Czerwiec jest miesiącem kiedy na sklepowych półkach znaleźć można zarówno zielone, jak i białe szparagi, które stanowić mogą idealny składnik śniadania, obiadu czy kolacji. Szparagi to rodzaj bylin, które obejmują ponad 200 gatunków. Uprawiany i spożywano jako warzywo jest gatunek szparag lekarski (Asparagus officinalis L.). Jadalne są młode pędy rośliny, które mimo różnicy w kolorze (pędy zielone i pędy białe) są częścią tego samego gatunku.
Szparagi są bardzo cenionym warzywem ze względu na walory smakowe. Sezon na nie trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. Szparagi są chętnie używane w gastronomii, jednak wykazują również wiele właściwości leczniczych. Medycyna ludowa uznaje szparagi za afrodyzjak. Wykazują one również działanie moczopędne oraz obniżające ciśnienie krwi. Zawierają szereg witamin, składników mineralnych oraz substancji aktywnych, które pozytywnie wpływają na organizm. Dlatego też powinny być częstym składnikiem dań. Jak więc je wykorzystywać aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Poniżej kilka pomysłów na dania ze szparagów.
|
|
Zupa krem z białych szparagów
Zupa krem jest najbardziej znanym daniem ze szparagów. Może być przygotowana ze szparagów zielonych lub białych, a także z dodatkiem innych warzyw (ziemniaków, brokułów lub kalafiora, czy marchwi).
Składniki (2 porcje)
- 1 pęczek białych szparagów (500 gramów)
- 2 średniej wielkości ziemniaki (ok 200 gramów)
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (500 ml)
- Pół cebuli
- Pół ząbku czosnku
- 50 ml śmietany 30%
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Łyżka soku z cytryny
- Pieprz, sól
- Płatki migdałowe lub starty parmezan, posiekany szczypiorek (do ozdoby podania)
Przygotowanie:
Szparagi, ziemniaki, cebulę, czosnek obrać i rozdrobnić. Zagotować bulion, dodać warzywa. Gotować aż do miękka (ok. 8-10 minut). Lekko ostudzić i blendować całość do osiągnięcia jednolitego kremu bez grudek. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość doprawić gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Podawać z dodatkiem płatków migdałowych, startego parmezanu i szczypiorku.
Grzanki ze szparagami z szynką, awokado i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- 2 jajka
- 4 szparagi
- 4 plastry szynki
- Połowa awokado
- Pieprz, sól
- Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Szparagi obrać, owinąć szynką i smażyć na patelni 2,5 minuty po każdej stronie. Jajka usadzić, w tosterze przygotować grzanki. Awokado zgnieść widelcem i posmarować grzanki. Na wierzch ułożyć kolejno jajka i szparagi. Doprawić pieprzem i solą.
Makaron ze szparagami, pieczarkami i sosem serowym
Składniki:
-250 gramów zielonych szparagów
- 100 gramów makaronu penne
- 100 gramów pieczarek
- Ząbek czosnku
- Połowa małej cebuli
- 200 gramów sera cheddar
- Łyżka mąki
- 100 ml mleka 3,2 %
- Pieprz, sól.
Przygotowanie:
Szparagi, pieczarki, cebulę i czosnek obrać. Mleko zagotować, dodać starty ser. Całość mieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę i energicznie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Pieczarki, cebulę, czosnek i szparagi udusić na patelni. Gdy warzywa będą miękkie dodać do ugotowanego makaronu, a następnie wymieszać z sosem serowym. Doprawić pieprzem i solą.
Frittata ze szparagami i wędzonym łososiem
Składniki:
- 4 jajka
- 250 gramów zielonych szparagów
- 100 gramów wędzonego łososia
- 1 łyżka startego, żółtego sera
- Pół małej cebuli
- Tłuszcz do smażenia
- Bazylia, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi obrać i pokroić w drobne kawałki. Cebulę posiekać. Zblanszować na patelni. Łososia rozdrobnić. Do miski wybić jajka i wymieszać ze szparagami, cebulą, łososiem, startym serem i przyprawami. Smażyć na patelni po obu stronach do ścięcia. Podawać ze świeżym szczypiorkiem i pieczywem.
Zapiekanka ze szparagów z sosem beszamelowym
Składniki:
- 250 gramów makaronu penne
- 250 gramów zielonych lub białych szparagów
- 200 gramów ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki pszennej mąki
- 250 ml mleka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi obrać i zblanszować. Ziemniaki pokroić w plastry i zblanszować. Makaron ugotować al dente. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kolejno plastry ziemniaków, makaron, szparagi. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do zarumienienia. Mleko dodawać etapami, cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem. Sos przelać na wierzch wszystkich składników. Piec w piekarniku w 180 stopni C przez ok 25-30 minut.
Wiosenna sałatka ze szparagów
Składniki:
- 5 zielonych szparagów
- 1 średni ziemniak
- Garść rukoli
- Pół awokado
- 5 pomidorów koktajlowych
- Pół średniego ogórka
- Łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich
- Łyżka oleju lnianego
- Łyżeczka sezamu
- Łyżeczka pestek dyni
- Łyżka soku z cytryny
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
Szparagi i ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, szparagi w mniejsze części. Awokado, ogórka pokroić w kostkę. Pomidory koktajlowe przekroić na pół. Składniki układać na rukoli. Posypać orzechami włoskimi, pestkami dyni, sezamem. Skropić sokiem z cytryny i polać olejem lnianym. Doprawić szczyptą pieprzu i soli.
Szparagi w cieście francuskim
Składniki:
- 250 gramów zielonych lub białych szparagów
- 100 gramów ciasta francuskiego
- 50 gramów sera pleśniowego Roquefort lub sera żółtego Gouda
- Jajko
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi obrać. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty (ok 12x8 cm). Ser pleśniowy pokroić w paski. Szparagi wraz z serem układać na cieście i zawijać. Ułożyć na blasze, posmarować rozbitym jajkiem. Posypać pierzem i solą. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C aż do zarumienienia ciasta. Podawać jajko przystawkę lub jako dodatek do sałatek ze świeżych warzyw.