Producenci sprzętu kuchennego prześcigają się we wprowadzaniu na rynek nowoczesnych technologii. Jako przykład można wskazać na urządzenia, które pozwalają na smażenie potraw na niewielkiej ilości tłuszczu, albo całkowicie bez dodatku tłuszczów. Najnowsza technologia pozwala na smażenie, pieczenie i grillowanie za pomocą gorącego powietrza. Potrawy charakteryzują się tym, że na zewnątrz są chrupiące, a w środku delikatne.
Technologia smażenia gorącym powietrzem pozwala na przyrządzanie zdrowych i lekkostrawnych posiłków, na przykład niskokalorycznych frytek. Domowe frytki i chipsy przyrządzone za pomocą urządzenia wykorzystującego tę technologię smażenia gorącym powietrzem mogą zawierać nawet do 80% mniej tłuszczu w porównaniu z frytkami i chipsami przyrządzonymi w konwencjonalny sposób. Wykorzystując omawianą technologię można przyrządzić grillowane warzywa, kurczaka, wołowego steka, a nawet upiec ciasto.
|
|
Smażenie może być zdrowe
Wśród technik przyrządzania posiłków smażenie uchodzi za najbardziej niezdrową metodę przygotowywania dań. Nowoczesna technologia smażenia powietrzem, albo przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, pozwala na przyrządzanie zdrowych potraw, które smakują i wyglądają tak, jakby zostały usmażone w konwencjonalny sposób, a nawet bardziej apetycznie.
Nie tylko smażenie
Urządzenie wykorzystujące technologię smażenia gorącym powietrzem pozwala nie tylko na "usmażenie" bez dodatku tłuszczu, ale również pieczenie i grillowanie. Niemniej ze względu na to, że główną funkcją jest "smażenie bez tłuszczu" urządzenia te zwykło nazywać się frytownicami beztłuszczowymi. Zaletą omawianej technologii jest nie tylko mniejsza zawartość tłuszczu, lecz także ograniczenie nieprzyjemnych zapachów, niż w przypadku standardowej frytownicy lub patelni. Urządzenia są konstruowane w taki sposób, aby użytkownik mógł łatwo utrzymać je w czystości.
Technologie dla zdrowszego żywienia
Smażenie powietrzem jest bardzo proste - intuicyjną obsługę zapewnia cyfrowy wyświetlacz, który pozwala na łatwiejsze kontrolowanie czasu i temperatury. Pojemność tego typu urządzeń może wynosić nawet ponad 1 kg, co pozwala na przygotowywanie nawet do pięciu porcji posiłku. Większość urządzeń nowej generacji, wprowadzanych obecnie na rynek to urządzenia elektroniczne klasy A, które zużywają niewiele energii. Niemniej, niektórzy producenci wyposażają urządzenia w funkcję zwiększonej wydajności, dla lepszego efektu.
Różnice między frytownicą standardową a beztłuszczową
Frytownica wykorzystująca gorące powietrze jest kuchennym urządzeniem pozwalającym przyrządzić smażone jedzenie zawierające o co najmniej 50% mniej kalorii niż potrawy i przekąski przygotowywane w standardowej frytownicy.
Frytownica beztłuszczowa działa jak mały piekarnik konwekcyjny. Dużo tego typu urządzeń zostało wprowadzonych na rynek w 2017 r. Frytkownica beztłuszczowa wymaga stosowania pół łyżki oleju, co umożliwia przyrządzenie znacznie mniej kalorycznych posiłków i przekąsek niż smażenie na głębokim tłuszczu. Większość produktów można usmażyć za pomocą technologii cyrkulacji gorącego powietrza.
Powietrze zostaje rozgrzane do 200 stopni Celsjusza opieka potrawy krążąc wokół nich i tworząc brązową, chrupiącą skórkę, podobnie jak olej. Technologia smażenia gorącym powietrzem jest bardzo wydajna i skuteczna. W ciągu około 10-12 minut można przyrządzić porcję frytek lub innych przekąsek.
Proces obróbki termicznej we frytkownicy beztłuszczowej jest bardzo prosty - wystarczy posmarować żywność olejem i ustawić odpowiednią temperaturę frytkownicy. Standardowy zakres temperatur w tego typu urządzeniach wynosi od 150 do 200 stopni Celsjusza.
Wpływ temperatury na zawartość substancji odżywczych
Technologia smażenia powietrzem ma bez wątpienia wiele zalet - łatwość stosowania, możliwość przyrządzania potraw i przekąsek z niewielką ilością tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu oraz możliwość spożywania chrupiących potraw także na diecie niskotłuszczowej. Niemniej należy mieć na uwadze, że smażenie uchodzi za niezdrowy sposób przyrządzania posiłków nie tylko z uwagi na konieczność użycia tłuszczu. Istotny jest też wpływ wysokiej temperatury na substancje odżywcze zawarte w pożywieniu.
Należy pamiętać, że obróbka termiczna żywności, nawet bez dodatku tłuszczu, ale wymagająca zastosowania temperatur w zakresie od 150 do 200 stopni Celsjusza, powoduje rozkład cennych witamin.
Natomiast delikatna obróbka termiczna poprawia biodostępność składników odżywczych, zwłaszcza w szparagach, szpinaku i pomidorach. Taki efekt można uzyskać podczas blanszowania, gotowania, gotowania na parze i lekkiego podsmażania.
Jakie są wnioski?
Bez wątpienia frytkownica beztłuszczowa będzie zdrowszym wyborem niż konwencjonalne smażenie na głębokim oleju. Natomiast nie oznacza to, że czyni ona smażenie techniką przyrządzania posiłków równie zdrową jak gotowanie na parze, gotowanie, czy blanszowanie i duszenie. Lepiej zjeść świeże warzywa i owoce, niż chipsy warzywno - owocowe, bo zawierają więcej wartości odżywczych. Nie zmieni tego żadna nowoczesna technologia dostępna na rynku.