Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na lekki niedzielny obiad


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na lekki niedzielny obiad


   Niedzielny obiad nie musi kojarzyć się z zaburzeniami trawiennymi, wzdęciami i innymi nieprzyjemnymi objawami związanymi z dyskomfortem. Poniżej przedstawiamy przepisy na dania odpowiednie na odpowiednie dla smacznego obiadu. Nie warto ograniczać się wyłącznie do rodzimych smaków.

   Poniższe przepisy nawiązują do kuchni regionalnych charakterystycznych dla krajów azjatyckich i śródziemnomorskich, które na dobre zagościły w polskich restauracjach. Wśród proponowanych dań znajdują się zarówno potrawy mięsne, jak i wegetariańskie, bazujące głównie na warzywach i roślinach strączkowych. Wbrew pozorom, odpowiednio przyrządzone i skomponowane dania wegetariańskie mogą być równie sycące, jak potrawy mięsne. Roślina strączkowe i niektóre warzywa są bogate w białka roślinne oraz błonnik.





Potrawka z brązowego ryżu, brokułów i kurczaka

   Proponowana potrawa jest cennym źródłem żelaza. Do przygotowania dania obiadowego inspirowanego japońską kuchnią potrzebne są następujące składniki:

- 120 g brązowego ryżu basmati
- 2 filety z kurczaka
- 140 g różyczek brokułu
- 2 zielone cebulki
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu

   Do przygotowania sosu potrzebujesz 2 łyżeczki pasty miso, 1 łyżeczka octu ryżowego, 1 łyżeczka mirin i 1 łyżeczka startego imbiru.

   Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, odsącz, a następnie odstaw. W międzyczasie ugotuj pierś z kurczaka. Włóż mięso do zimnej wody. Kiedy zacznie wrzeć, gotuj mięso jeszcze przez 1 minutę. Odstaw ugotowane mięso do ostygnięcia i pokrój je w plastry. Ugotuj brokuły, odsącz je z gorącej wody i przełóż do zimnej, aby zatrzymać obróbkę termiczną. Wymieszaj wszystko w misce na jednolita masę. Rozłóż ryż na dwóch talerzach, posyp pokrojoną drobno cebulką i ziarnami sezamu. Na wierzchu ułóż brokuły i mięso. Na koniec skrop danie sosem.



Sałatka z falafelami i cytrynowym sosem na bazie jogurtu

   Sałatka z falafelami, serwowana z dodatkiem jogurtowo - cytrynowego sosu to danie dla całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebujesz takich składników, jak:

- 16 gotowych falafeli
- 200 g kaszy kuskus
- 2 duże cytryny (skórka z jednej cytryny i sok wyciśnięty z obu cytryn)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- zielona cebulka drobno posiekana
- ogórek pokrojony w plastry
- pęczek pietruszki i kilka listków mięty, drobno posiekanych
- 150 ml jogurtu naturalnego

   Przygotuj falafele zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Przełóż kaszę do dużej miski i zalej 325 ml wrzątku. Po 5 minutach woda zostanie wchłonięta przez ziarna kaszy. Rozdrobnij masę kuskus mieszając ją widelcem, a następnie dodaj do niej skórkę z cytryny, sok z 1,5 cytryny, oliwę z oliwek, cebulkę, ogórek i miętę oraz posiekanej pietruszki. Wymieszaj całość na jednolitą masę i przełóż ją na półmisek. Następnie dodaj do jogurtu pozostałą część soku z cytryny. Ułóż gotowe falafele na kaszy. Podawaj danie z jogurtowym sosem. Powyższy przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji potrawy.



Grillowany bakłażan z jogurtem i miętą

   Lekkie danie warzywne, z dodatkiem jogurtowego sosu, sprawdzi się zwłaszcza w sezonie wiosenno - letnim. Do przyrządzenia grillowanego bakłażana potrzebujesz takich składników, jak:

- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki drobno posiekanej mięty
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego curry
- 1 łyżeczka zmielonej czerwonej papryki
- 2 małe bakłażany, pokrojone w plastry o grubości 2 cm
- 1/4 szklanki sezamowego oleju

   Wymieszaj jogurt naturalny, miętę, sok z cytryny, curry i czerwoną paprykę w misce o średniej wielkości. Posmaruj plastry bakłażana olejem sezamowym. Posyp bakłażany kolendrą, solą i pieprzem. Grilluj bakłażana przez 6 minut z każdej strony. Podawaj go z jogurtowym sosem.



Potrawka z ryżem, fasolką i jogurtem

   Do przygotowania tej potrawki potrzebne będą takie komponenty, jak:

- 2 zielone cebulki drobno posiekane
- 25 g masła
- 175 g ryżu basmati
- 20 g koperku, drobno posiekanego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 300 g mrożonej fasolki szparagowej
- 100 g greckiego jogurtu
- 1 łyżka mleka
- pół ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę

   Podsmaż posiekaną cebulkę na maśle. Dodaj do niej ryż, ciągle mieszając. Podgrzej bulion warzywny i doprowadź do zagotowania. Dodaj ryż i duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj fasolkę i pozostałą część koperku. Gotuj całość co najmniej 5 minut, do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie wymieszaj jogurt, mleko i czosnek na gładki, jednolity sos. Przełóż ryż z fasolką na talerze, polej łyżeczką jogurtowego sosu i posyp odrobiną koperku.



Chrupiące bataty z ciecierzycą i jogurtem

   Upieczone bataty w mundurkach, z nadzieniem przyrządzonym na bazie ciecierzycy i szpinaku to idealny pomysł na wegetariańską potrawę. Można podawać je z jogurtowym sosem z dodatkiem pasty sezamowej (tahini). Do przygotowania czterech porcji potrawy potrzebujesz:

- 4 średniej wielkości bataty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 szalotka drobno posiekana
- 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
- 75 g szpinaku baby
- 1 mały pęczek koperku, drobno posiekanego
- skórka i sok z jednej cytryny

   Do przyrządzenia sosu potrzebne są 60 g jogurtu greckiego i 2 łyżki pasty sezamowej. Opcjonalnie można dodać także 110 g miąższu z granatu oraz 20 g prażonych orzeszków pinii. Przyrządzenie pożywnego dania zacznij od owinięcia batatów folią aluminiową i umieść je w piekarniku na 45-60 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie rozgrzej łyżkę oliwy na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodaj czosnek i szalotkę, a następnie smaż przez 2-3 minuty, albo dopóki zmięknie, wtedy dodaj ciecierzycę. Po upływie 1 minuty dorzuć szpinak. Kiedy liście szpinaku zmiękną dodaj posiekany koperek. W niewielkiej misce wymieszaj sok z cytryny, skórkę cytryny i 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj płyn do ciecierzycy i szpinaku.

   Po upieczeniu ziemniaków przekrój ziemniaki i wypełnij je warzywnym nadzieniem, skrop jogurtem oraz udekoruj wierzch nasionami granatu oraz orzeszkami pinii.



Sałatka z awokado i pomidorów

   Sałatka jest zawsze dobrym pomysłem na lekki obiad. Poniższy przepis na sałatkę z awokado i pomidorów pozwoli na przyrządzenie czterech porcji. Do przyrządzenia sałatki potrzebujesz takich składników, jak:

- sok z limonki
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz (świeżo zmielony)
- 2 awokado pokrojone w kostkę
- 1 opakowanie pomidorków cherry
- 1 mały ogórek pokrojony w półplastry
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1 papryczka jalapeno, drobno posiekana (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej kolendry

   W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki i kumin (kmin rzymski), a następnie dopraw solą i pieprzem. W dużej misce połącz awokado, pomidorki, ogórek, kukurydzę, jalapeno i kolendry. Skrop sałatkę dressingiem. Sałatka najlepiej smakuje podana od razu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE