Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pomysły kulinarne na zupy krem


03.09.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na zupy krem


   Lato i jesień to pory roku, kiedy w naszych ogrodach i warzywniakach znaleźć można różnorodne sezonowe warzywa. Są one doskonałym materiałem na przygotowanie zup krem, które stanowić mogą ciekawe i zdrowe urozmaicenie naszych lunchów, obiadów i kolacji. Aksamitna konsystencja i delikatny smak oraz wyjątkowo szybkie przygotowanie sprawi, że każdy zakocha się w zupach krem jedzonych samodzielnie lub z różnymi dodatkami.

   Zupy krem nazywane są najczęściej nazwami warzyw, z których zostały przygotowane np. zupa krem z dyni, z pomidorów, z brokułów, ze szparagów czy z ogórków. Jednak często warzywa są łączone ze sobą kolorystycznie, aby powstała zielona, żółta czy czerwona zupa krem. Z pewnością zupy krem są atrakcyjne nie tylko ze względu na smak i aromat, ale również na wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Jakie więc zupy krem możemy przygotować?





Zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, kurkumy i imbiru

Składniki:

• 700 gramów dyni
• 4 szklanki bulionu warzywnego
• 1 duża cebula
• 1 duża marchew
• mały kawałek imbiru (ok. 2 cm)
• 2 łyżki oliwy
• 3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżka pestek z dyni
• pieprz, sól


Przygotowanie:

   Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w drobne kostki (o boku ok. 2 cm). Marchew obrać i pokroić w grube plastry. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Cebule posiekać w bardzo drobną kostkę. W garnku podsmażyć cebulę na oliwię, dodać imbir, dynię i marchew. Krótko podsmażyć i następnie dodać bulion i zagotować. Gotować na małym ogniu aż do rozmiękczenia marchwi i dyni. Całość ostudzić i zmiksować blenderem na jednolity gęsty krem. Dodać pieprz, kurkumę i sól. Podawać z dodatkiem łyżki jogurtu greckiego i prażonych pestek dyni.



Zupa krem z białych warzyw

Składniki:

• 1 średni kalafior
• 1 seler
• 1 mała kalarepa
• 1 korzeń pietruszki
• 1 duży ziemniak
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• pół litra bulionu warzywnego
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• 1 łyżka soku z cytryny
• pieprz, sól


Przygotowanie:

   Warzywa obrać i pokroić w drobne kawałki (kostki lub grube plastry). Cebule posiekać w bardzo drobną kostkę, rozgnieść i pokroić czosnek. W garnku podsmażyć cebulę na oliwie i dodać wszystkie warzywa oraz bulion. Gotować na małym ogniu aż do rozmiękczenia warzyw. Całość ostudzić i zmiksować blenderem na jednolity gęsty krem. Dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową oraz sok z cytryny.



Zupa krem z kurczaka

Składniki:

• 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
• 1 pierś z kurczaka
• 1 łyżka masła
• 3 średnie ziemniaki
• 1 średnia cebula
• pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
• mały kubek jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

   Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle. Do garnka włożyć pokrojone ziemniaki, kurczaka, zeszkloną cebulę i przyprawy. Dodać bulion i gotować ok 30 minut aż do rozmiękczenia. Całość zblendować i dodać jogurt naturalny. Podawać z grzankami.



Zupa krem z papryki

Składniki:

• 4 czerwone papryki
• 3 pomidory
• 1 średnia cebula
• mały ząbek czosnku
• 1 litr bulionu warzywnego
• 100 ml śmietany
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz, natka z pietruszki
• ½ łyżeczki chili


Przygotowanie:

   Paprykę opiec w piekarniku przez 20 minut w 230 stopni C. Cebulę z czosnkiem pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w małe kawałki. Do garnka włożyć cebulę, czosnek, paprykę, pomidory i bulion. Całość gotować na małym ogniu do rozmiękczenia. Dodać chili, pieprz, sól i zmiksować blenderem. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego i natką pietruszki.



Zupa krem z kukurydzy

Składniki:

• 2 puszki kukurydzy (ok 280 gramów)
• 1 duży ziemniak
• 3 szklanki bulionu warzywnego
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka śmietany
• sól, pieprz


Przygotowanie:

   Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Ziemniaka pokroić w drobną kostkę i gotować w bulionie aż do rozmiękczenia. Dodać cebulę, czosnek i odcedzoną kukurydzę. Gotować 10 minut, i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku, podawać z łyżką śmietany.



Zupa krem z zielonych warzyw

Składniki:

• 1 puszka groszku
• 2 garści jarmużu
• 1 średni brokuł
• 2 garści szpinaku
• pół średniej cukinii
• 1 szklaka bulionu warzywnego
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• natka pietruszki
• sól, pieprz
• jogurt naturalny


Przygotowanie:

   Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Do garnka włożyć cebulę, czosnek oraz warzywa podzielone w małe kawałki. Zalać bulionem i gotować do rozmiękczenia warzyw. Całość zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego i natką pietruszki.



Zupa krem z awokado i zielonych szparagów

Składniki:

• 1 duże, miękkie awokado
• 1 pęczek zielonych szparagów
• 1 garść rukoli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka masła
• koperek, kolendra, natka pietruszki
• sól, pieprz
• 2 szklanki bulionu warzywnego


Przygotowanie:

   Szparagi i awokado obrać. Pokrojone szparagi dodać do garnka i udusić wraz z czosnkiem na maśle. Wlać bulion i gotować aż do rozmiękczenia szparagów. Ostudzić i dodać awokado. Doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem. Podawać z rukolą, koperkiem, kolendrą i natką pietruszki.



Zupa krem z buraków

Składniki:

• 600 gramów młodych buraków
• 1 średnia cebula
• 4 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• 1 łyżka jogurtu naturalnego lub chudej śmietanki
• 1 litr bulionu warzywnego
• sok z połowy cytryny
• szczypiorek, tymianek


Przygotowanie:

   Buraki umyć i pokroić. Piec owinięte w folię aluminiową przez 1 godzinę w 200 stopni C. Zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Do garnka dodać buraki, cebule, czosnek oraz bulion. Gotować 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku pieprzem, solą. Dodać sok z cytryny. Całość zmiksować. Podawać z jogurtem naturalnym, szczypiorkiem lub świeżym tymiankiem.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE