Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych


   Sumak jest przyprawą posiadającą kwaskowy smak i czerwony kolor. Egzotyczny dodatek do potraw należy do charakterystycznych elementów tureckiej i arabskiej kuchni.

   Sumak może być dodawany do mięs, ryb, sałatek oraz ziemniaków. Kwaskowe nuty sumaka są dobrze wyczuwalne w mieszance przypraw zaatar. Egzotyczna przyprawa charakteryzuje się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale również prozdrowotnym działaniem. Sumak przeciwdziała niestrawności, działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo oraz jest źródłem olbrzymiej ilości antyoksydantów. Sumak występuje przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego. Przyprawę przygotowuje się poprzez staranne zmielenie wysuszonych owoców, a czasem także liści.





Sumak sycylijski - roślina z basenu Morza Śródziemnego

   Sumak sycylijski (łac. Rhus coriaria) jest często określany także jako sumak garbarski. Wysokość krzewu wynosi do 3 metrów i nie posiada specjalnych wymagań glebowych. Roślina nie jest odporna na niskie temperatury, dlatego też z reguły można ją spotkać w obszarze, gdzie panuje klimat śródziemnomorski.



Od starożytnego Rzymu do kuchni arabskiej

   Walory smakowe i zapachowe sumaka były cenione już w starożytnym Rzymie. Sok pozyskiwany z czerwonych owoców był wykorzystywany do zakwaszania potraw. Obecnie w kuchni arabskiej sumak jest wykorzystywany do nadania kwaskowego smaku potrawom znacznie częściej niż cytrusy. Sok jest dodawany do sałat i jogurtowych sosów. Sproszkowane nasiona są natomiast wykorzystywane do aromatyzowania drobiu, ryb i potraw wegetariańskich. Przyprawę można dodawać do baraniny i dziczyzny. Ciekawym sposobem zastosowania sumaka jest też dodanie go do gotującego się ryżu lub makaronów, które uzyskują w ten sposób karminowe zabarwienie.



Jak przygotować zaatar ?

   Zaatar jest mieszanką przypraw zawierającą między innymi sumaka. Można przygotować ją samodzielnie mieszając po 2 łyżki drobno posiekanego tymianku, prażonego sezamu i sumaka. Do mieszanki należy też dodać 1/2 łyżeczki soli. Sumak powinien być przechowywany w szczelnym słoiczku, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Można dodawać przyprawę do takich mięs, jak jagnięcina, cielęcina, owoce morza i ryby. Sprawdza się ona także jako dodatek do wytrawnych wypieków, ryżu, sałatek i różnego rodzaju farszów.



Sumak i jego korzystny wpływ na zdrowie

   Sumak wykazuje szereg korzystnych właściwości, w tym właściwości przeciwzapalne, antygrzybicze, antybakteryjne i przeciwutleniające. Roślina według skali ORAC (skala zdolności pochłaniania wolnych rodników tlenowych - miara pojemności antyoksydacyjnej oznaczanej dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy) jest na samym szczycie listy! Sumak może być stosowany w przypadku biegunek i bólu brzucha. Sumak wykazuje również działanie przeciwgorączkowe oraz pomaga łagodzić objawy przeziębienia i stanów zapalnych skóry. Sumak jest bogaty w witaminę C i kwasy tłuszczowe omega 3. Przyprawa zawiera też szereg minerałów, w tym magnez, wapń i potas. Stosowanie sumaka może mieć korzystny wpływ na profilaktykę chorób serca i zwalczanie bakterii Salmonella.



Sumak - szerokie zastosowanie przyprawy

   Sumak jest wykorzystywany w krajach Bliskiego Wschodu i stanowi element regionalnej kuchni (m.in. tureckiej, irańskiej, arabskiej, sycylijskiej). Sumak jest dostępny na lokalnych bazarach, targach i w supermarketach. Sumak powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym opakowaniu, ponieważ szybko wietrzeje, a jego smak i kolor tracą intensywność. Poleca się nabywanie przyprawy zamkniętej w próżniowym opakowaniu. Niektóre odmiany rośliny, z której pozyskuje się przyprawę są uprawiane w Polsce. Niemniej pełnią one głównie funkcje rośliny ozdobnej ze względu na trujące właściwości nasion (np. sumak jadowity, trujący dąb). Niemniej z dojrzałych owoców sumaka octowca przygotowuje się orzeźwiający napój. Należy umieścić owoce w dzbanku i zalać je wodą mineralną, a następnie pozostawić na około 2 godziny. Po upływie podanego czasu można odcedzić napój przez czysty kawałek płótna, albo przez gęste sito. Sumak może być stosowany także w garbarstwie i farbiarstwie. Liście i gałęzie sumaka zawierają duże ilości garbników.



Zastosowanie w kuchni

   Zastosowanie sumaka w kuchni zostało już częściowo omówione wyżej. Poniżej zostały przedstawione inne propozycje dodatków i przekąsek o kwaskowym smaku.

   Pierwsza z nich dotyczy pieczonych pomidorów. Należy rozkroić kilkanaście pomidorków cherry i ułożyć je w brytfance w taki sposób, aby przecięta część znajdowała się w górze. Następnie należy oprószyć warzywa solą, pieprzem i sumakiem oraz skropić oliwą. Należy piec pomidory w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza przez około 2 godziny.

   Do świeżych warzyw (np. marchewki, papryki) można podać dip przygotowany z 1 łyżeczki sumaka, ziół i gęstego jogurtu naturalnego. Dip może być także podany z hummusem. Sumak podkreśla smak nie tylko pieczonych pomidorków cherry, ale również pieczonych buraków podanych z kozim serem.

   Sumak może być dodawany do gotowanych (np. zupa z soczewicy), pieczonych (np. ziemniaki) i smażonych (np. kurczak, jaja) potraw. Sumak można dodać także do marynat (np. marynaty sera feta, mięs).




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.81 Ocen: 31


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE