Dzisiaj jest: Wtorek, 19.06.2018 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Rozgrzewający jadłospis jesienno - zimowy


07.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rozgrzewający jadłospis jesienno - zimowy


   W okresie jesienno - zimowym pojawia się potrzeba jedzenia produktów, które dostarczają dużo rozgrzewającej organizm energii. Poniższy jadłospis optymalnie ją zaspokoi nie powodując przy tym przyrostu wagi.

   Jesienią i zimą wiele osób podjada i spożywa mało wartościowe posiłki. Konsumenci częściej sięgają po tłuste i kaloryczne produkty - niestety są one zazwyczaj ubogie w witaminy i minerały. W typowej zimowej diecie dominują cukry proste i tłuszcze co prowadzi do przybierania na wadze oraz niedoboru żelaza, magnezu, witamin z grupy B i witaminy C, które odpowiadają za produkcję energii. Odżywiając się w taki sposób można doprowadzić do stanu lekkiego niedożywienia organizmu. Dodatkowo dochodzi do spadku tempa przemian metabolicznych. Pojawia się uczucie ospałości oraz dochodzi do obniżenia sprawności układu odpornościowego.





Wyrównywanie strat ciepła - podstawowy błąd

   W momencie spadku odporności, sił i braku energii do wykonywania pracy przeciętny konsument sięga po słodkie i tłuste dania, żeby wyrównać straty ciepła ponoszone prze ciało. Towarzyszy temu nadmierne łaknienie, które wynika z niedoboru witamin i minerałów, w tym głównie chromu i wapnia. Chrom reguluje pracę trzustki, natomiast wapń jest odpowiedzialny za regulowanie ośrodka głodu i sytości. W okresie zimowym menu powinno być bardziej urozmaicone. Dania warto przyprawiać ostrymi przyprawami, które rozgrzewają. W jadłospisie powinno znaleźć się więcej pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie (bez udziału drożdży) dające dużo energii i żelaza. Rośliny strączkowe, ryby i orzechy dostarczają magnezu przyśpieszającego metabolizm i wspomagającego pracę neuronów. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa.



Rozgrzewające produkty

   Jadłospis powinien zawierać produkty bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie zawierające niewiele kalorii. Należy wyeliminować z menu ciastka, cukierki, batony, ciasta i inne produkty bogate w puste kalorie. Dostarczają one bardzo dużo cukrów prostych, ale nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Zaleca się zastąpić je dobrymi kaloriami. Rozgrzewające produkty można podzielić na 7 grup:

- ostre i rozgrzewające przyprawy (np. pieprz, papryka, imbir, chili, wanilia, cynamon, kardamon, goździki)
- kasze, rośliny strączkowe i ryby (bogate źródło wapnia)
- mięso drobiowe, jaja, brokuły, kukurydza, groch (bogate źródło chromu)
- grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, płatki pełnoziarniste (źródło błonnika i węglowodanów złożonych)
- fasola, ziarna, kiełki, orzechy i chude mięsa (źródło witamin z grupy B)
- warzywa (źródło witamin A, C, E)
- pełne ziarna, nasiona roślin strączkowych i chude mięsa (źródło żelaza)

   Warto zadbać o to, aby w codziennym menu znalazły się produkty z każdej grupy, przy zachowaniu limitu kalorii, według indywidualnego zapotrzebowania organizmu na całkowitą przemianę materii. Poza tym posiłki powinny być regularnie rozłożone w ciągu dnia.



Dania i napoje na zimę

   W okresie zimowym powinno się pić dużo ciepłych napojów, takich jak sok z malin, napar z dzikiej róży, herbatę z miodem i skórką pomarańczy, kakao. Warto do napojów dodawać dla efektu rozgrzewającego - rozgrzewające przyprawy. W menu powinny się znaleźć co najmniej dwie ciepłe potrawy w ciągu dnia. Do grona rozgrzewających i sycących dań należą kremowe zupy warzywne, jajecznica, leczo, ryby, bigos, gulasz, kasza gryczana, kotlety z nasion strączkowych, rosół i fasola z pieczarkami. Zimą warto wykorzystać przepisy kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Wymienione dania i napoje na zimę przyspieszają produkcję ciepła w organizmie. Posiadają także dobroczynne walory zdrowotne, m.in. właściwości przeciwzapalne, wirusobójcze i bakteriobójcze. Wśród warzyw szczególnie polecane są czosnek, por i cebula działające rozgrzewająco i podnoszące odporność.



Czego unikać ?

   Według zasad chińskiej kuchni pięciu przemian niektóre produkty wychładzają organizm. Zimą należy unikać między innymi surowych owoców, w tym zwłaszcza cytrusów. Należy również unikać: herbaty i kawy bez przypraw rozgrzewających (ciężko w to uwierzyć, ale jednak nawet gorąca herbata czy kawa po kilku chwilach od wypicia oziębiają organizm), piwa, kefirów, jogurtów, mleka, lodów, twarogów, mleka sojowego, cukru i produktów z dodatkiem cukru. Poza tym wg zasad kuchni pięciu przemian lepiej unikać surowych warzyw. Zaleca się gotować je na parze, albo dodawać do zup.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE