Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Przewodnik po serach żółtych


02.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przewodnik po serach żółtych


   Ser żółty to jeden z ulubionych produktów spożywczych Polaków. Kładziemy go na kanapki, dodajemy do sałatek, układamy go na pizzy i zapiekankach, ścieramy na polany sosem makaron, wykorzystujemy do przygotowania imprezowych przekąsek, jak np. koreczki…

   Ilu miłośników sera, tyle dlań zastosowań. Każdy z nich ma prawdopodobnie jakiś ulubiony gatunek tego mlecznego przysmaku. Niezależnie od tego, jak jesteśmy z naszym „faworytem” związani, warto poznać również inne rodzaje żółtego sera, aby móc jeszcze lepiej wkomponowywać go w różne dania.





Podział serów żółtych

   Sery żółte dzieli się na:

- sery typu holenderskiego (np. Gouda, Edamski)
- sery typu szwajcarskiego (np. Ementaler, Radamer)
- sery typu szwajcarsko-holenderskiego (np. Salami, Mazurski, Tylżycki)
- sery typu włoskiego (np. Parmezan)
- sery typu angielskiego (np. Cheddar).

   Jak łatwo można się domyślić - oraz co wiele osób zna z własnego doświadczenia - reprezentanci różnych typów serów żółtych różnią się od siebie wyglądem, smakiem, zastosowaniem.



Gouda

   Gouda, czyli jeden z serów holenderskich, to ser półtwardy, podpuszczkowy i dojrzewający, mający kształt okrągły, spłaszczony. Nie ma dziur. Produkuje się go z mleka krowiego, a jego nazwa pochodzi od holenderskiego miasta Gouda, w którym powstał pierwszy jego przepis.

   Gouda dojrzewa około 6 tygodni, niemniej najsmaczniejsza jest ta dojrzewająca aż 10-12 tygodni, a w przypadku niektórych jej odmian nawet 18… miesięcy. Warto wiedzieć, że im dłużej dojrzewa gouda, tym pikantniejszy staje się jej smak.



Edamski

   Ser edamski, tak jak gouda, jest serem holenderskim, podpuszczkowym. Ma zwartą strukturę (nie ma dziur) oraz lekko kwaskowaty smak. Jego receptura ma polskie pochodzenie, niemniej inspiracją do jej stworzenia był Edammer (również ser typu holenderskiego). Ser edamski jest jednym z najtłustszych (a więc i najbardziej kalorycznych) serów żółtych.



Ementaler

   Ementaler (lub emmentaler - obie formy są poprawne) to szwajcarski ser o łagodnym, lekko słodkim smaku; podpuszczkowy, twardy, dojrzewający. W przeciwieństwie do serów przedstawionych wyżej Ementaler ma już dziury. Jego nazwa pochodzi od rzeki Emme znajdującej się w kantonie bereńskim w Szwajcarii, w dolinie której, w XIII wieku, stworzono jego recepturę.



Radamer

   Radamer to ser szwajcarski, dziurawy, o jasnożółtym kolorze, miękkiej strukturze oraz łagodnym smaku. Dojrzewa około 4 tygodni i, co ciekawe, jego receptura powstała dopiero około 25 lat temu.



Salami

   Ser salami produkowany jest od roku 1915 (jego receptura powstała na terenie województwa podkarpackiego). To ser podpuszczkowy. Ma dziury, pikantną skórkę, łatwo się go kroi. Zaliczany jest do serów pełnotłustych.



Mazurski

   Ser mazurski - ser dojrzewający, podpuszczkowy, pełnotłusty - ma pikantny smak, kształt prostopadłościanu oraz kremowy miąższ. Jest dość miękki i elastyczny, stąd nie kroi się go tak łatwo, jak sery twarde.



Tylżycki

   Ser tylżycki to ser półtwardy, podpuszczkowy i dojrzewający. Jego receptura oparta była na tej niezbędnej do produkcji ementalera, niemniej w obu tych przypadkach wykorzystywane są inne szczepy bakterii. Tylżycki ma intensywniejszy smak i aromat od ementalera. Charakteryzuje go również to, iż jego skórka jest ciemniejsza od jego środka.



Parmezan

   Parmezan to ser twardy podpuszczkowy. Jego receptura powstała około XI wieku w północnych Włoszech. Najsłynniejsze parmezany produkowane są w Parmie oraz Reggio nell'Emilia. Parmezan doskonale nadaje się jako dodatek do makaronów oraz zup kremów, gdyż jest na tyle twardy, że z łatwością ściera się go na tarce.



Cheddar

   Cheddar to ser podpuszczkowy, twardy i dojrzewający. Zawiera około 25% tłuszczu, ma ostry i zarazem lekko orzechowy smak. Charakteryzuje go żółtopomarańczowy kolor. Jest najpopularniejszym serem w Wielkiej Brytanii.



Jak wybrać dobrej jakości żółty ser?

   Niezależnie od tego, który rodzaj ser żółtego preferujemy, podczas zakupów musimy zwracać uwagę na te same rzeczy. Po pierwsze; uważnie czytajmy listę składników zamieszczoną na opakowaniu danego produktu. Najlepiej wybierać jest te sery, które w składzie mają jedynie mleko, podpuszczkę, bakterie oraz sól (ewentualnie inne przyprawy). Żadne konserwanty, barwniki i ulepszacze smaku nie są potrzebne, aby ser przygotowany z tradycyjną recepturą był naprawdę pyszny - zwróćmy uwagę na to, iż niektóre receptury na żółte sery powstały kilkaset lat temu, czyli w czasach, w których tego typu dodatków po prostu nie było.

   Warto też pamiętać, iż ser „typu gouda” nie jest goudą, ser „typu ementaler” nie jest ementalerem. Nazywanie produktów niezgodnych z faktyczną recepturą w ten sposób jest trikiem producentów na to, aby przyciągnąć klientów, lecz nie zostać oskarżonym o łamanie przepisów, tj. wprowadzanie ich w błąd, jest to zafałszowanie żywności. Często jednak tego typu detale umykają nam, przez co kupujemy nie to, czego tak naprawdę szukaliśmy.



Czy warto jeść sery żółte?

   Sery żółte to produkty tłuste i kaloryczne, niemniej nie pozbawione ważnych wartości odżywczych - są bowiem źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witamin z grupy B (w tym witaminy B12), selenu, fosforu, witaminy A, witaminy D, cynku. Dla osób liczących kalorie, a jednocześnie lubiących sery żółte, lepszym wyborem będzie ser półtłusty niż tłusty, czy też pełnotłusty. Sery żółte bez względu na zawartość tłuszczu są źródłem cholesterolu pokarmowego oraz sodu dlatego nadwaga, choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie tętnicze są przeciwwskazaniami do spożywania serów żółtych. Należy również wiedzieć, że sery mimo, że jest to przetwór pochodzący z mleka poddanego fermentacji zawierają w sobie niewielkie ilości alergenu - laktozę. Podsumowując sery żółte z pewnością w niewielkich ilościach stanowić mogą dobry element zbilansowanej, zdrowej diety - oczywiście jeśli zachowamy w ich spożywaniu umiar.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.92 Ocen: 13

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE