Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zdrowe muffiny na drugie śniadanie - z warzywami, bakaliami i z pełnym ziarnem


18.06.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zdrowe muffiny na drugie śniadanie - z warzywami, bakaliami i z pełnym ziarnem


   Muffinki kojarzą się z deserem i podwieczorkiem. A gdyby tak podać je na śniadanie? Czy to nie będzie zbytnie odstępstwo od zbilansowanej diety? Zdecydowanie nie, jeżeli podacie muffiny zawierające zdrowe składniki.

   Standardowo muffiny zawierają mąkę pszenną. Na śniadanie proponujemy coś bardziej treściwego - otręby i płatki owsiane, orzechowe mąki, warzywa, owoce i bakalie. Poniżej znajdziecie łatwe w przygotowaniu wypieki śniadaniowe - na pierwsze i na drugie śniadanie. Bon Appetit!





Muffiny warzywne - ze szpinakiem, szynką i kalafiorem

   Do przygotowania warzywnych muffinek potrzebujesz takich składników jak:

• 1 duży kalafior
• 6 plastrów szynki
• 1/2 szklanki szpinaku baby
• 1/2 szklanki posiekanej cebulki
• 5 jaj ubitych trzepaczką na jednolitą masę
• 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
• 1 szklanka startego sera Cheddar
• szczypta soli
• szczypta pieprzu kajeńskiego
• szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu


Sposób przygotowania:

   Kalafior pokrój na mniejsze fragmenty, żeby zmieściły się w foremkach na babeczki. Starannie je umyj i osusz. Do kalafiora dodaj pozostałe składniki tworząc jednolitą masę. Do każdej formy wysmarowanej lekko tłuszczem, wlej łyżkę lub nieco więcej masy, w taki sposób, aby były wypełnione. Piecz muffiny przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.



Muffiny z jabłkami i borówkami - bez glutenu

   Do przygotowania owocowych muffinek potrzebujesz następujących składników:

• 2 jabłka średniej wielkości
• 1,5 szklanki bezglutenowej mąki
• 1,5 szklanki zmielonych nasion siemienia lnianego
• 1 szklanka brązowego cukru
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka soli
• 2 duże jaja
• 3/4 szklanki mleka migdałowego bez cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1,5 świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich
• 1/4 szklanki niezmielonych nasion siemienia lnianego


Sposób przygotowania:

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Zanim zdąży się on odpowiednio nagrzać zdążysz przygotować ciasto. Obierz i zetrzyj na puree jabłka - możesz użyć blendera. Odstaw masę jabłkową wyłóż formę papierowymi foremkami. Potrzebujesz 6 tzw. papilotek. W dużej misce zmiksuj mąkę, zmielone siemię lniane, cukier, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W osobnej misce wymieszaj mleko migdałowe, jaja i ekstrakt z wanilii. Powoli przełóż ciągle mieszając masę suchą mokre składniki do suchych. Na koniec dodaj jabłkowe puree i borówki amerykańskie. Muffinki nie zawierają glutenu, więc nie wyrosną wysokie. Po nałożeniu ciasta do foremek posyp je nasionami siemienia lnianego. Czas pieczenia wynosi od 20 do 30 minut. Przed podaniem poczekaj aż muffiny ostygną (ok. 5-10 minut).



Muffiny z jabłek i marchewki

   Poniższy przepis pozwoli na przygotowanie 12 muffinek. Potrzebne Ci będą takie składniki, jak:

• 2 szklanki mąki migdałowej
• 1 szklanka płatków owsianych
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3/4 szklanki cukru kokosowego
• 1 szklanka startych jabłek
• 1 szklanka startej marchewki
• 2 duże jaja
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki oleju roślinnego


Sposób przygotowania:

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj formę na 12 muffinek. Wymieszaj suche składniki w dużej misce. Następnie dodaj starte jabłka i marchewki. W osobnej misce zmiksuj jaja, ekstrakt waniliowy, mleko i olej (np. kokosowy). Wlej mokre składniki do suchych starannie mieszając. Jednolitą masę przełóż do foremek. Czas pieczenia wynosi około 15-20 minut.



Bananowe muffinki - idealne do mleka i kakao!

   Do przygotowania muffinek potrzebujesz takich składników, jak:

• 2 szklanki mąki orkiszowej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soli morskiej
• 3/4 szklanki syropu klonowego
• 1/2 szklanki mleka migdałowego bez cukru
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z trzema łyżkami wody (trzeba odstawić masę na 15 minut, żeby nabrała odpowiedniej konsystencji)
• 1/4 szklanki sosu jabłkowego
• 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 1,5 szklanki zmiksowanych bananów (ok. 2-3 sztuki)


Sposób przygotowania:

   Ustaw piekarnik żeby rozgrzał się do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie przygotuj 18 foremek papierowych na muffinki. W dużej misce wmieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce połącz syrop klonowy, mleko migdałowe, masę z siemienia lnianego, sos jabłkowy i ekstrakt z wanilii. Użyj do tego blendera. Masa musi być jednolita. Przełóż ją do suchych składników i dodaj do nich banany. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Napełnij każdą formę do wysokości 3/4 i piecz przez około 20-25 minut.



Muffiny z dyni i orzechów włoskich - bez mąki

   Do przygotowania muffinek dyniowych potrzebujesz:

• 1 szklankę zblendowanego miąższu dyni
• 1/2 szklanka syropu klonowego
• 2 jaja
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii
• 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
• 1/4 szklanki waniliowego mleka migdałowego bez cukru
• 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj 12 foremek do muffinek. Połącz na jednolitą masę syrop klonowy, dynię, jaja i inne mokre składniki. Zblenduj je z płatkami owsianymi i innymi suchymi składnikami, żeby uzyskać gładką masę. Na sam koniec dodaj orzechy włoskie i wymieszaj ciasto łyżką. Przełóż ciasto do foremek i włóż je do piekarnika na ok. 20-23 minuty.



   Jak widać, nie trzeba rezygnować z jedzenia muffinek na diecie bezglutenowej, ani na diecie redukcyjnej, jeżeli są odpowiednio przygotowane. Takie pomysły na II śniadanie spodobają się nie tylko najmłodszym.




Zobacz więcej na temat:

muffinyprzepisy kulinarne


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE