Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pożywne i dietetyczne dania dla dwojga


29.05.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pożywne i dietetyczne dania dla dwojga


   Gotowanie na co dzień, podobnie jak codzienne spożywanie dań w restauracji może zakończyć się przybraniem na wadze, chyba że spożywane dania są jednocześnie pożywne i dietetyczne. Dania dla dwojga powinny być nie tylko sycące, ale też łatwe i szybkie w przyrządzeniu. W końcu nikt nie chce tracić całego dnia na przyrządzenie potrawy.

   Pożywne, dietetyczne dania dla dwóch osób to tańsza i wielokrotnie zdrowsza opcja niż tak zwane jedzenie na mieście. Pizza i hamburgery są smaczne, ale spożywanie ich każdego dnia może bardzo negatywnie odbić się na zdrowiu, wpływając na zwiększenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego i powodując dodatni bilans energetyczny. Poniżej znajdują się dania na bazie mięs i warzyw oraz typowe dania warzywne.





Curry z dynią i ciecierzycą

   Curry z dynią i ciecierzycą jest prostym w przygotowaniu daniem wegetariańskim, które można przygotować w krótkim czasie. Do przyrządzenia porcji dla dwóch osób potrzebne są takie składniki, jak:

- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2/3 łyżki czarnej gorczycy
- 1/3 łyżki kuminu
- 4 strąki kardamonu
- kilka listków curry
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2/3 łyżki kolendry
- 300 ml bulionu warzywnego
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 100 ml mleka kokosowego
- 300 g ciecierzycy z puszki (odsączonej)
- 70 g zielonej fasolki

   Podgrzej olej w rondlu o grubym dnie, dodaj nasiona gorczycy i kuminu, strąki kardamonu i liście curry. Prażąc przyprawy stale je mieszaj. Po 30 sekundach dodaj cebulkę, zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie, przez 8 minut, albo krócej - jeżeli cebulka zacznie brązowieć. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Zmniejsz ogień na mały, dodaj kolendrę i smaż przez 1 minutę. Dolej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i gotuj dynię jeszcze przez 15 minut. Dodaj mleko kokosowe, ciecierzycę i fasolkę. Po 15 minutach zdejmij curry z ognia. Możesz podawać danie z ryżem lub chlebkiem pita.



Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem

   Przyrządzanie całej formy lasagne dla dwóch osób nie jest dobrym pomysłem. Alternatywą są podobne dania makaronowe, przyrządzone w nieco innej wersji, przy wykorzystaniu makaronu w kształcie dużych rurek - cannelloni. Do przyrządzenia dania dla dwóch osób potrzebujesz następujących składników:

- 8 sztuk cannelloni
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
- ½ szklanka śmietany
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
- ½ szklanki pokrojonego kurczaka
- ½ szklanki szpinaku baby
- ¾ pokruszonej mozzarelli

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj żaroodporne naczynie, pokrywając je cienką warstwą tłuszczu. Do dużego rondla z lekko osoloną, zagotowaną wodą przełóż makaron. Ugotuj go al dente. W międzyczasie przygotuj sos - rozpuść dwie łyżki masła w niewielkim rondlu, na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj śmietanę, doprowadź do zagotowania i mieszaj, przez 5 minut, aby powstał sos. Następnie zdejmij rondel z ognia i dodaj parmezan, sok z cytryny, dużą szczyptę soli i kilka ziaren pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki, aby utworzyły jednolitą masę i odstaw.

   Gotowe cannelloni ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wymieszaj kurczaka, szpinak i pół szklanki mozzarelli z łyżką sosu w dużej misce. Nafaszeruj cannelloni przygotowanym nadzieniem. Pozostałym sosem polej cannelloni. Na wierzchu możesz dodatkowo ułożyć plastry mozzarelli. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika na 15-20 minut.



Filet z dorsza z cytrynową nutą

   Do przyrządzenia filetu z dorsza w panierce z cytrynową nuta potrzebujesz następujących składników:

- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże filety z dorsza
- 2 łyżki mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu,
- 1 cytryna o średniej wielkości
- ¼ szklanki odsączonych kaparów
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- kilka posiekanych drobno gałązek pietruszki

   Podgrzej olej na patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu. W międzyczasie oprósz dorsza mąką, solą i pieprzem, z obu stron. Przełóż filety rybne na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor, przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie ułóż dorsza na talerzu i przykryj folią aluminiową, żeby nie wystygł.

   Nie zdejmuj patelni z ognia - zwiększ ogień i dodaj sok z cytryny. Kiedy zacznie bulgotać, wrzuć na patelnię kapary, masło i czosnek. Mieszaj dopóki masło całkowicie się nie rozpuści (ok. 1 minutę). Polej rybę sosem i posyp posiekaną pietruszką. Danie jest gotowe do podania.



Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym

   Dania makaronowe dla dwojga zawsze się sprawdzają, ponieważ można je łatwo i szybko przyrządzić. Zwykle nie wymagają one także stosowania wyszukanych komponentów. Omawianą potrawę z makaronu, kurczaków i pomidorów przygotujesz z następujących składników:

- 170 g makaronu rigatoni
- 230 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego na cienkie plasterki
- puszka pokrojonych, odsączonych pomidorów
- puszka sosu marinara
- ¼ szklanki startego parmezanu
- świeże liście bazylii do podania

   Do średniej wielkości garnka wlej wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli. Wstaw garnek na średni ogień i dodaj makaron. Powinien być ugotowany al dente. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj kurczaka i usmaż mięso na złoty kolor. Dodaj pomidory i smaż dopóki płyn nie wyparuje (ok. 1-2 minuty). Wymieszaj całość z makaronem, sosem marinara i parmezanem. Przełóż danie na talerze i udekoruj listkami bazylii.



Kurczak z imbirem i ryżem

   Kurczak podawany z imbirem i warzywami oraz ryżem to klasyczne danie orientalne. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu rybnego Oyster
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oleju z nasion winogron
- 230 g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie paski
- średniej wielkości zielona cebulka pokrojona w cienkie plastry
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- szklanka czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
- pół szklanki cienko pokrojonej cebulki
- 2 łyżki pokrojonego w słupki imbiru
- ugotowany biały ryż do podania (100 g)

   Wymieszaj sos rybny z chińskim sosem i cukrem w małej misce. Rozgrzej olej na dużej patelni lub woku. Dodaj kurczaka i smaż go przez ok. 1 minutę. Dodaj paprykę, cebulkę, zieloną cebulkę, imbir, czosnek i sos. Smaż wszystkie składniki stale mieszając przez ok. 3-4 minuty. Warzywa powinny być chrupkie. Przełóż danie na talerze z ryżem.



Gnocchi z pieczarkami i ziołami

   Włoskie dania są proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Jako przykład można podać gnocchi z pieczarkami i ziołami, do przygotowania którego potrzebne będą takie składniki, jak

- 230 g świeżych lub mrożonych gnocchi
- 4 łyżki masła
- 110 g pieczarek, bez ogonków, pokrojonych w plasterki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół szklanki białego wina (np. Sauvignon Blanc)
- pół szklanki liści świeżej bazylii, drobno posiekanych
- sok z połówki cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
- starty parmezan do posypania

   Zagotuj lekko osoloną wodę w dużym garnku, aby ugotować gnocchi. Postępuj zgodnie z informacją zamieszczoną na etykiecie producenta. W międzyczasie rozpuść masło na patelni, na średnim ogniu. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem, okazjonalnie mieszając, aby zmiękły i nabrały lekko brązowego koloru (ok. 4-5 minut). Dodaj czosnek i smaż całość przez ok. 1 minutę. Dodaj białe wino i smaż dopóki wino nie zostanie zredukowane do połowy objętości. Dodaj pozostałe dwie łyżki masła, gnocchi, bazylię i sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Podawaj danie posypane parmezanem. Najlepiej smakuje na ciepło, podane od razu po przygotowaniu.



Krewetki z dodatkiem czosnku i miodu

   Zaletą gotowania dla dwóch osób jest to, że od czasu do czasu można pozwolić sobie na bardziej „luksusowe” danie, bez zrujnowania portfela, np. krewetki z czosnkiem i miodem. Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne takie składniki, jak:

- 2 łyżki masła
- 450 g krewetek (świeżych, obranych i oczyszczonych)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 200 g groszku cukrowego przeciętego na pół
- łyżka miodu
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryczki chili
 - posiekana szalotka i kilka liści kolendry do posypania
- ugotowany ryż (ok 100 g) do podania

   Rozpuść łyżkę masła na dużej patelni o nieprzywierającej powłoce, na średnim ogniu. Dodaj krewetki i smaż z obu stron przez ok. 1 minutę. Dodaj pozostałą część masła, czosnek i sól. Mieszaj co jakiś czas, do momentu, aż krewetki utracą transparentną konsystencję. Wtedy dodaj cukrowy groszek i miód. Smaż całość ciągle mieszając do momentu, aż cukrowy groszek zmięknie, a krewetki usmażą się na złoty kolor. Dodaj sok z cytryny i ciągle mieszając smaż całość przez kolejne 30 sekund. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj płatki papryki. Podawaj z ryżem, od razu po przygotowaniu.




Zobacz więcej na temat:

dania warzywnecurrycannellonignocchi


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE