Dzisiaj jest: Czwartek, 21.11.2019 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Przyprawy korzenne i ich właściwości


15.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przyprawy korzenne i ich właściwości


   Do grona przypraw korzennych należą m.in. pieprz, imbir, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Przyprawy korzenne tworzą dość zróżnicowaną grupę przypraw o wyjątkowych właściwościach.

   Przyprawy korzenne powinny być stosowane z umiarem. Tracą one aromat w dość krótkim czasie, dlatego nie należy kupować ich w dużych ilościach. Przyprawy korzenne powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętych pojemniczkach. Przyprawy korzenne posiadają działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze oraz działanie antyoksydacyjne. Ponadto poprawiają one cechy organoleptyczne potraw, nadają odpowiedni smak, zapach i wygląd.





Anyż

   Nasiona anyżu posiadają słodki smak i silny aromat. Przyprawa jest polecana jako dodatek do ciast, ciastek i kemów. Francuscy cukiernicy dodają do kremów i biszkoptów nasiona anyżu utarte z kostką cukru. Nie należy mylić anyżu z gwiazdkowym anyżkiem. Są to suszone, brunatne goździki w kształcie gwiazdki. Posiadają lekko cierpki, gorzki smak. Znalazł zastosowanie w kuchni chińskiej jako dodatek do duszonych potraw. Anyż jest przyprawą pomocną w leczeniu schorzeń układu pokarmowego i oddechowego ze względu na właściwości antybakteryjne i działanie wykrztuśne. Anyż jest środkiem zwalczającym problemy z układem pokarmowym. Przyprawa pobudza apetyt i reguluje procesy trawienne poprzez zwiększenie wydzielania soków żołądkowych. Poza tym łagodzi ona dolegliwości związane z kolkami, niestrawnością, nudnościami i wzdęciami. Anyż skutecznie zwalcza zaparcia.



Cynamon

   Cynamon jest przyprawą pochodzącą z Cejlonu i pozyskiwaną z wysuszonej kory cynamonowców. Cynamon usuwa nieprzyjemny zapach z rybnych potraw i sosów oraz podkreśla smak wieprzowiny. Warto dodać przyprawę do grzanego wina, marynat ze śliwek i gruszek, kompotów, ciast i ciasteczek. Cynamon posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne oraz ogranicza wzrost i rozmnażanie drożdżaków. Przyprawa pomaga w zwalczaniu mdłości. Jej lecznicze właściwości są od wieków wykorzystywane w Azji. Cynamon jest polecany jako lekarstwo poprawiające krążenie i likwidujące problemy trawienne, bóle mięśni, czy bóle menstruacyjne. Cynamon można dodać do ciast, herbaty, kawy i napojów mlecznych. Przyprawa przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.



Gałka muszkatołowa

   Gałka muszkatołowa posiada nieprzyjemny zapach i ostry smak. Niezmielone gałki mogą być przechowywane nawet przez kilka lat, a i tak nie stracą swoich właściwości. Utarta gałka muszkatołowa może być dodana do niektórych potraw mięsnych, ciast, słodkiego pieczywa i deserów. Gałka muszkatołowa redukuje problemy trawienne i poprawia apetyt. Poza tym zmniejsza wzdęcia oraz pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach.



Goździki

   Goździki charakteryzują się intensywnym, korzennym aromatem oraz służą jako dodatek do marynat. Podkreślają one smak dziczyzny i wieprzowiny. Poza tym można dodawać je do owoców, pierników, szarlotek oraz innych deserów. Goździki pobudzają trawienie, a także zapobiegają zakażeniom przewodu pokarmowego i posiadają działanie przeciwbiegunkowe. Przyprawa dodana do tłustych mięs chroni tłuszcz przed utlenianiem i wydłuża ich trwałość. Goździki posiadają działanie antybakteryjne.



Imbir

   Imbir jest przyprawą pochodząca z południowych Chin charakteryzującą się silnym, ostrym i piekącym smakiem. Imbir jest sprzedawany w postaci świeżych i suszonych korzeni oraz w proszku. Imbir wymieszany z solą i pieprzem podkreśla smak steków i kotletów schabowych. Imbir wykazuje działanie:

- przeciwzapalne
- przeciwmigrenowe
- przeciwrakowe
- przeciwbólowe
- napotne i wykrztuśne

   Poza tym, przyprawa pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Imbir jest polecany jako środek profilaktyczny w chorobie lokomocyjnej oraz w przypadku porannych mdłości u kobiet ciężarnych. Przyprawa wykazuje działanie żółciopędne oraz pobudza motorykę przewodu pokarmowego. Składniki zawarte w imbirze hamują rozwój bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów.



Kardamon

   Kardamon jest przyprawą o cytrynowo - imbirowym zapachu i ostrym smaku. Znalazł on zastosowanie głównie w kuchni indyjskiej i arabskiej, a także jako dodatek do kruchych ciastek, słodkich sosów, wędlin i likierów. Kardamon dodawany jest do tureckiej kawy. Kardamon wyostrza apetyt oraz wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego. Przyprawa charakteryzuje się właściwościami antyseptycznymi.



Kmin rzymski

   Kmin rzymski jest bardzo rozpowszechnioną na bliskim i dalekim wschodzie. Charakteryzuje się on mocnym i aromatycznym zapachem oraz ostrym smakiem. Przyprawa znalazła szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej, arabskiej i meksykańskiej. Podkreśla smak i zapach baraniny, drobiu, potraw z fasoli i pieczeni rzymskiej. Kmin rzymski występuje również pod nazwą kumin. Przyprawa ma działanie moczopędne i wiatropędne. Działa ona przeciwskurczowo oraz poprawia pracę żołądka. Kumin pomaga osobom cierpiącym na niestrawność i biegunkę. Kmin rzymski łagodzi wzdęcia i kolki oraz przyspiesza laktację i łagodzi nudności u kobiet ciężarnych.



Kolendra

   Kolendra posiada przyjemny, słodko - kwaśny smak. Warto natrzeć wieprzowinę przed pieczeniem lub smażeniem zmielonymi nasionami kolendry, aby podkreślić jej smak. Nasiona kolendry są też dobrym dodatkiem do zupy fasolowej bądź drobiowego farszu. Przyprawa jest w niewielkich ilościach dodawana do kruchych ciastek i deserów. Kolendra doskonale wpływa na układ trawienny. Łagodzi ona skurcze mięśni przewodu pokarmowego oraz przywraca właściwą perystaltykę jelit. Przyprawa wykazuje działanie wiatropędne i moczopędne. Kolendra przyspiesza procesy trawienne stymulując wytwarzanie soku żołądkowego. Pomaga ona w problemach z wypróżnianiem, ponieważ posiada lekkie działanie przeczyszczające. Poza tym, kolendra pobudza łaknienie. Dzięki zawartości olejków eterycznych kolendra działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Kwasy tłuszczowe zawarte w kolendrze sprawiają, że roślina przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu. Kolendra zawiera cenne przeciwutleniacze i działa uspokajająco.



Kurkuma

   Kurkuma jest otrzymywana w procesie suszenia zmielonej łodygi i korzenia rośliny kurkumy. Przyprawa charakteryzuje się bardzo łagodnym smakiem i delikatnym zapachem. Nadaje ona potrawom żółtą barwę. Kurkuma przyspiesza gojenie się ran, oczyszczanie krwi, wspomaganie czynności wątroby oraz poprawia kondycję skóry. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe. Poza tym przyprawa wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, antyoksydacyjne i oczyszczające. Przyprawa zawiera substancję o właściwościach antynowotworowych zwaną kurkuminą. Niszczy ona zużyte i uszkodzone komórki, które mogłyby stać się źródłem nowotworzenia.



Ziele angielskie

   Ziele angielskie poprawia smak zup, sosów i mięsa. Aromat przyprawy łączy w sobie aromaty cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i kwiatu muszkatołowego. Ziele angielskie zawiera eugenol, który nadaje mu właściwości podobne do cech goździków. Przyprawa poprawia trawienie i posiada właściwości wiatropędne. Herbata przygotowana z ziela angielskiego łagodzi zaburzenia żołądkowe oraz pomaga w przypadku biegunek. Ziele angielskie poprawia przyswajanie witamin z grupy B i selenu. Przyprawa powinna być jednak spożywana z umiarem, ponieważ w nadmiarze może spowodować zaburzenia pokarmowe. Ziele angielskie wykazuje łagodne działanie przeciwbólowe oraz właściwości rozgrzewające.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE