Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pomysły na zdrowe i odżywcze ciastka


12.01.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły na zdrowe i odżywcze ciastka


   Często jako przekąskę między posiłkami wybieramy gotowe ciasta, ciasteczka i batony dostępne w sklepach i cukierniach. Rzadko kiedy przed zakupem sprawdzamy ich skład i zawartość składników odżywczych. Zazwyczaj są to produkty składające się w większości z cukru, zawierające kwasy tłuszczowe o konfiguracji „trans”, konserwanty i barwniki, które szkodliwe wpływają na zdrowie.

   Jednak przy użyciu dostępnych w każdym domu składników min. płatków i otrąb zbożowych, miodu, orzechów, suszonych owoców, nasion i przypraw można przygotować zdrowe ciastka, które będą stanowić doskonały deser, drugie śniadanie oraz dodatek do kawy czy herbaty. Poniżej pomysły na proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i odżywcze ciasteczka.





Cynamonowe ciastka owsiane

Składniki:

• 1 szklanka płatków owsianych
• pół szklanki otrębów pszennych lub żytnich
• 1 średni banan
• 1 jabłko
• 3 łyżki miodu
• 50 gramów rodzynek lub suszonej żurawiny
• 50 gramów orzechów włoskich
• 1 łyżka siemienia lnianego
• 1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

   Jabłko zetrzeć na tarce. Banana zgnieść widelcem i wymieszać z miodem oraz jabłkiem. Dodać płatki owsiane, otręby, orzechy, rodzynki, siemię lniane oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wykładać na blachę, formując ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec w 150 stopni C przez 10-15 minut do zrumieniania.



Daktylowe ciastka czekoladowe z orzechami

Składniki:

• 1 szklanka płatków owsianych
• 1 szklanka daktyli suszonych
• 1 średni banan
• 1 szklanka wody
• 50 gramów orzechów ziemnych
• 1 łyżka prawdziwego kakao


Przygotowanie:

   Banana rozgnieć widelcem. Daktyle zmiksować w blenderze i gotować aż do zmiękczenia. Dodać płatki owsiane i gotować na małym ogniu aż wchłoną pozostałą wodę. Dodać kakao, banana, orzechy i dokładnie wymieszać. Po ostygnięciu wykładać masę na blachę formując niewielkie ciasteczka. Piec w 150 stopni C przez 10-15 minut.



Kruche, kokosowe ciastka zbożowe

Składniki:

• pół szklanki otrąb owsianych
• pół szklanki otrąb gryczanych
• pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
• pół szklanki wiórek kokosowych
• 100 gramów masła extra
• 1 jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki miodu


Przygotowanie:

   Sypkie składniki (otręby, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia) wymieszać. Do całości dodać posiekane masło, jajko i miód. Całość zagnieść. Wykładać na blachę, formując ciastka. Piec w 180 stopni C przez 30 minut.



Ciastka orzechowe z rodzynkami

Składniki:

• 50 gramów orzechów laskowych
• 50 gramów orzechów włoskich
• 50 gramów orzechów ziemnych
• 50 gramów migdałów
• 1 szklanka pełnoziarnistej mąki żytniej
• pół szklanki otrąb pszennych
• 100 gramów masła
• 2 żółtka jaj
• 2 łyżki miodu
• 50 gramów rodzynek


Przygotowanie:

   Orzechy i migdały zmieszać i bardzo drobno posiekać. Masło posiekać, zmieszać z jajami, miodem, mąką i otrębami. Dodać orzechy, rodzynki i całość dokładnie wymieszać. Wykładać na blachę formując ciastka. Piec w 200 stopni C przez ok. 15 minut.



Korzenne ciastka owsiane bez pieczenia

Składniki:

• 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
• 50 gramów masła extra
• pół szklanki mleka
• 1 łyżka miodu
• 3 łyżki masła orzechowego
• 1 łyżka przyprawy korzennej
• 2 łyżki prawdziwego kakao


Przygotowanie:

   Masło rozpuścić w rondelku z mlekiem, miodem i kakao. Po zagotowaniu dodać masło orzechowe, płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Masę nakładać na blachę, formując ciasteczka. Odstawić na ok. godzinę w chłodne miejsce do zastygnięcia.



Zbożowe pieguski z rodzynkami

Składniki:

• 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
• 100 gramów masła extra
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka miodu
• 2 jajka
• 50 gramów (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady 80%
• 1 łyżka:
- nasion dyni
- nasion słonecznika
- sezamu
- siemienia lnianego
- suszonej żurawiny
- rodzynek
- posiekanych drobno daktyli


Przygotowanie:

   Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Złączyć ze wszystkimi sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia, nasionami i bakaliami). Masło rozpuścić z miodem. Zmieszać z sypkimi składnikami i jajami. Dokładnie wymieszać. Nakładać na blachę, formując ciastka. Piec ok. 20 minut w 180 stopni C.




Zobacz więcej na temat:

ciastkaprzepisy


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE