?





Zupa krem z dyni z curry i masłem orzechowym (4 porcje)

Składniki:

• 1 kilogram dyni
• 4 szklanki bulionu warzywnego
• 1 duża marchew
• 1 duży ziemniak
• 1 średnia cebula
• mały kawałek imbiru (ok. 2 cm)
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżka masła orzechowego
• 4 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)
• 1 łyżka pestek z dyni
• pieprz, sól


Przygotowanie:

   Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w drobne kostki (o boku ok. 2 cm). Marchew i ziemniaka obrać i pokroić w grube plastry. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. W garnku podsmażyć cebulę na oliwie. Dodać imbir, ziemniaka i marchew. Krótko podsmażyć, następnie dodać bulion i dynię. Gotować na małym ogniu aż do rozmiękczenia marchwi, ziemniaka i dyni. Całość ostudzić, dodać masło orzechowe i zmiksować blenderem na jednolity gęsty krem. Dodać pieprz, curry i sól. Podawać z dodatkiem łyżki jogurtu greckiego i uprażonych pestek dyni.



Ciasto z dyni i kaszy jaglanej

Składniki:

• 800 gramów dyni
• 150 gramów kaszy jaglanej
• 4 jajka
• 2 szklanki mleka
• ½ szklanki cukru
• 500 ml jogurtu naturalnego
• 2 łyżki masła
• kilka kropel aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego


Przygotowanie:

   Dynię pokroić w kostkę i dusić w garnku na małym ogniu do rozmiękczenia. Kaszę ugotować w mleku i ostudzić. Dodać do dyni. Całość zblendować. Dodać jogurt naturalny, żółtka jaj, masło, cukier oraz aromat waniliowy. Zblendować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Całość przełożyć do wybranej formy i piec ok. 45 minut w 180 stopni C. Podawać z miodem i rozdrobionymi orzechami.



Sałatka z pieczoną dynią, serem feta i soczewicą (2 porcje)

Składniki:

• 200 gramów dyni
• ¾ szklanki zielonej soczewicy (ugotowanej lub z puszki)
• 2 garście sałaty lodowej
• 100 gramów sera feta
• 200 gramów pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki pestek z dyni
• 2 łyżki orzechów włoskich
• 2 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)
• ½ łyżeczki kurkumy


Przygotowanie:

   Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę (ok. 2x2). Piec w piekarniku z dodatkiem pieprzu, soli i kurkumy w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut. Upieczoną dynię ułożyć na sałacie, dodać pokrojony w kostkę ser feta, soczewicę oraz pomidory koktajlowe (pokrojone w połówki). Całość polać olejem sezamowym i posypać pestkami dyni.



Placki z dyni

Składniki:

• 200 gramów dyni
• 2 jajka
• 50 gramów jogurtu naturalnego
• 2 łyżki cukru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki mąki pszennej (pełnoziarnistej)
• olej do smażenia
• cynamon, marmolada jabłkowa, orzechy


Przygotowanie:

   Dynię zagotować do zmiękczenie i zblendować. Do otrzymanego puree dodać jajka, jogurt naturalny, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu aż do zarumieniania. Podawać z dodatkiem przetworów owocowych (marmolada z jabłek, powidła śliwkowe), cynamonu i orzechów.



Pasztet z dyni i czerwonej soczewicy

Składniki:

• 500 gramów dyni (obranej, bez pestek)
• 2 średnie cebule
• 150 gramów czerwonej soczewicy
• 2 duże marchewki
• 2 jajka
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki curry
• sól, pieprz
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżki kaszy manny


Przygotowanie:

   Soczewicę ugotować. Dynię pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać wyciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalać niewielką ilością wody. Całość dusić na małym ogniu, aż do zmiękczenia dyni. Ugotowaną soczewicę oraz dynię ostudzić i zblendować na jednolita masę. Dodać jaja, kaszę mannę, pieprz, sól, curry. Wszystko wymieszać. Całość przełożyć do podłużnej formy. Piec ok 40-45 minut w temperaturze 200 stopni C . Pozostawić do ostudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem, olejem lnianym oraz prażonymi pestkami dyni.



Marynowana dynia na słodko  z miodem i cynamonem

Składniki:

• 1 dynia (średniej wielkości)
• ¾ szklanki octu
• 3 szklanki wody
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka soli
• cynamon
• 3 łyżki miodu


Przygotowanie:

   Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Zblanszować i ostudzić. Włożyć dynię do słoików. Przygotować zalewę gotując wodę z octem, cukrem, solą, miodem. Zalać dynię w słoikach. Pasteryzować ok 15 minut.



Sałatka z pieczonej dyni i kuskusu (2 porcje)

Składniki:

• 200 gramów miąższu z dyni
• 100 gramów kaszy kuskus
• 50 gramów suszonych pomidorów
• 100 gramów fasoli konserwowej
• sól, pieprz
• 2 łyżki pestek z dyni
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki


Przygotowanie:

   Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę (ok. 2x2). Upiec w piekarniku z dodatkiem pieprzu, soli, papryki i curry w 200 stopni C przez ok. 10-15 minut. Kaszę kuskus ugotować. Upieczoną dynię ułożyć na kaszy. Dodać fasolę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Posypać pestkami z dyni. Polać oliwą z oliwek.



Dyniowy hummus - pasta do pieczywa

Składniki:

• 700 gramów dyni
• 4 łyżki pasty tahini
• ½ średniej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki oliwy
• sól, pieprz
•1 łyżka sezamu
• 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
• sok wyciśnięty z 1 cytryny


Przygotowanie:

   Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę (ok. 2x2). Upiec w piekarniku z dodatkiem pieprzu, soli w 200 stopni C przez ok. 10-15 minut. Cebulę i czosnek posiekać w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Dynię zblendować z oliwą oraz pastą tahini. Dodać cebulę, czosnek, przyprawy, sok z cytryny i zblendować na gładką, jednolitą masę. Pastę przełożyć do miski, posypać natką pietruszki oraz ziarnami sezamu. Podawać ze świeżym pieczywem lub pokrojoną w paski marchwią.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE