Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.12.2018 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5827

Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów


07.10.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów


   Po jakie produkty najczęściej sięgamy w czasie podróży? Zarówno mali, jaki dorośli podróżnicy najczęściej sięgają po rogalika, drożdżówkę, albo batonika, żeby dodać sobie energii. Drugą opcją są chipsy i inne wysoko przetworzone wytrawne przekąski. Ani jedna, ani druga propozycja nie odbije się dobrze na zdrowiu. Znacznie zdrowszym wyborem będzie domowy prowiant.

   Wysoko przetworzone produkty słodkie lub słone zawierają dużo syntetycznych dodatków do żywności, utwardzone tłuszcze i cukry proste. Te ostatnie powodują, że po chwilowym wzroście energii nastąpi gwałtowny spadek jej poziomu. Oprócz przekąsek na bazie warzyw można wybrać orzechy lub daktyle. Więcej na temat tego typu "przegryzek" znajdziesz poniżej. Inne propozycje produktów, które sprawdzą się podczas podróży to domowe batoniki muesli lub ciastka owsiane. Niektóre produkty, choć są zdrowe, nie nadają się jako prowiant, ponieważ łatwo ulegają zepsuciu.





Czego nie zabierać w podróż?

   Owoce i koktajle owocowe są smaczne i zdrowe, ale nie każdy tego typu produkt wytrzyma długą podróż, zwłaszcza latem, kiedy mogą łatwo sfermentować, co czyni je niezdatne do spożycia. Podobnie jest z niektórymi warzywami. Przygotowując kanapki i sałatki lepiej unikać warzyw, które szybko puszczają sok, np. ogórka, pomidora. Sprawdzą się natomiast pokrojone w słupki marchewki i papryka. Lepiej unikać też świeżych warzyw i owoców, które są łatwo brudzące, zwłaszcza jeżeli podróżujemy z dziećmi (np. jagód, buraczków itd.). Alternatywą dla nich mogą być np. truskawkowe chipsy, albo chipsy z buraka. Posiłki w podróży bazujące na warzywach, orzechach i owocach gwarantują uczucie sytości na dłużej i dostarczają potężnego zastrzyku energii z witaminami i minerałami.

   W podróż można zabrać także porcję kanapek lub wspomnianych na wstępie batoników muesli własnej roboty. Przygotowując taki prowiant warto spojrzeć na niego także z praktycznej perspektywy. Przekąski w podróży nie powinny kruszyć się, ani brudzić ubrań, tapicerki samochodowej, albo fotela - w samolocie czy w pociągu. Można to osiągnąć np. poprzez przygotowanie ich w formie małych porcji na jeden kęs. Podróżując środkiem transportu zbiorowego, albo samochodem ze współtowarzyszami podróży trzeba mieć też na uwadze ich komfort. Niektóre zapachy są niemile widziane w trakcie wycieczki np. zapach jaja na twardo, wędzonych wędlin, czy też kiszonych warzyw lub ryby.



1. Tortilla z sałatą i fetą

   Do przygotowania lekkiej, ale sycącej przekąski na podróż potrzebujesz placki tortilli, sałatę lodową, paprykę i fetę. Na tortillę połóż liście sałaty lodowej, a następnie rozłóż pokruszoną fetę. Dodaj także pokrojoną w paski paprykę (np. żółtą i czerwoną). Składaj tortillę robiąc tzw. wrapy. Możesz owinąć je aluminiową folią i włożyć do woreczków. Dzięki temu masz pewność, że podczas jedzenia tortilli woda z fety i papryki nie poplami tapicerki, ani ubrań.



2. Orzechowy miks

   Orzechowy miks to prawdopodobnie najprostszy sposób na przekąskę w podróży. Jego przygotowanie polega na wymieszaniu porcji różnych rodzajów orzechów. Możesz wymieszać orzechy laskowe i orzechy włoskie - rodzime orzechy, które są tańsze niż te z eksportu, a równie odżywcze (np. makadamia, orzechy brazylijskie i pekan). W podróży sprawdzą się także migdały. Orzechy dobrze znoszą podróż - nie są podatne na zepsucie. Ich wartość odżywcza jest natomiast wysoka. Wysoka jest też kaloryczność, jednak orzechy posiadają wysoką wartość sytną, a ich kalorie nie są „puste”, są pełne wartości odżywczych.



3. Sałatka owocowa

   Sałatka owocowa sprawdzi się na niezbyt długie trasy. Łatwo je przygotować, są smaczne oraz bogate w witaminy i minerały. Do przygotowania zdrowej przekąski na podróż potrzebujesz 1/3 szklanki borówek amerykańskich, 2 nektarynki i 2 owoce kiwi. Obrane kiwi i umyte nektarynki pokrój w kostkę. Wymieszaj je z borówkami amerykańskimi i zamknij w szczelnym opakowaniu na żywność, najlepiej z ociekaczem. Możesz dodać łyżeczkę miodu.



4. Bananowy chlebek w wersji „fit”

   Ciastka owsiane i inne kruche ciasteczka (np. z mąki migdałowej, mąki ryżowej) mogą być zdrową przekąską w podróży, ale ich wadą jest to, że łatwo się kruszą - są niepraktyczne. Dlatego proponujemy lekkie, słodkie ciasto - chlebek bananowy. Można przygotować go ze zdrowych składników, aby ograniczyć zawartość niezdrowych cukrów prostych i pustych kalorii. Do przygotowania zdrowej wersji bananowego chlebka potrzebujesz takich składników, jak:

- 3 banany,
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
- trzy łyżki ksylitolu
- 2 jaja
- 200 ml wody mineralnej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- orzechy włoskie (do dekoracji)

   Zanim przygotujesz ciasto rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopniu. Klasyczny chlebek bananowy jest wypiekany w keksówce. Jednak w czasie podróży znacznie lepiej sprawdzą się papilotki - papierowe formy do muffinek. Wymieszaj w jednej misce wszystkie suche składniki (poza orzechami). W drugiej misce zmiksuj banany z jajkami, olejem kokosowym i wodą. Kolejny krok to połączenie składników suchych i mokrych, aby tworzyły jedną masę. Do papilotek przełóż po 1-2 łyżek ciasta, żeby wypełniało je do połowy. Wierzch bananowych muffinek udekoruj pokruszonymi orzechami włoskimi. Piecz bananowe babeczki przez 25-30 minut. Jeżeli chcesz upiec ciasto w keksówce wydłuż czas pieczenia do 50 minut.



5. Muffiny z owocami i kakao

   Druga propozycja słodkich, ale zdrowych przekąsek w podróży, to muffiny z kakao i owocami. Do ich przygotowania potrzebujesz:

- 375 g mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jaja
- 250 g borówek amerykańskich (możesz użyć śliwek, malin lub pokrojonych truskawek)
- 1 łyżka sody oczyszczonej

   Sposób przygotowania jest bardzo podobny do sposobu przyrządzenia bananowych muffinek. Wymieszaj składniki mokre, następnie składniki suche, aby ostatecznie połączyć je w jedną masę. Truskawki wsyp na sam koniec i delikatnie wymieszaj ciasto. Przełóż ciasto do foremek (do wysokości połowy papilotki) i wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.



6. Muffiny z fetą i brokułami

   Muffiny z fetą i brokułami to pomysł na lekką, wytrawną przekąskę. Do przygotowania tych muffinek potrzebujesz takich składników, jak:

- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklankę maślanki
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 200 g sera feta
- 200 g brokułów podzielonych na małe różyczki.
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych
- ziarna słonecznika (do posypania)
- pieprz, oregano

   Przygotowanie tych muffinek jest nieco czasochłonne, ponieważ fetę trzeba pokroić w kostkę, a małe różyczki brokuła sparzyć. W jednej misce wymieszaj suche składniki, poza słonecznikiem. Możesz pokruszyć orzechy ziemne na mniejsze kawałki. Orzechy ziemne podkreślają smak brokuła, a jednocześnie dostarczają dużo roślinnego białka. W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki. Na koniec przesyp suche składniki do miski z mokrymi składnikami i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wsyp fetę i brokuły, a następnie delikatnie je wymieszaj. Dodaj również przyprawy. Czas pieczenia wynosi 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.



7. Pasta z soczewicy

   Pasta z soczewicy zjedzona z pełnoziarnistą bułką na długo zaspokoi głód. Do przyrządzenia pasty z soczewicy potrzebne są takie składniki, jak:

- 100 g czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 łyżeczki przecieru z ostrej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- sól
- 3 łyżki oleju słonecznikowego

   Przygotowanie pasty z soczewicy zacznij od opłukania soczewicy w wodzie - kilka razy. Opłukaną soczewicę przełóż do rondla i zalej wodą tak, aby jej poziom wynosił na dwa centymetry ponad poziom ziaren. Zagotuj ziarna, po czym gotuj je jeszcze na wolnym ogniu, aby stały się miękkie. Na koniec odstaw je do przestygnięcia. Rozgrzej na patelni olej słonecznikowy, dodaj do niego pokrojoną cebulę i podsmaż ją, nie doprowadzając do zarumienienia. Dodaj do cebuli marchewkę startą na grubych oczkach. Dodaj przyprawy i smaż całość pod przykryciem. Wymieszaj ugotowaną soczewicę z podsmażonymi warzywami oraz z przecierem z ostrej papryki. Na koniec zblenduj wszystko blenderem, aby uzyskać jednolitą pastę.



8. Jogurt z mango i granolą

   Jogurt z mango i granolą to kolejna propozycja, ale jedynie na krótką podróż. Produkty mleczne łatwo ulegają zepsuciu. Do spakowania jogurtu i dodatków przyda się specjalne pudełko na jogurt z oddzielnym pojemnikiem na owoce i granolę. Obierz mango i pokrój je na małą kostkę. W roli jogurtu sprawdzi się jogurt naturalny lub grecki. Granolę możesz przygotować samodzielnie. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Wsyp płatki owsiane, dodaj do niego grubo posiekane włoskie orzechy, pestki słonecznika i dyni oraz cynamon i sól. Wymieszaj 3 łyżki miodu i 1/3 szklanki herbaty, a następnie połącz je z suchymi składnikami. Rozłóż równomiernie granolę na blaszce i piecz przez 10 minut. Przemieszaj płatki po upływie tego czasu, a następnie piecz granolę przez 10 minut. Na koniec przemieszaj granolę jeszcze raz i piecz przez 3 minuty na złoty kolor.



9. Makaron z mascarpone i pomidorami

   Na długą podróż możesz zabrać ze sobą makaronowe danie - smakują one smacznie także podane na zimno. Spośród bogatej gamy makaronów polecamy pełnoziarniste i z pszenicy durum. Kształt makaronu powinien być odpowiedni do sytuacji - spaghetti, tagliatelle, cannelloni odpadają. Sprawdzą się rurki (penne), świderki lub kokardki (farfalle). Wymieszaj je z sosem - odpowiednio gęstym. Do jego przygotowania potrzebujesz jednego opakowania serka mascarpone oraz pomidorów pokrojonych z puszki. Odcedź pomidory i podgrzej w rondlu. Następnie lekko przestudź i wymieszaj z serkiem mascarpone - powstanie kremowy, gęsty i pożywny sos. Możesz dodać do makaronu świeże listki bazylii. Pamiętaj, żeby ugotować makaron al dente.



10. Sałatka z awokado i pieczoną kaczką

   Umieść sałatkę w pudełku na żywność z wkładem chłodzącym. Dzięki temu składniki zachowają świeżość na dłużej. Do przygotowania jednej porcji sałatki potrzebujesz szklankę rukoli, pół awokado, 50 g pomidorków koktajlowych, pół szklanki pokrojonej, upieczonej piersi z kaczki oraz 2 łyżki orzeszków pinii. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Awokado zblenduj z sokiem z cytryny (ok. 1-2 łyżki) oraz pieprzem i solą. Możesz dodać czosnek, chyba że nie podróżujesz sam. Jeżeli z obiadu pozostało inne pieczone mięso wykorzystaj je zamiast pieczonej kaczki - mięsa lepiej nie pozostawiać wyruszając w podróż.



11. Kanapka z masłem orzechowym

   Kanapka będzie pełnowartościowym posiłkiem, jeżeli do jej przygotowania użyjesz pełnoziarnistego pieczywa, warzyw, pożywnego produktu do smarowania i zieleniny. Kanapka z masłem orzechowym przygotowana z bułki grahamki oraz plasterków banana zaspokoi "mały głód" na długo i jednocześnie przegoni ochotę na słodycze.



12. Kanapka z hummusem

   Hummus - pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini - to doskonały produkt, który sprawdzi się w podróży. Kanapka z hummusem przygotowana z pieczywa graham skutecznie zaspokoi głód. Przygotuj porcję sałatki - z pomidorków koktajlowych, rukoli i łyżki oliwy. Możesz dodać także pokrojoną w słupki paprykę.



A co z owocami?

   Owoce zawierają dużo błonnika i wody. Wypełniają żołądek i pomagają nawodnić organizm w czasie podróży. Niemniej trzeba zadbać o to, żeby owoce nie rozpadły się i nie brudziły ubrań. Żeby tego uniknąć, większe owoce pokrój na mniejsze kawałki (np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, mango). Przełóż je do pojemnika z wewnętrznym sitkiem, które pełni role ociekacza. W podróży sprawdzą się także banany i winogrona. Niektórzy polecają także maliny i truskawki, ale tzw. jagodowe owoce mają tendencję do brudzenia ubrań swoim sokiem.



Nie zapominaj o orzeźwiających napojach

   Mówiąc o orzeźwiających napojach mamy na myśli mineralną wodę niegazowaną lub lemoniadę. W czasie podróży korzystanie z toalety jest przez wiele osób postrzegane jako coś uciążliwego. Przez to bardzo łatwo o odwodnienie organizmu. Zamiast cytryny można wykorzystać ananasa, truskawki lub arbuza. W przypadku podróży latem można przelać napój do bidonu ze specjalnym wkładem chłodzącym. Rozgrzewające napoje także warto mieć pod ręką - w termosie powinny znaleźć się herbata (np. zielona) lub kawa, które nie szkodzą zdrowiu tak, jak napoje energetyczne, a jednocześnie łagodnie pobudzają organizm.

   W długą podróż nie zabieraj produktów mlecznych i kanapek z chrupkiego pieczywa. Pierwsze z wymienionych mogą się zepsuć, a kanapki z chrupkiego pieczywa nasiąkają składnikami. Unikaj także kompotów, które są podatne na sfermentowanie oraz gotowych dań ze stacji benzynowych. Niezbyt dobrym wyborem są też śliwki, które mogą wywołać biegunkę lub wzdęcia oraz gazowane i słodzone napoje.




Zobacz więcej na temat:

podróżprzekąskiprzepisy


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE