Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2019 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5840

Pomysły kulinarne na śniadania z wykorzystaniem jajek


08.04.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na śniadania z wykorzystaniem jajek


   Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów wykorzystywanych do przyrządzania śniadań na całym świecie. Najchętniej wybierane są w postaci jajecznicy, omletu lub ugotowane na miękko czy na twardo. Przy użyciu różnorodnych dodatków można skomponować doskonałe, szybkie, sycące i zdrowe śniadanie. W jakiej formie więc można przygotować jajka oraz jakich dodatków użyć? Poniżej kilka pomysłów na pożywne śniadania.

   Jajka są źródłem pełnowartościowego białka. Żółtko zawiera dużą ilość lecytyny, która buduje osłonki mielinowe włókien nerwowych, wspomaga koncentrację oraz uczestniczy w metabolizmie tłuszczów. Oprócz tego jaja są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin z grupy B. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość składników mineralnych min. żelaza, fosforu i siarki. Wysoka wartość odżywcza jest więc dodatkowym argumentem, dla którego jajka powinny być częstym produktem używanym w naszej kuchni.





Jajka gotowane

   Gotowanie jajek to tradycyjna forma ich podania. Jajka na miękko są najszybsze w przygotowaniu. Czas ich gotowania to ok. 3-4 minuty. Jedzone mogą być tradycyjnie ze świeżym pieczywem podanym z masłem, wędliną, żółtym serem, twarożkiem czy warzywami (sałatą, ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem). Jajka na twardo należy gotować ok. 8 minut. Mogą być podane w formie połówek lub ćwiartek doprawionych majonezem, jogurtem naturalnym oraz ziołami, pieprzem lub szczypiorkiem. Pokrojone w plastry jajka na twardo będą, w towarzystwie świeżych warzyw, twarogu, żółtego sera czy łososia doskonałym składnikiem kanapek. Ciekawym pomysłem mogą być również jajka w koszulkach, czyli ugotowane bez skorupki jajka o płynnym żółtku i ściętym białku. Ugotowanie jajka w koszulce wymaga wprawy. Gotującą wodę należy mieszać w taki sposób aby utworzył się wir, w który wkłada się wcześniej rozbite do miski jajko. Po trzech minutach jajko należy wyjąć łyżką i osączyć z wody.


Tosty z jajkami w koszulce, awokado i łososiem

• Składniki: 2 jajka, pół miękkiego awokado, 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego, 2 plastry wędzonego łososia, sok z cytryny, natka pietruszki, pieprz, sól

• Przygotowanie: Przygotować grzanki z chleba. Awokado zgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować w koszulkach. Na każdą grzankę nałożyć pastę z awokado, plastry łososia oraz jajka. Całość posypać natką pietruszki oraz solą i pieprzem.


Sałatka z czerwonej soczewicy z jajkiem na twardo

• Składniki: 2 jajka, 50 gramów suchej czerwonej soczewicy lub 100 gramów soczewicy z puszki, pół pomidora, ¼ czerwonej papryki, pół awokado, łyżeczka pestek dyni, łyżeczka siemienia lnianego, łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego, pieprz, sól, suszona lub świeża bazylia

• Przygotowanie: Soczewicę i jajka ugotować. Pomidora, paprykę i awokado pokroić w kostkę. Dodać do soczewicy i wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka. Posypać dynią, siemieniem lnianym pieprzem, solą i bazylią. Polać oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Podać z pełnoziarnistym pieczywem.



Jajecznica

   Jajecznica jest jedną z najpopularniejszych potraw z wykorzystaniem jajek. Jajecznicę przygotowuje się przez krótkie smażenie jajek na maśle lub oliwie. Podawane mogą być tak same jajka lub z dodatkiem mleka/ śmietany (scrambled eggs), a także z użyciem różnych dodatków.


Jajecznica z pomidorami, cebulą i żółtym serem

• Składniki: 2 jajka, mały pomidor, 20 gramów żółtego sera, suszone oregano, pieprz, sól, łyżeczka masła

• Przygotowanie: Na patelnię położyć pokrojonego w kostkę pomidora. Gotować do zmiękczenia. Wbić jajka i mieszając smażyć do odpowiedniego ścięcia. Dodać starty ser, oregano, pieprz, sól i wymieszać. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.


Jajecznica z kurczakiem i soczewicą

• Składniki: 2 jajka, 70 gramów piersi z kurczaka, 50 gramów suchej czerwonej soczewicy lub 100 gramów soczewicy z puszki, pieprz, sól, suszona bazylia

• Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać jajka i smażyć aż do ścięcia. Dodać odsączoną z wody soczewicę i całość wymieszać. Doprawić pieprzem, solą i bazylią.


Menemen, czyli turecka jajecznica z pomidorami i papryką

• Składniki: 2 jajka, 2 pomidory obrane ze skórki, pół papryczki chili, ¼ papryki, natka pietruszki, sól, pieprz

• Przygotowanie: Papryczkę chili i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory drobno posiekać. Na patelni udusić pomidory i paprykę. Dodać jajka i mieszając, gotować do ścięcia. Dodać sól i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem i jogurtem naturalnym.



Omlet

   Omlet przygotowywany jest najczęściej z jajek i mleka. Może być zarówno podawany na słodko (z dodatkiem miodu, kakao, cynamonu, dżemu, owoców, jogurtu naturalnego) jak i na słono (z dodatkiem warzyw, sera, grzybów, ziół, szynki, szpinaku). Wyróżnić można kilka rodzajów omletów.

   Omlet francuski to jajka ścięte na patelni z masłem oraz nałożonymi pod koniec smażenia dodatkami.

   Omlet hiszpański (tortilla de patatas) to podsmażone na patelni ziemniaki zalane wymieszanymi jajkami. Całość składana i zwijana jest przed podaniem.

   Omlet włoski (frittata) to omlet smażony z masy jajecznej i dodanych do niej przed smażeniem dodatków.

   Omlety biszkoptowe to omlety przygotowane przez ubicie białek na sztywną pianę oraz zmieszanie żółtek z mąką i śmietanką lub mlekiem. Całość smaży się na patelni i podaje ze słodkimi dodatkami.


Czekoladowy omlet z bananem i cynamonem

• Składniki: 4 jajka, 50 ml mleka, łyżka oleju do smażenia, pół łyżki prawdziwego kakao, 1 banan, cynamon, 2 łyżki jogurtu naturalnego

• Przygotowanie: Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, dodać przygotowane żółtka i wymieszać. Smażyć na patelni aż do ścięcia. Banana pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu. Całość polać jogurtem naturalnym i cynamonem.


Jogurtowy omlet z owocami i masłem orzechowym

• Składniki: 4 jajka, 50 ml mleka, łyżka oleju do smażenia, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka masła orzechowego, pół banana, pół jabłka, wiórki kokosowe / cynamon

• Przygotowanie: Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać przygotowane żółtka i wymieszać. Smażyć na patelni aż do ścięcia. Banana pokroić w plastry, jabłka w drobną kostkę. Omlet posmarować masłem orzechowym. Na wierzch położyć owoce. Całość posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem.


Omlet frittata z serem, szynką i warzywami

• Składniki: 3 jajka, pół pomidora, ¼ papryki, pół małego ogórka, 20 gramów szynki, 20 gramów sera żółtego, sól, pieprz, suszone oregano, olej do smażenia

• Przygotowanie: Jajka wybić do miski i wymieszać. Warzywa i szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Całość wymieszać z jajkami oraz przyprawami i smażyć na patelni aż do ścięcia.



Jajka sadzone

   Jajka sadzone to kolejna często wybierana forma podawania jajek. Jajka wybija się na patelnię i czeka na ścięcie białka. Podawane są często z boczkiem czy szynką, na grzankach lub z warzywami.


Shakshouka (szakszuka), czyli tunezyjskie jajka sadzone w pomidorach

• Składniki: 4 jajka, 1 średnia papryka, puszka pomidorów w sosie, ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryczki chili, 100 gramów sera feta, pieprz, sól, nać pietruszki, oliwa do smażenia

• Przygotowanie: Na patelni udusić posiekaną drobno paprykę oraz czosnek i przyprawy. Dodać pomidory z puszki, rozgnieść i gotować ok. 15 minut aż do rozgotowania pomidorów. W uzyskanym gęstym sosie przygotować 4 zagłębienia, wbić jajka. Gotować aż do ścięcia jaj. Gotową potrawę posypać natką pietruszki.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE