Dzisiaj jest: Sobota, 20.01.2018 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Rozgrzewający jadłospis jesienno - zimowy


07.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rozgrzewający jadłospis jesienno - zimowy


   W okresie jesienno - zimowym pojawia się potrzeba jedzenia produktów, które dostarczają dużo rozgrzewającej organizm energii. Poniższy jadłospis optymalnie ją zaspokoi nie powodując przy tym przyrostu wagi.

   Jesienią i zimą wiele osób podjada i spożywa mało wartościowe posiłki. Konsumenci częściej sięgają po tłuste i kaloryczne produkty - niestety są one zazwyczaj ubogie w witaminy i minerały. W typowej zimowej diecie dominują cukry proste i tłuszcze co prowadzi do przybierania na wadze oraz niedoboru żelaza, magnezu, witamin z grupy B i witaminy C, które odpowiadają za produkcję energii. Odżywiając się w taki sposób można doprowadzić do stanu lekkiego niedożywienia organizmu. Dodatkowo dochodzi do spadku tempa przemian metabolicznych. Pojawia się uczucie ospałości oraz dochodzi do obniżenia sprawności układu odpornościowego.





Wyrównywanie strat ciepła - podstawowy błąd

   W momencie spadku odporności, sił i braku energii do wykonywania pracy przeciętny konsument sięga po słodkie i tłuste dania, żeby wyrównać straty ciepła ponoszone prze ciało. Towarzyszy temu nadmierne łaknienie, które wynika z niedoboru witamin i minerałów, w tym głównie chromu i wapnia. Chrom reguluje pracę trzustki, natomiast wapń jest odpowiedzialny za regulowanie ośrodka głodu i sytości. W okresie zimowym menu powinno być bardziej urozmaicone. Dania warto przyprawiać ostrymi przyprawami, które rozgrzewają. W jadłospisie powinno znaleźć się więcej pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie (bez udziału drożdży) dające dużo energii i żelaza. Rośliny strączkowe, ryby i orzechy dostarczają magnezu przyśpieszającego metabolizm i wspomagającego pracę neuronów. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa.



Rozgrzewające produkty

   Jadłospis powinien zawierać produkty bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie zawierające niewiele kalorii. Należy wyeliminować z menu ciastka, cukierki, batony, ciasta i inne produkty bogate w puste kalorie. Dostarczają one bardzo dużo cukrów prostych, ale nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Zaleca się zastąpić je dobrymi kaloriami. Rozgrzewające produkty można podzielić na 7 grup:

- ostre i rozgrzewające przyprawy (np. pieprz, papryka, imbir, chili, wanilia, cynamon, kardamon, goździki)
- kasze, rośliny strączkowe i ryby (bogate źródło wapnia)
- mięso drobiowe, jaja, brokuły, kukurydza, groch (bogate źródło chromu)
- grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, płatki pełnoziarniste (źródło błonnika i węglowodanów złożonych)
- fasola, ziarna, kiełki, orzechy i chude mięsa (źródło witamin z grupy B)
- warzywa (źródło witamin A, C, E)
- pełne ziarna, nasiona roślin strączkowych i chude mięsa (źródło żelaza)

   Warto zadbać o to, aby w codziennym menu znalazły się produkty z każdej grupy, przy zachowaniu limitu kalorii, według indywidualnego zapotrzebowania organizmu na całkowitą przemianę materii. Poza tym posiłki powinny być regularnie rozłożone w ciągu dnia.



Dania i napoje na zimę

   W okresie zimowym powinno się pić dużo ciepłych napojów, takich jak sok z malin, napar z dzikiej róży, herbatę z miodem i skórką pomarańczy, kakao. Warto do napojów dodawać dla efektu rozgrzewającego - rozgrzewające przyprawy. W menu powinny się znaleźć co najmniej dwie ciepłe potrawy w ciągu dnia. Do grona rozgrzewających i sycących dań należą kremowe zupy warzywne, jajecznica, leczo, ryby, bigos, gulasz, kasza gryczana, kotlety z nasion strączkowych, rosół i fasola z pieczarkami. Zimą warto wykorzystać przepisy kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Wymienione dania i napoje na zimę przyspieszają produkcję ciepła w organizmie. Posiadają także dobroczynne walory zdrowotne, m.in. właściwości przeciwzapalne, wirusobójcze i bakteriobójcze. Wśród warzyw szczególnie polecane są czosnek, por i cebula działające rozgrzewająco i podnoszące odporność.



Czego unikać ?

   Według zasad chińskiej kuchni pięciu przemian niektóre produkty wychładzają organizm. Zimą należy unikać między innymi surowych owoców, w tym zwłaszcza cytrusów. Należy również unikać: herbaty i kawy bez przypraw rozgrzewających (ciężko w to uwierzyć, ale jednak nawet gorąca herbata czy kawa po kilku chwilach od wypicia oziębiają organizm), piwa, kefirów, jogurtów, mleka, lodów, twarogów, mleka sojowego, cukru i produktów z dodatkiem cukru. Poza tym wg zasad kuchni pięciu przemian lepiej unikać surowych warzyw. Zaleca się gotować je na parze, albo dodawać do zup.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE