Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Przegląd serów brytyjskich


26.10.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przegląd serów brytyjskich


   Wielka Brytania to państwo, które wszystkim kojarzy się z deszczową pogodą, znanym niemal wszystkim językiem angielskim oraz ze sławną rodziną królewską. W kuchni króluje natomiast Full English Breakfast (czyli angielskie śniadanie) składające się z sadzonych jaj bądź jajecznicy, smażonego bekonu, gotowanej fasolki, tostów oraz kiełbasek. Szczególną popularnością cieszy się również fish’n’chips, czyli smażona ryba z frytkami. Z pewnością każdy, kto odwiedził wyspy choć raz spróbował tych tradycyjnych dań oraz cieszył się smakiem angielskiej herbaty zaserwowanej tradycyjnie o five o’clock czyli o 17.00.

   Wielka Brytania może również pochwalić się znakomitymi serami takimi jak między innymi ser Cheddar, którego historia produkcji sięga XII wieku. Na terenie każdego Królestwa Wielkiej Brytanii produkuje się tradycyjne, regionalne sery. Jeden z nich stał się nawet powodem organizowania słynnego Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake”, w którym nagrodą jest właśnie blok tego sera. Jakie więc sery możemy spotkać na brytyjskim rynku? Jak są produkowane oraz z czym smakują najlepiej?





Ser Cheddar

   Wspomniany już ser Cheddar, to najpopularniejszy ser angielski. Cieszy się sławą na całym świecie poczynając na USA, a kończąc na Australii. Stanowi on niemal 50% udziałów w ogólnej produkcji serów Wielkiej Brytanii. Jest to podpuszczkowy, dojrzewający ser twardy produkowany z mleka krowiego. Zawiera stosunkowo niską ilość tłuszczu - ok 25%. Ma ostry, kwaskowy i lekko orzechowy smak. Charakteryzuje się pomarańczową barwą.

   Jego nazwa pochodzi od wsi Cheddar w hrabstwie Somerset, skąd pozyskano jego recepturę. Historia jego wytwarzania sięga 1170 roku, kiedy to odnotowano zakup dla króla Henryka II 10240 funtów sera cheddar. Na dworze króla Karola I spożycie sera cheddar było tak duże, że cała produkcja tego specjału przeznaczona była wyłącznie na potrzeby króla.

   Charakterystycznym procesem wykorzystywanym w produkcji sera Cheddar jest wielokrotne tłoczenie kożucha powstałego na mleku, następnie cięcie go, mieszanie i odciskanie by pozbyć się jak największej ilości serwatki. Im lepiej bowiem odsączy się serwatkę, tym dłuższą trwałość wykazuje gotowy produkt. Skutkuje to też możliwością dłuższego leżakowania, dzięki czemu Cheddar nabiera niezwykłego aromatu. Po usunięciu serwatki powstały surowiec formuje się w bloki i mieli. Następnie soli się i formuje w dyski, które leżakują od 9 do 12 miesięcy.

   Ser cheddar pasuje niemal do każdego rodzaju dań. Może być spożywany na kanapkach, w sałatkach oraz w daniach na ciepło w zapiekankach i jako dodatek do zup. Będzie tez idealnym elementem tradycyjnych desek serów z dodatkiem owoców i orzechów.



Ser Cheshire

   To rodzaj półtwardego, podpuszczkowego sera twardego produkowanego z mleka krowiego. Wytwarzany jest w Anglii w hrabstwie Cheshire oraz w Walii. Jego produkcja według legendy sięga XI wieku. Już wtedy ser Cheshire otrzymywany był przez ręczne prowadzenie procesów. Tak pozostał do dziś.

   Ser Cheshire dojrzewa krótko, bo wystarczają mu 2 tygodnie do osiągnięcia pełnego smaku. Jednak przy dłuższym dojrzewaniu nabiera on kruchości i ostrości. Występuje kilka odmian tego sera. Czerwony z dodatkiem barwnika annato, czy niebieski z dodatkiem pleśni Penicillium.

   Ser ten wykorzystywany jest jako posypka na zapiekanki, warzywa, a także owoce. Jest dodatkiem do sałat oraz do lekkiego wina.



Ser Gloucester

   To angielski podpuszczkowy, dojrzewający ser półtwardy z mleka krowiego produkowany w rejonie Gloucesterhire. Maślany smak sera jest otrzymywany przez używanie mleka pełnotłustego.

   To właśnie ten ser stał się nagrodą w słynnym wyścigu „Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake”. Wyścig ten polega na zbieganiu ze wzgórza w pogoni za toczącym się blokiem sera. Ten dość niebezpieczny „sport” przyciąga co roku uczestników nawet z Australii. Jednak od 2010 roku jest organizowany wyłącznie przez amatorów i pasjonatów, ze względu na bardzo wysokie ryzyko kontuzji.



Ser Stinking Bishop (Śmierdzący Biskup)

   To angielski ser miękki, podpuszczkowy, który wytwarzany jest w regionie Gloucestershire. Produkowany z mleka krowiego, ma jednolitą, kremową i półpłynną konsystencję. Zawiera około 48% tłuszczu. Jest wytwarzany od 1972 roku, i początkowo był produkowany z mleka krów rasy Gloucester. Obecnie wykorzystuje się mleko bydła rasy fryzyjskiej. Barwa sera ma kolor biały, beżowy lub żółty, skórka natomiast jest szarą. Jest wytwarzany w blokach o średnicy 20 cm i masie 2 kilogramów o grubości 4 cm.

   Zgodnie z nazwą ser ten słynie z charakterystycznego i silnego zapachu, co wynika z mycia w trakcie dojrzewania w wywrze z lokalnych aromatycznych gruszek.



Ser Caerphilly

   To walijski ser wytwarzany z mleka krowiego. Jest to biały, twardy ser dojrzewający od 8 do 14 dni, wytwarzany od 1830 roku. Od tamtego czasu produkcja tego sera była dwukrotnie przerywana. Pierwszy raz w trakcie II wojny światowej, kiedy reglementacja zabroniła produkcji wszystkich serów z wyjątkiem sera Cheddar. Druga przerwa miała miejsce w latach 1993-1996, kiedy to produkcja sera napotkała problemy ze strony wymogów Unii Europejskiej. Było to spowodowane faktem, że fabryki produkujące ten rodzaj sera utrzymywała surowe mleko w zamkniętych pojemnikach, zamiast w otwartych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE