Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Produkty, których lepiej nie zamrażać (i rozmrażać)


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Produkty, których lepiej nie zamrażać (i rozmrażać)


   Niektóre produkty nie powinny być zamrażane - nie chodzi tylko o walory smakowe i estetyczne, ale przede wszystkim o zdrowie konsumenta.

   Mrożenie pozwala na przechowywanie żywności przez okres nawet do 6 miesięcy. W przypadku warzyw i owoców okres przechowywania może wynosić nawet 12 miesięcy. Mrożenie powoduje zmianę struktury produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które zawierają dużą ilość wody. Mrożenie nie powoduje jednak dużego ubytku witamin i minerałów.





Mięso mrozimy na zapas

   Mięso kupione w dużej ilości jest zwykle porcjowane, a następnie mrożone. Powinno być świeże, co można rozpoznać po neutralnym zapachu oraz odpowiednim kolorze (czerwony lub jasnoróżowy). Mięso nie powinno być myte przed zamrożeniem. Należy je starannie osuszyć i skropić sokiem z cytryny, która ograniczy rozwój bakterii. Mięso powinno być pokrojone na mniejsze kawałki i zawinięte w folię, albo w nawoskowany papier. Temperatura mrożenia powinna wynosić około -18 stopni Celsjusza. Zamrożone mięso kurczaka może być przechowywane przez 1 miesiąc, a inne gatunki mięsa - przez 3 miesiące.

   Produkty mięsne powinny być rozmrażane w lodówce, w której panuje temperatura wynosząca około 4-7 stopni Celsjusza. Druga metoda rozmrażania mięsa to rozmrażanie w wodzie. Mięso powinno być po rozmrożeniu od razu umyte, przyprawione i poddane obróbce termicznej.



Mrożenie świątecznych potraw - żeby się nie zmarnowały

   W okresie przedświątecznym przygotowujemy wiele potraw mięsnych i ciast. Zazwyczaj domownicy i goście nie zjedzą wszystkiego przygotowanego jedzenia, więc aby się nie zmarnowało warto je zamrozić, pamiętając o kilku ważnych zasadach.

   Do zamrażalnika nie wolno wkładać ciepłego jedzenia. Potrawy i ciasta powinny być podzielone na mniejsze porcje. Należy ułożyć je w zamrażalniku szczelnie i ciasno. Temperatura mrożenia powinna wynosić poniżej -18 stopni.

   Danie przyprawione czosnkiem lub innymi przyprawami po rozmrożeniu mogą nabrać gorzkiego posmaku. Zioła i inne dodatki tracą częściowo właściwości w następstwie mrożenia. Do zamrożenia zup i płynnych dań powinno się wykorzystać odpowiednio duże pojemniki, ponieważ woda zwiększa swoją objętość przechodząc w stan stały.



Warzywa i owoce w zamrażalniku

   Warzywa mogą być mrożone, przy czym poleca się ich uprzednie zblanszowanie. Blanszowanie polega na zanurzeniu warzyw najpierw w gorącej, a następnie w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowają odpowiednią strukturę po rozmrożeniu. Podobnie należy postępować w przypadku grzybów. Owoce również można zamrozić, pod warunkiem że są już dojrzałe - najlepiej mrozić od razu po owocowych zbiorach. Dojrzałe owoce zawierają najwięcej witamin. Zamrożone warzywa, grzyby i owoce mogą być przechowywane nawet do 1 roku.

   Nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do mrożenia. Nie powinno się mrozić miękkich owoców, ani też warzyw takich jak ogórek i sałata. Po zamrożeniu kiwi, albo banana zupełnie zmieniają się ich smak i forma. Po rozmrożeniu nie będą już tak smaczne.



Nabiału i tłuszczów nie mrozimy!

   Produkty mleczne oraz produkty charakteryzujące się wysoką zawartością tłuszczu nie mogą być mrożone. W procesie powstawania kryształków lodu dojdzie do rozwarstwienia produktu, co w żywieniowej nomenklaturze bywa nazywane także kłaczkowaniem. Tytułem przykładu, nie można mrozić:

- żółtego sera w dużych ilościach
- majonezu
- śmietany
- ugotowanych jajek

   Produkty mączne są bardzo często mrożone - np. makarony, pierogi, kluski. Tymczasem w zamrażalniku tracą one konsystencję. Rozmrożone pierogi ruskie, podobnie jak spaghetti nie smakują tak dobrze - lepiej przygotować mniejsze porcje i nie zamrażać. Wśród produktów mącznych można mrozić ciasta (o których była mowa wyżej) oraz pieczywo, jeżeli kupujemy je "na zapas". Sery, ciasta oraz pieczywo nie powinny być przechowywane w zamrażalniku dłużej niż przez 3-4 miesiące.

   Żywieniowcy radzą unikać mrożenia ryb i owoców morza - mogły być one już wcześniej rozmrożone i zamrożone ponownie - konsumentowi trudno to stwierdzić. Skutkiem wielokrotnego zamrażania żywności zostały omówione w dalszej części artykułu.



Ponowne zamrażanie też nie jest zdrowe

   Po rozmrożeniu produktu spożywczego nie należy go zamrażać ponownie. W czasie zamrażania żywności bakterie znajdujące się w niej przechodzą w stan latencji (uśpienia). Podwyższenie temperatury powoduje, że drobnoustroje namnażają się gwałtownie i wydzielają toksyny - jeżeli żywność nie zostanie odpowiednio przygotowana, tylko rozmrozi się w temperaturze pokojowej, zdrowie może na tym ucierpieć.

   Zamrożenie produktów, które zostały rozmrożone w temperaturze pokojowej powoduje, że w żywności po ponownym rozmrożeniu będzie znajdowało się wielokrotnie więcej uśpionych bakterii, które po "przebudzeniu" zaczną się znów namnażać. Ponownie rozmrożona żywność może zatem w doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Zakaz ponownego zamrażania produktów spożywczych dotyczy głównie produktów mięsnych.

   Wyjątkowo, można zamrozić produkt ponownie po obróbce termicznej. Przetworzenie może polegać na smażeniu, gotowaniu i pieczeniu. Powoduje to zniszczenie drobnoustrojów. Rozmrażając żywność należy postępować tak, jak w przypadku produktów mięsnych - w wodzie, albo w lodówce. Wtedy bakterie nie mają optymalnych warunków do szybkiego namnażania się. Dużym błędem jest przyspieszanie rozmrażania gorącą wodą - sprzyja rozwojowi drobnoustrojów. Rozmrażany produkt powinien być spożyty jeszcze tego samego dnia.




Zobacz więcej na temat:

mrożeniezamrażanie


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE