Soczewicę zaliczamy do roślin strączkowych, lecz jej czas przygotowania jest o wiele krótszy niż innych strączków. Możemy wyróżnić kilka odmian soczewicy, z których bardzo popularna jest zielona i czerwona. Soczewica bogata jest w wiele drogocennych składników odżywczych, które posiadają korzystne właściwości na nasze zdrowie. Soczewica, jak inne strączki, jest dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego.
Wielu z nas nie spożywa dań z soczewicy, lub spożywa je bardzo rzadko. Większość osób nie ma pojęcia w jakiej formie przygotować soczewicę oraz do jakich dań możemy ją wykorzystać. Poniżej przykłady kliku interesujących dań na bazie soczewicy.
|
|
Jakie składniki odżywcze zawiera soczewica?
Soczewica zawiera wiele drogocennych składników odżywczych, m.in.: witaminy z grupy B, cynk, magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz potas. Posiada też w swoim składzie wysoką dawkę błonnika pokarmowego.
Zdrowotne właściwości soczewicy:
- Zapobiega wadą cewy nerwowej u płodu,
- Reguluje poziom cukru we krwi,
- Pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów,
- Ochrania nasz organizm przed anemią, miażdżycą oraz nadciśnieniem,
- Pomaga w leczeniu zaparć,
- Poprawia nasze trawienie.
Pierogi z soczewicą
Składniki:
- soczewica zielona - 300 g,
- woda - 250 ml,
- mąka - 600 g,
- cebula - 3 sztuki,
- jajka - 2 sztuki,
- ząbki czosnku - 3 sztuki,
- majeranek - 1 łyżeczka,
- tymianek - 1 łyżeczka,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Farsz: soczewicę gotujemy przed ok. 30 minut, do miękkości. Zmiksować i odcedzić.
Ciasto: z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Wygniatamy je co najmniej 5 minut. Dzielimy na części i cienko rozwałkujemy. Szklanką wykrawamy koła. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z przyprawami dodajemy do soczewicy. Dokładnie mieszamy wraz z jajkiem. Nakładamy łyżeczką farsz na ciasto. Sklejamy. Wrzucamy do osolonej i gotującej się wody. Gotujemy przez 5 minut od wypłynięcia. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Papryka faszerowana z soczewicą
Składniki:
- soczewica czerwona - 200 g,
- czerwona papryka - 4 sztuki,
- ryż - 100 g,
- cebula - 1 sztuka,
- ser mozzarella kulka - 1 sztuka,
- pomidor - 2 sztuki,
- tymianek - 1 łyżeczka,
- papryka ostra - pół łyżeczki,
- bulion warzywny - 100 ml.
Wykonanie:
Posiekany czosnek wraz z cebulą zeszklić na oliwie, dodać soczewicę i ryż. Chwilę smażyć. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawy oraz połowę startej mozzarelli. Zalać bulionem i czekać aż zostanie całkiem wchłonięty. Od papryki odciąć górną część oraz pozbyć się pestek. Papryki napełnić farszem i przykryć resztą sera. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 stopni.
Sałatka z soczewicy
Składniki:
- soczewica zielona - 400g,
- oliwa z oliwek - 2 łyżki,
- czosnek - 1 ząbek,
- papryka czerwona - 1 sztuka,
- ogórek świeży - 2 sztuki,
- cebula czerwona - 1 sztuka,
- kolendra - 1 pęczek,
- sok z 1 cytryny,
- jogurt naturalny - 4 łyżki,
- ketchup - 3 łyżki,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia (powinna być miękka i sypka). Ogórki, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Z oliwy, soli, pieprzu, jogurtu naturalnego, soku z cytryny, ketchupu i czosnku przeciśniętego wcześniej przez praskę robimy sos. Łączymy soczewicę, pokrojone warzywa i sos. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy wszystko kolendrą.
Zupa krem z soczewicy
Składniki:
- soczewica czerwona - 1 szklanka,
- bulion warzywny - 1500 ml,
- ziemniaki - 600 g,
- czosnek - 2 ząbki,
- papryka chili - pół sztuki,
- cebula - 1 sztuki,
- kolendra - pół łyżeczki,
- szczypiorek siekany - 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek - 30 ml,
- kmin rzymski (kumin) - pół łyżeczki.
Wykonanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, przysmaż razem, dodaj posiekany czosnek, kolendrę i kumin. Do garnka wsyp soczewicę i pokrojoną paprykę chili. Całość zalej bulionem i zagotuj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Zmiksuj wszystko, dopraw do smaku. Gotową zupę krem podawaj posypaną ziołami.
Soczewica doskonale wpisze się do naszego codziennego menu, pomoże nam również zadbać o naszą szczupłą figurę oraz wzmocnić efekt odchudzania. W dodatku zielona soczewica zawiera minimalne ilości tłuszczu, a zawarty w niej dobroczynny błonnik zacznie pęcznieć w żołądku, co da nam na długi czas efekt sytości. Poza tym takie dania są niskokaloryczne. Jedną z ogromnych zalet soczewicy jest to, że posiada niski indeks glikemiczny. Ochrania nas przed napadem głodu oraz sięgnięcia po niezdrową przekąskę.