Dzisiaj jest: Poniedziałek, 19.02.2018 Imieniny: Konrada i Arnolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Słodkie jak... warzywa


15.03.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Słodkie jak... warzywa


   Warzywa to bogactwo smaków i aromatów - niektórzy przedstawiciele tej grupy żywności charakteryzują się wyjątkowym, słodkim smakiem. Słodki smak niektórych warzyw może być wykorzystany do wprowadzenia zdrowych produktów do diety dziecka zajadającego się słodyczami oraz osoby dbającej o linię mającej problem z opanowaniem apetytu na słodycze.





Marchew, dynia, cukinia i buraczek jako składniki wypieków

   Ciasto jest kojarzone głównie z deserem, więc na pierwszy rzut oka pomysł na „ciasto warzywne” przywodzi na myśl kolację lub ewentualnie lunch czy też drugie danie - nic bardziej mylnego! Do przygotowania deseru możesz użyć nie tylko owoców, ale również warzyw - pełnią one rolę nie tyle dodatków, co bazy ciasta. Są one źródłem zdrowych cukrów - nie rafinowanego, toksycznego cukru, czy sztucznych słodzików, tylko węglowodanów stanowiących ważne paliwo dla komórek. Wypróbuj przepis na gofry z marchwi i dyni - warzyw szczególnie często wykorzystywanych w cukiernictwie. Inne przykłady to muffinki i ciasto marchewkowe. Prawdą jest, że do warzyw dodajemy mąkę, jaja i zwykle inne klasyczne składniki ciasta, ale w mniejszych ilościach - warzywa powodują nieznaczne obniżenie poziomu cukru i tłuszczu - porcja warzywnego wypieku zawiera mniej kalorii niż taka sama porcja tradycyjnego deseru. Zwiększa się poziom błonnika i zdrowszych cukrów, a to droga do zdrowszego jadłospisu.



Najsłodszymi warzywami są kukurydza i bataty

   Kukurydza występuje w wielu odmianach, ale najbardziej rozpowszechnionymi są odmiany biała i żółta. W skład kukurydzy wchodzi wiele cennych witamin (B9 w postaci cennych folianów, B1, C, B3, B5) i minerałów (magnez, fosfor), w 100 g żółtych ziarenek znajduje się tylko 86 kcal! Kukurydza dostarcza organizmowi białko roślinne i błonnik, a do tego nie zawiera glutenu. Czas skończyć z mitem, że kukurydza tuczy - wartość odżywcza świeżej kukurydzy mówi sama za siebie.

   Bataty - pataty, kumara, słodkie ziemniaki - bardzo rzadko goszczą na polskich stołach, choć ze względu na wyjątkowy smak mogłyby podbić nie jedno podniebienie. Do ich głównych cech należą wysoka zawartość potasu (337 mg w 100 g bulw), a także przewaga cukrów złożonych nad prostymi. Zjadając 100 g batatów dostarczamy organizmowi ok. 20 g cukrów. Zawartość błonnika utrzymuje się na poziomie 3 g/100 g produktu. Bataty zawierają także szereg witamin (kopalnia beta-karotenu!, dużo B5 i B6) i minerałów (miedź, mangan, magnez).



Wyższa temperatura, słodszy smak

   Podczas gotowania i pieczenia warzyw zostaje wydobyty ich naturalny cukier. Z drugiej strony świeże warzywa zawierają najwięcej witamin i minerałów. Najlepiej spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Słodki smak warzywnej potrawy można podkreślić także poprzez dodanie niektórych przypraw, np. cynamonu, który pobudza do pracy enzymy biorące udział w przemianach węglowodanów.



Słodkie warzywa mają wyższy indeks glikemiczny

   Indeks glikemiczny (w skrócie: IG) informuje konsumenta o wpływie produktu na poziom cukru we krwi. Im wyższy jest IG, tym skok glukozy we krwi jest większy. Pierwotnie IG wykorzystywano głównie w diecie diabetyków - obecnie uwzględnia się je także w dietach odchudzających oraz u osób należących do grupy ryzyka zachorowania na cukrzycę. Wartość IG w przypadku warzyw - na przykład marchewki zmienia się pod wpływem różnych czynników. Tytułem przykładu można wskazać na temperaturę podania, a także na sposób obróbki termicznej. Surowa marchewka charakteryzuje się niskim IG - ugotowana ma bardzo wysokie IG. Trzeba jednak podkreślić, że IG nie uwzględnia zawartości węglowodanów w produkcie żywnościowym - warzywa zasadniczo zawierają niewielką ilość cukrów, więc kierowanie się IG w tym przypadku może być bardzo mylące.



Kilka słów na zakończenie

   Hasło „warzywa są słodkie” może być pomocnym narzędziem dla rodziców niejadków wprowadzić zdrowe produkty do dziecięcego jadłospisu. Może ono również przekonać tych, którzy nie przepadają za warzywami - żeby chociaż spróbowali ich w postaci warzywnych wypieków. W zbilansowanej diecie warzywa stanowią podstawę jadłospisu, a skoro są słodkie zdrowa dieta nie musi być mdła, nudna i pozbawiona słodyczy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE