Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je?


   Sód i potas są pierwiastkami konkurencyjnym - jeżeli jednego jest więcej, stężenie drugiego zmniejsza się. Oba minerały są potrzebne i powinny być dostarczane organizmowi, na przykład w postaci soli potasowo - sodowej.

   Sód odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych oraz za prawidłową pracę serca. Potrzebujemy go również do zachowania równowagi kwasowo - zasadowej. Z drugiej strony, nadmiar sodu powoduje podwyższenie ciśnienia krwi. Potas uczestniczy natomiast w przemianach węglowodanów i syntezie białek, a także pomaga utrzymać odpowiedni bilans wodny i równowagę kwasowo - zasadową. Potas obniża też ciśnienie krwi. Mieszanka soli sodowej i potasowej może być zatem sposobem na zachowanie równowagi między tymi minerałami.





Sól potasowo - sodowa na polskim rynku

   Sól potasowo - sodowa jest mieszanką soli kuchennej i potasowej. Sól kuchenna (inaczej: sól sodowa) ogranicza rozwój mikroflory w obrębie serów i mięs, a ponadto sprzyja prawidłowej fermentacji ciasta. Ponadto, sól sodowa rozpuszczając białka na powierzchni mięsnej potrawy sprawia, że jest ona soczysta. Produkt obwiniany za nadciśnienie jest też niezbędny podczas produkcji serów dojrzewających - odpowiada za pęcznienie białek.

   Sól potasowo - sodowa jest dostępna na polskim rynku, ale raczej nie w supermarketach i dyskontach, tylko w sklepach ekologicznych, ewentualnie w internetowych sklepach z żywnością. Sól potasowo sodowa jest traktowana jako zamiennik tradycyjnej soli kuchennej - jest również jak tradycyjna sól często jodowana. Sól potasowo - sodowa jest nazywana także solą o obniżonej zawartości sodu, ponieważ w procesie produkcji sód jest częściowo zastąpiony potasem.

   Potas także ma słony smak, ale nieco mniej intensywny, więc różnica między tradycyjną solą kuchenną, a zdrowszym substytutem jest niewielka. Sól potasowo - jodowa pojawiła się na polskim rynku około 20 lat temu. Za 1 kg g soli potasowo - sodowej zapłacimy około 10 - 14 zł, w zależności od producenta. Za 1 kg soli kuchennej zapłacimy zaś około 1 - 3 zł. W dyskontach cena soli za 1 kg wynosi zwykle poniżej złotówki. Różnica cenowa jest duża, ale rekompensuje ją lepsza kondycja zdrowotna poprawiająca się po zastąpieniu soli sodowej jej droższym substytutem.

   Sól potasowo - sodowa zawiera mniej sodu, którego nadmiar jest problemem wielu konsumentów. W omawianym substytucie soli kuchennej znajduje się o około 30% mniej sodu. Zawartość potasu wynosi ok. 15%. Wysoki poziom sodu w organizmie powoduje nadciśnienie tętnicze, które może przyczynić się do chorób nerek, serca i układu krążenia. Poza tym, wysoki poziom sodu w organizmie znacznie zwiększa wydalanie wapnia z moczem prowadząc do osteoporozy. Sól jest dodawana do wielu produktów. Zastąpienie soli kuchennej solą potasowo - sodową pomaga ograniczyć poziom sodu w codziennej diecie.

   Sól sodowa jest wzbogacana jedynie jodem. Sól niskosodowa zawiera dodatkowo węglan magnezu. Produkt pomaga zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedoboru potasu i magnezu. Sól potasowo - sodowa jest ważnym składnikiem diety niskosodowej.



Sól potasowo - sodowa zdrowsza, ale nie najzdrowsza

   Sól potasowo - sodowa jest zdrowsza od soli sodowej, ale to różowa sól himalajska jest uznawana za najzdrowszą. W jej skład wchodzi ponad osiemdziesiąt minerałów, w tym żelazo, wapń, jod i magnez. Sól himalajska wspomaga pokrycie zapotrzebowania na mikro- i makroelementy, a dodatkowo działa odtruwająco i antybakteryjnie. Wspomaga ona oczyszczanie organizmu z metali ciężkich. Sól himalajska może być wykorzystana jako dodatek do sałatek, mięs, kasz i ziemniaków, a także do kąpieli. Za 1 kg soli himalajskiej zapłacimy od 6 zł do 24 zł.

   Sól z Morza Martwego bywa określana także jako sól karnalitowa oraz magnezowo - potasowa. Przypisuje się jej silne właściwości regeneracyjne i odżywcze. Sól karnalitowa jest wykorzystywana głównie do wykonywania kąpieli solnych, które mineralizują i regenerują skórę, a dodatkowo oczyszczają i odblokowują pory skóry pobudzając ich metabolizm. Sól karnalitowa jest dostępna w cenie ok. 24 - 60 zł za 1 kg i jest ceniona na całym świecie. Znajduje ona zastosowanie w kosmetologii i lecznictwie. Ma gorzki smak i nie jest stosowana w kuchni.



   Sód jest ważnym składnikiem diety, ale z powodu spożywania soli kuchennej dodawanej do potraw i dorzucanej do produktów w toku procesów technologicznych, przeciętny konsument dostarcza go za dużo, co może powodować problemy ze zdrowiem. Zdrowsze substytuty soli sodowej są droższe, ale jednocześnie podnoszą wartość spożywczą posiłku wzbogacając go o cenne minerały. Ich zastosowanie czyni dietę uboższą w sód, więc poleca się je szczególnie osobom narażonym lub już cierpiącym na nadciśnienie.




Zobacz więcej na temat:

sólpotassódsól z morza martwego


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE