Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Rodzaje ryżu - jaki wybrać?


02.01.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rodzaje ryżu - jaki wybrać?


   Istnieje wiele odmian ryżu - szacuje się, że na świecie jest od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu tysięcy różnych ryżów. Te liczby nie powinny nikogo dziwić, w końcu ryż dla milionów ludzi na świecie stanowi podstawę pożywienia. Warto poznać choć kilkanaście typów ryżu, by wiedzieć, jakie rodzaje wybierać do konkretnych dań.

   Ryż jest produktem bezglutenowym i lekko strawnym. Jest zalecany w diecie alergików, małych dzieci, osób starszych, osób cierpiących na celiakię i dolegliwości przewodu pokarmowego (np. w leczeniu biegunek). Do najbardziej popularnych typów należą: ryż biały, ryż jaśminowy, ryż brązowy, ryż paraboliczny (parboiled), ryż arborio, ryż dziki, ryż basmati i ryż czarny. Poznaj ich zastosowania.





Długość ryżu

   Zanim przejdziemy do rodzajów ryżu, przyjrzyjmy się podziałowi ryżu ze względu na długość, gdzie wyróżnia się trzy podstawowe typy:

- ryż krótkoziarnisty (o długości 5-5,2 mm)
- ryż średnioziarnisty (o długości 5,2-6 mm)
- ryż długoziarnisty (o długości ponad 6 mm)



Ryż biały (długoziarnisty)

   Aby otrzymać ryż biały (czasem nazywany także polerowanym), usuwa się zewnętrzne warstwy ziarna ryżu i pozostawia samo bielmo. Usunięcie zewnętrznych warstw pozbawia ryż wielu cennych składników odżywczych, ale zarazem umożliwia szybsze ugotowanie ziarenek (biały ryż gotuje się przez około 12-15 minut). Ten typ jest dość neutralny w smaku, dlatego sprawdza się w wielu daniach. Dobrze komponuje się z sosem do obiadu; ryż biały świetnie sprawdzi się w potrawce z kwaskowym, cytrynowym sosem, gotowanym kurczakiem i zasmażaną marchewką z groszkiem. Ryż biały można wykorzystać również do zupy pomidorowej.



Ryż jaśminowy

   Ryż jaśminowy uprawia się w Tajlandii, z tego względu też można spotkać się z nazwą: „ryż tajlandzki”. Z kolei „jaśminowy” odnosi się do charakterystycznego aromatu wytwarzającego się w trakcie gotowania ryżu - przypomina on właśnie zapach jaśminu. Ryż jaśminowy dobrze się sprawdza w daniach kuchni azjatyckiej, ale poza tym świetnie komponuje się z różnym deserami i daniami słodkimi; pasuje również do owoców i bakalii.



Ryż brązowy

   Ryż brązowy powstaje na skutek ściągnięcia tylko jednej zewnętrznej warstwy. Pozostałe warstwy zostają, a więc ryż brązowy jest zarazem ryżem pełnoziarnistym, posiadającym więcej wartości odżywczych niż ryż biały. Ryż brązowy posiada też więcej błonnika pokarmowego i ma niższy indeks glikemiczny. Ryż brązowy ma dość charakterystyczny, lekko orzechowy posmak, dlatego pasuje do dań mięsnych, ale sprawdzi się też w sałatkach. Czas gotowania wynosi około 30-35 minut.



Ryż paraboliczny (parboiled)

   Ryż parboiled to biały ryż; od tradycyjnego, białego ryżu różni go jednak sposób przygotowania. To ryż preparowany termicznie, a więc poddawany działaniu wysokiego ciśnienia, dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze. Co ciekawe, ryż parboiled nigdy się nie skleja. Z tego względu sprawdzi się w sałatkach i zupach. Ryż ten gotuje się około 15 minut.



Ryż arborio

   Ryż arborio pochodzi z Włoch; to właśnie arborio stanowi podstawę słynnego, włoskiego risotto. Arborio jest dosyć kleisty - dzięki zawartej w nim skrobi można uzyskać gęsty sos do risotto. Ryż arborio można łatwo poznać po charakterystycznych, okrągłych ziarenkach.



Ryż dziki

   Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej, niegdyś był bardzo popularny w kuchni Indian. Dziki ryż właściwie nie jest ryżem sensu stricte. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która szczególnie upodobała sobie tereny bagniste - można go spotkać nad wodą. Inna nazwa to zizania wodna lub owies wodny. Ta odmiana zawiera dużo wartości odżywczych, a zarazem ma niski indeks glikemiczny. Ryż dziki ma też mniej węglowodanów niż ryż biały, sprawdzi więc w diecie redukcyjnej. To jeden z najdroższych typów ryżu; dobrze komponuje się z rybami i owocami morza.



Ryż basmati

   Ryż basmati pochodzi z Indii. Najczęściej wykorzystuje się go w daniach indyjskich oraz tajskich. Ryż basmati jest bardzo aromatyczny. Jego ziarenka po ugotowaniu są wręcz śnieżnobiałe, ale też sypkie, dlatego basmati dobrze sprawdzi się w sałatkach, pasuje również do mięs i ryb.



Ryż czerwony

   Ryż czerwony to ryż średnioziarnisty, niepolerowany. Jego ojczyzną są Indie. W Europie uprawia się go głównie we Francji, w rejonie Camrauge. Charakteryzuje się słodkim smakiem i orzechowym aromatem. Dobrze komponuje się z warzywami, drobiem oraz w sałatkach.



Czarny ryż

   W Chinach nazywano go „zakazanym ryżem”, ponieważ mógł go spożywać wyłącznie cesarz. Czarny ryż uprawia się głównie w Azji, między innymi w Tajlandii i Indonezji. Czarny ryż zawiera sporo witaminy E, a więc wykazuje działanie antyoksydacyjne. Również jego kolor wskazuje na to, że czarna odmiana jest bogata w przeciwutleniacze (czerń świadczy o obecności antocyjanów, czyli pigmentów, które występują chociażby w owocach leśnych). Ryż czarny pasuje do owoców morza i mięsa, szczególnie do kaczki. Co ciekawe, ta odmiana barwi - jeśli w trakcie gotowania ryżu wrzucimy do garnka też inne składniki, załapią one ciemny, purpurowy kolor. Ryż czarny gotuje się około 35-40 minut.




Zobacz więcej na temat:

ryż


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 10


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE