Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Smoothie, koktajl i zupa krem - czy zblendowane warzywa i owoce tracą na wartości?


16.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Smoothie, koktajl i zupa krem - czy zblendowane warzywa i owoce tracą na wartości?


   W ostatnim czasie panuje moda na miksowanie warzyw i owoców. Lekkostrawne posiłki i napoje przygotowane na bazie roślinnych składników i odtłuszczonego nabiału na pierwszy rzut oka są bardzo zdrowe.

   Niemniej każda obróbka - termiczna i mechaniczna wpływa na zmniejszenie zawartości niektórych związków pełniących funkcję odżywczą. Wiemy, że gotowanie w dużej ilości wody i przez długi czas powoduje, że część witamin ulega stratom, a część minerałów pozostaje w wodzie. Jak to wygląda w przypadku obróbki mechanicznej, czyli blendowania?





Blendowanie a wartość odżywcza

   Blendowanie jest techniką przyrządzania pożywnych posiłków o gęstej konsystencji. Bazą posiłku może być nie tylko odtłuszczony nabiał (np. jogurt, mleko), ale również napój roślinny (np. mleko sojowe, mleko kokosowe), napar ziołowy i zielona herbata.

   Do posiłku możesz dodać nie tylko warzywa i owoce, ale również płatki zbożowe, orzechy, pestki, glony oraz sproszkowane liofilizaty. Blendowane koktajle uchodzą za jedne z najbardziej pożywnych posiłków. Zawierają one białko, tłuszcze i węglowodany. Blendowanie nie powoduje rozpadu włókna pokarmowego.

   Niemniej każdy rodzaj obróbki mechanicznej - krojenie, miażdżenie, rozdrabnianie i blendowanie niszczy strukturę komórkową warzyw i owoców. W czasie mechanicznej obróbki dochodzi do uwolnienia soków komórkowych i witamin wrażliwych na działanie tlenu oraz światła słonecznego. Co więcej, w czasie blendowania dochodzi do uwolnienia enzymów wchodzących w kontakt z witaminami i rozkładające je. Z drugiej strony, witaminy i mikro oraz makroelementy są bardziej dostępne dla organizmu. Dostarczamy ich mniej, ale mają lepszą biodostępność, więc wartość odżywcza z perspektywy organizmu jest porównywalna do wartości świeżych warzyw i owoców.

   Chcąc ograniczyć straty witamin i mikroelementów należy spożywać smoothie, musy, koktajle i zupy krem zaraz po ich przyrządzeniu. Ewentualnie można przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce.

   Od wyżej wymienionej zasady są wyjątki - brokuły, brukselka, jarmuż, kalafior i kapusta powinny być poddawane obróbce mechanicznej i dopiero po minimum 30 minutach mogą być poddane obróbce termicznej, ponieważ obróbka mechaniczna inicjuje proces wytworzenia sulforafanu (przy udziale enzymu mirozynazy). Sulforafan należy do grona bardzo silnych przeciwutleniaczy i charakteryzuje się działaniem antynowotworowym.



Kupujemy blender

   Blender umożliwia w błyskawicznym tempie rozdrobnienie, zmiksowanie i wymieszanie różnych składników. Należy on do niezbędnego wyposażenia kuchni w domu, gdzie mieszka osoba starsza, dziecko lub osoba dbająca o linię. Blender umożliwi Ci przygotowanie koktajlu, musu, zupy kremu, ale także przygotowanie ciasta na naleśniki, czy też posiekanie orzechów.

   Na sklepowych półkach są dostępne dwa rodzaje urządzeń - blendery kielichowe i ręczne. Kielichowe blendery są zwane także urządzeniami stacjonarnymi. Charakteryzują się one większymi rozmiarami i tym, że są sprzedawane w zestawie z pojemnikiem. Charakteryzuje się on większą mocą i automatyczną pracą - nie musisz go kontrolować, wystarczy włączyć jednym przyciskiem. Blender ręczny jest poręczny i lekki. Umożliwi ci on zmiksowanie zupy bezpośrednio w misce, garnku i w innym naczyniu.

   Jeżeli już wiesz, który rodzaj jest dla Ciebie bardziej odpowiedni czas wybrać konkretne urządzenie. Zwróć uwagę na następujące parametry:

- maksymalny czas pracy
- moc
- materiał
- zasilanie (blendery bezprzewodowe z akumulatorem, urządzenia przewodowe)
- montaż i demontaż końcówek (łatwość czyszczenia)
- rodzaj noży
- poziom hałasu
- komfort używania (wygodny uchwyt, antypoślizgowa powłoka)

   Blendery z niższej półki cenowej charakteryzują się z reguły krótkim maksymalnym czasem pracy wynoszącym do 15 sekund. Po upływie tego czasu trzeba odstawić urządzenie do ostygnięcia. Drugim ważnym parametrem jest moc. Od tej wartości zależy funkcjonalność blendera - im wyższa moc, tym większe możliwości rozdrabniania twardych składników, w tym także lodu. Przeciętnie moc wynosi w granicach 600-700 watów. Blendery ręczne zwykle mają mniejszą moc niż kielichowe. Zwracajmy uwagę również na materiał z jakiego jest wykonany kielich - jeśli mamy możliwość wybierajmy kielichy wykonane ze szkła, a nie te wykonane z tworzywa sztucznego.

   Przy zakupie zwróć także uwagę na rodzaje noży. Podstawowe wyposażenie obejmuje zwykle noże dwuskrzydłowe i czteroskrzydłowe. Poza tym, na rynku są dostępne blendery, które posiadają wymienne ostrza. Urządzenia tego typu są bardziej funkcjonalne.



Jedzmy lekkostrawnie !

   Zblendowane posiłki są bardzo korzystne dla zdrowia, w tym zwłaszcza dla układu pokarmowego. Koktajle, smoothie, musy i zupy kremy są cennym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów oraz fitoskładników. Warto przygotowywać je szczególnie z surowych składników. Spożywanie posiłków przygotowywanych w ten sposób wspomaga odchudzanie. Składają się one głównie z wody i błonnika - duetu, który zmniejsza uczucie łaknienia.

   Lekkostrawne posiłki wspomniane w tytule wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz podnoszą poziom energii. Układ pokarmowy bez trudu je strawi i przyswoi. Nieco inaczej jest w przypadku stałego pokarmu. Ciało człowieka nie potrafi wykorzystać w pełni składników, które wchodzą w jego skład. Koktajle są łatwiej przyswajalne, a proces wchłaniania dobroczynnych składników rozpoczyna się już w jamie ustnej.

   Smoothie, koktajle, musy i zupy kremy wspomagają trawienie oraz nawadniają organizm. Bardzo łatwo je przygotować. Tradycyjna dieta oparta na spożywaniu stałych pokarmów przyczynia się do wielu zaburzeń trawiennych, na przykład do zgagi, kolki, zespołu jelita drażliwego itd. Zblendowanie owoców i warzyw powoduje, że układ pokarmowy nie jest obciążony, nawet jeśli np. mamy problem z niedokwaszeniem (niedokwasotą) żołądka i właściwym wydzielaniem kwasu solnego.

   Dieta oparta na smoothie, musach, zupach kremach i koktajlach może być bardzo zróżnicowana.  Możliwość ułożenia urozmaiconego, pysznego i zdrowego menu, a także możliwość przyrządzenia posiłku w kilka minut, to główne zalety blendowanych dań.




Zobacz więcej na temat:

blendersmoothiekoktajlezupa kremmus


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 6

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE