Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pomysły kulinarne na wegańskie naleśniki, placki i ciasta


28.04.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na wegańskie naleśniki, placki i ciasta


   Weganizm jest czymś więcej niż dietą - to styl życia, który opiera się na rezygnacji ze spożywania produktów zwierzęcych. Weganie rezygnują ze spożycia mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich między innymi nabiał, w tym jaja oraz miód. Do produktów odzwierzęcych, które nie są spożywane przez wegan należą ponadto wszelkie produkty mleczarskie, smalec, podpuszczka i serwatka.

   Dieta wegańska opiera się na produktach zbożowych oraz produktach bogatych w białko. Należą do nich choćby gotowane warzywa strączkowe, tofu i tempeh, masło orzechowe i orzechy. Są to jednocześnie składniki, które znajdują zastosowanie jako zamienniki mięsa, jaj i mleka. Mleko może być ponadto zastąpione napojami - mlekiem roślinnym, w tym mlekiem migdałowym, kokosowym, sojowym i owsianym. Tłuszcze zwierzęce (np. smalec, masło) są zastępowane olejami roślinnymi płynnymi i stałymi (olejem kokosowy). Dieta wegańska wymaga wyrzeczeń, niemniej nie wymaga rezygnowania z naleśników, placków, gofrów, ulubionych muffinek czy tart.





Pancakes

   Przepis na wegańskie pancakes pozwala uzyskać puszystą konsystencję. Wystarczy zastąpić mleko napojem roślinnym (240 ml) i dodać łyżkę octu jabłkowego. Pozostałe składniki to 125 g mąki, 2 łyżki cukru organicznego, 2 łyżki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru wanilinowego oraz syrop klonowy lub świeże owoce - do serwowania.

   W misce o średniej wielkości wymieszaj suche składniki. Następnie w drugiej misce wymieszaj składniki mokre. Zamiast mleka możesz użyć np. mleka migdałowego, albo sojowego. Powoli, stale mieszając, dodaj mokre składniki do suchych. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej konsystencji odstaw ciasto na 5 minut.

   Smaż pancakes z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Najlepiej smakują na ciepło z syropem klonowym.



Wegańskie naleśniki

   Do przygotowania wegańskich naleśników (klasycznych crepes) potrzebujesz 200 g mąki, 3 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 375 ml mleka sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Wymieszaj wszystkie składniki w jednej misce na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodaj jeszcze odrobinę mleka sojowego. Smaż naleśniki z obu stron aby z obu stron były lekko brązowe.

   Naleśniki podawaj z konfiturami lub słodkim twarożkiem. Smakują również z wegańską bitą śmietaną i owocami. Naleśniki przygotowane w sposób opisany wyżej mogą być przechowywane w lodówce do 5 dni.



Placki jabłkowe w wersji wege

   W klasycznym przepisie na placki jabłkowe znajduje się mleko krowie i jaja. W tym przepisie zostały one zastąpione innymi składnikami, ale są równie smaczne! Do przyrządzenia placków potrzebujesz 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka sojowego, 2 duże jabłka, 1 łyżeczka cukru waniliowego i 3 łyżki brązowego cukru. Pokrój jabłka bardzo drobno w kostkę. Dodaj do jabłek pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj także szczyptę cynamonu.

   Smaż placki z obu stron na niewielkiej ilości oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Możesz posypać placki cukrem pudrem lub cynamonem.



Muffiny w wersji wege

   Do przygotowania muffinek w wersji wegańskiej potrzebujesz takich składników, jak szklanka mąki, pół łyżeczki sody do pieczenia i łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu, ¼ szklanki syropu klonowego, ½ mleka migdałowego, 3 łyżki masła orzechowego (z orzechów ziemnych lub migdałów), 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, średniej wielkości banan (rozgnieciony), ½ szklanki borówek amerykańskich.

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę na sześć muffin i wysmaruj ją olejem roślinnym. W jednej misce wymieszaj mąkę, sodę do pieczenia, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce wymieszaj masło orzechowe, mleko migdałowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i banan. Dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj całość na jednolitą masę. Dodaj do ciasta owoce i delikatnie wymieszaj.

   Łyżką przełóż ciasto do formy. Piecz muffiny przez 20-25 minut, aż będą lekko brązowe z wierzchu. Odstaw muffiny do ostygnięcia.



Wegańskie gofry

   Do przyrządzenia wegańskich gofrów potrzebne są 156 g mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 300 ml mleka sojowego, 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wymieszaj składniki na gładką masę, a następnie przelej ją do rozgrzanej gofrownicy. Gofry powinny piec się przez 5-7 minut, aby nabrały złotego koloru i chrupiącej konsystencji. Podawaj gofry z wegańskimi lodami, świeżymi owocami i syropem klonowym.



Przepis na wegańską i wytrawną tartę

   Do przygotowania ciasta na tartę, spełniającą wymogi wegańskiej diety, potrzebujesz tylko trzech składników - 240 g mąki, pół łyżeczki soli morskiej i 6 łyżek łagodnego oleju kokosowego. Po zagnieceniu ciasta z tych składników przełóż je do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki około 5 minut przed przełożeniem go do formy.

   Do przygotowania nadzienia potrzebujesz 2 łyżeczek oliwy z oliwek, cztery szalotki pokrojone w cienkie plasterki, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 15 g świeżej bazylii, drobno posiekanej, a także 300 g tofu, skórka z jednej cytryny i 3 łyżki soku cytrynowego, szczypta ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej i soli morskiej, szczypta pieprzu i 2 łyżki mąki z soczewicy, orzeszki pinii do dekoracji oraz 8 pomidorów cherry.

   Rozgrzej oliwę na średniej patelni, dodaj szalotkę i czosnek, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki nadzienia, poza pomidorkami cherry i orzechami pinii, do blendera. Zmiksuj całość na jednolitą masę. Rozwałkuj ciasto na duży placek i przełóż go do wysmarowanej olejem formy do tarty. Możesz użyć mniejszych foremek. Przełóż nadzienie z tofu do foremek, aby wypełnić nim ciasto. Na wierzchu nadzienia ułóż przekrojone na pół pomidorki cherry i orzeszki pinii. Piecz tartę w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Odstaw tartę do ostudzenia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE