Dzisiaj jest: Sobota, 20.10.2018 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Uważaj w czym i czym gotujesz - powody, dla których warto wymieniać kuchenny sprzęt


16.12.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Uważaj w czym i czym gotujesz - powody, dla których warto wymieniać kuchenny sprzęt


   Kuchenny sprzęt warto wymieniać raz na kilka lat. Niektóre akcesoria i garnki powinny być wymieniane od razu, gdy tylko pojawią się na nich pierwsze oznaki zniszczenia.

   Weźmy na przykład patelnię teflonową, która ma uszkodzoną powierzchnię, albo zardzewiałe, metalowe akcesoria kuchenne - ich negatywny wpływ na zdrowie został potwierdzony naukowo. Sam teflon nie jest niebezpieczny, podobnie jak metal. Kiedy jednak ich struktura zostanie naruszona, nie powinno się ich już dłużej używać do przygotowywania posiłków - jeżeli uważasz inaczej, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Być może po zapoznaniu się z informacjami zmienisz zdanie.





Uszkodzona teflonowa patelnia

   Patelnie teflonowe należą do najczęściej używanych. Bardzo łatwo się je czyści, ponieważ smażone składniki nie przywierają do powierzchni teflonu i nie przypalają się. Kiedy jednak na dnie patelni pojawią się znaczne, widoczne zarysowania, drobinki teflonu przenikają do żywności. Toksyczne drobiny obniżają odporność człowieka, zwiększają ryzyko udaru i zawału serca. Mają one również właściwości kancerogenne. Z uszkodzonej powłoki teflonowej wydobywają się związki fluoru wchodzące w skład teflonu. To właśnie im przypisuje się głównie toksyczny wpływ na zdrowie.



Aluminium nie lubi kwasu i soli

   Kwaśne i słone potrawy nie powinny być przyrządzane w aluminiowych garnkach, ponieważ sól i kwaśne składniki w połączeniu z wysoką temperaturą oddziałują na powłokę naczyń uwalniając szkodliwy glin. Obecnie wiemy już, że uwolniony glin z naczyń przenika do pożywienia. Z pożywienia strawionego w żołądku przemieszcza się do wątroby. Toksyczny glin sprzyja zachorowaniu na choroby nowotworowe i neurologiczne (np. na chorobę Alzheimera). Jeżeli zauważysz wżery na powierzchni aluminiowych naczyń, lepiej od razu wymień je na nowe. Uważaj też na garnki emaliowane.



Garnki emaliowane a korozja

   Pod warstwą emalii znajduje się warstwa metalu. Kiedy emalia odpryśnie, albo pojawią się na niej zarysowania. Samo uszkodzenie powłoki nie jest szkodliwe. Niebezpieczna jest natomiast blacha, która się pod nią znajduje. Podlega ona korozji - rdzewienie powoduje, że cząsteczki metalu przenikają do potrawy, a związki utleniania żelaza są niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Wśród garnków emaliowanych najbardziej polecane są garnki o większej masie i z grubym dnem, jako najbardziej odporne na uszkodzenia. Przed zakupem koniecznie sprawdź garnek z każdej strony, czy nie ma odprysków i zarysowań.



Zardzewiała chochla i inne akcesoria

   Czy masz w domu zardzewiałą chochlę „po babci”, albo kilkunastoletnią łopatkę do przewracania placków i kotletów, na której wyraźnie widać już oznaki korozji? Nie używaj ich nigdy więcej, właśnie z tego samego powodu, co wyżej.

   Obecnie na rynku są dostępne akcesoria i garnki z stali nierdzewnej spożywczej. Stal nierdzewna z której produkowane są dobre naczynia kuchenne, nosi oznaczenie 18/10, które oznacza, że w jej składzie jest 18% chromu oraz 10% niklu. Te proporcje gwarantują im doskonałe właściwości antykorozyjne, trwałość oraz dużą odporność i gładkość, czyli trudno w nich o powstanie rys w których mogą namnażać się bakterie. Osoby uczulone na nikiel nie powinny ich używać. Dla alergików polecane są naczynia żeliwne lub szklane. Warto przykładać większą wagę do tego czym i w czym gotujemy. Najzdrowsza potrawa stanie się toksyczna, kiedy zostanie przygotowana w naczyniu nienadającym się do dalszego użytku.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE