Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zamienniki jajek - jakimi produktami zastąpić jajka w przepisach?


16.10.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zamienniki jajek - jakimi produktami zastąpić jajka w przepisach?


   Jeżeli zastanawiasz się czym zastąpić jajka w ulubionym przepisie, aby przyrządzić je dla osoby, która przeszła na weganizm, albo w jaki sposób uniknąć nadmiaru spożywania białka zwierzęcego w ulubionych przysmakach, mamy dla ciebie gotowe rozwiązania. Konieczność lub chęć wyeliminowania jajek z diety nie oznacza konieczności zrezygnowania z ulubionych dań.

   Jajko nadaje masie bardziej zwartą i jednolitą konsystencję. Trudno wyobrazić sobie przygotowanie naleśników, placków lub innych deserów bez użycia jaja. Niemniej można zastąpić je innymi, roślinnymi składnikami, których konsystencja po połączeniu z innymi składnikami będzie bardzo podobna, do konsystencji jaja. Niektóre propozycje z pewnością zaskoczą, także pod względem walorów smakowych.





Masło orzechowe

   Możesz użyć 3 łyżek stołowych masła orzechowego zamiast jednego jaja. Ten zamiennik sprawdzi się w przypadku placków, ciastek i wypieków z kruchego ciasta. Masło orzechowe może być przygotowane z każdego rodzaju orzechów. W 100 gramach tego produktu znajduje się około 600 kcal. Jeżeli jednak będą one pochodziły ze zmielonych orzechów, nie zaś z utwardzonego tłuszczu i cukru rafinowanego, nie wyrządzą szkody w zdrowej diecie. Warto samodzielnie przygotować masło orzechowe, na bazie orzechów i dodatku mleka. Masło orzechowe jest bogate w roślinne białko i tłuszcz.



Mus jabłkowy

   Jabłka są źródłem pektyn - błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Po połączeniu się z innymi składnikami - np. ciasta naleśnikowego, ciasta na pancakes lub na racuchy, wpływają na konsystencję i spójność masy podobnie jak jaja, zagęszczając ciasto. Dodatkowo, jabłka nadają ciastu apetyczny aromat i walory smakowe.

   Warto samodzielnie przygotować mus jabłkowy. Wystarczy 2 kg jabłek i odrobina wody. Na spód rondla należy wlać trochę wody, do wysokości 1,5 cm i postawić garnek na najmniejszy ogień, a następnie doprowadzić wodę do wrzenia. W międzyczasie można umyć jabłka, obrać je ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokrojone jabłka dusi się w garnku mieszając co jakiś czas. Po wrzuceniu ostatniej partii pokrojonych jabłek masa jabłkowa powinna się dusić jeszcze przez 10 minut. Można wykorzystać mus od razu do szarlotki, albo zamknąć w wyparzonych słoikach i zakonserwować na później.

   W przypadku wytrawnych dań, zamiast musu jabłkowego można zastosować puree z dyni.



Banan

   W przypadku bardziej gęstych ciast i deserów warto wypróbować banany jako zamiennik jaj. Na jedno jajo powinna przypadać połówka banana. W przypadku ciastek, granoli i tym podobnych wypieków wystarczy rozgnieść banana widelcem. Jeżeli ciasto musi mieć gładką konsystencję (np. ciasto naleśnikowe), lepiej krótko zblendować banan na mus, albo użyć innego zamiennika.

   Podobną konsystencję do bananów mają bataty i ziemniaki. Można zastąpić nimi jajka w przypadku wytrawnych dań.



Agar

   Jeżeli wymieszasz łyżkę stołową agar z łyżką stołową wody otrzymasz zamiennik jednego jaja. Agar jest substancją żelującą, której skład bazuje na galaktozie. Pod wpływem zimnej wody substancja pęcznieje. Po wymieszaniu z wodą o temperaturze 90-100 stopni Celsjusza agar rozpuszcza się, a następnie w miarę chłodzenia zyskuje stałą konsystencję. Po ponownym podgrzaniu otrzymujemy płyn. Powyższe zjawisko chemiczne nazywane histerezą różni gumę agar od jaja (raz ścięte białko i żółtko już nie odzyska płynnej konsystencji), a także pozwala zrozumieć, jak można wykorzystać gumę agar w przepisach.

   Guma agar jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym i zapisywana pod symbolem E406. Unia Europejska uznała tę substancję za nieszkodliwą dla zdrowia, pod warunkiem, że jest spożywana w normalnych ilościach. Ustalono, że dawka toksyczna wynosi 11 g na kg masy ciała - u szczurów.

   Agar jest pozyskiwany z plech krasnorostów, rosnących na podwodnych skałach. Po ich opłukaniu słodką wodą i rozłożeniu na słońcu w okresie letnim, w celu wysuszenia i wybielenia, plechy krasnorostów są poddawane dalszej przeróbce. Wysuszone plechy są gotowane w wodzie do momentu otrzymania gęstego płynu. Płyn zostaje oczyszczony z białek i innych substancji. Po jego odsączeniu są formowane bloki, które są przecinane na cienkie pasma. Usunięcie soli i wody jest przeprowadzane przez kilkakrotne wymrażanie i rozmrażanie surowca. Ostateczny etap to suszenie oczyszczonej grumy agar i nadanie jej formy, w której jest przeznaczana do sprzedaży.



Białko sojowe

   Połącz 3 łyżki stołowe wody z łyżką białka sojowego, a powstanie masa zagęszczająca ciasto. Efekt będzie taki sam, jak przy dodaniu jednego jaja do masy. Białko sojowe zawiera roślinne proteiny pełnowartościowe, w tym dużą dawkę argininy. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej białko sojowe uzupełnia niedobór białka wynikający z wykluczenia pokarmów zwierzęcego pochodzenia.



Nasiona chia

   Z właściwości zagęszczających są znane także nasiona chia. Jedna łyżka stołowa nasion chia wymieszana z 1/3 szklanki gorącej wody, po zblendowaniu i odczekaniu 15 minut pozwala na uzyskanie masy odpowiadającej jednemu jaju. Nasiona chia podobnie jak wskazane niżej siemię lniane są zdecydowanie najbardziej uniwersalnymi zamiennikami jajek. Mają neutralny smak, a po zalaniu wrzątkiem nabierają odpowiednio gęstej konsystencji.



Siemię lniane

   Na liście zamienników jajek nie mogło zabraknąć siemienia lnianego. Po zblendowaniu łyżki stołowej mielonego lnu z 3 łyżkami stołowymi wody powstaje masa przypominająca pod względem konsystencji jajko. Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów omega-3, błonnika i roślinnego białka. Zawiera ono również witaminy z grupy B i żelazo. Zdecydowanie warto wprowadzić je do codziennej diety. W przypadku stosowania nasion w charakterze zamienników jajek w cieście, można zamiast nasion stosować wersję siemienia lnianego w proszku, jednak ten produkt zawiera znacznie mniej składników odżywczych niż siemię lniane w formie nasion.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE