Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Żurek i barszcz biały - czym się różnią?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Żurek i barszcz biały - czym się różnią?


   Pierwotnie barszcz biały był przygotowywany z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Obecnie przygotowuje się go na bazie zakwasu z mąki pszennej. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim. Żurek (wymiennie nazywany też żurem) i barszcz biały kojarzą się ze świętami wielkanocnymi i są nieodłącznie związane z tradycyjną, polską kuchnią.





Żurek - staropolska potrawa

   Żur jest staropolską potrawą należącą do postnych dań i związaną ściśle z tradycją Wielkiego Postu. W pierwotnej wersji nie zawierał on żadnych dodatków i był gotowany na wodzie, niekiedy zabielany. Na Wielkanoc podawano natomiast żurek przygotowany na wywarze z mięsa, na kościach lub wędzonce. Dodatkowo, można podawać zupę z jajkami, ziemniakami, kiełbasą, okrasą z boczku lub suszonymi grzybami. Sposób podawania i wybór dodatków jest w dużej mierze uzależniony od regionu. Żur jest przygotowywany na zakwasie z żytniej mąki razowej.



Barszcz biały

   W odróżnieniu od żurku barszcz biały jest zupą przygotowywaną na bazie bulionu lub na wywarze mięsnym z kiełbasy lub szynki. Do zupy można dodawać takie dodatki, jak boczek i kiełbasę, jajko i ziemniaki. Kolejna różnica dotyczy zakwasu, który jest przygotowywany na bazie razowej mąki pszennej, a nie żytniej. Dodatkowo, można przygotować barszcz biały z serwatki, która zastępuje wówczas zakwas.



Żurek a barszcz biały - kalorie i wartości odżywcze

   Żurek i barszcz biały są równie wartościowe pod względem zawartości składników odżywczych. Obie zupy są przygotowywane na bazie razowej mąki. Różni się tylko jej pochodzenie (żytnia, pszenna). Mąka razowa jest bogata w minerały, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy. W procesie fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego, które są probiotykami. W czasie fermentacji dochodzi do rozkładu kwasu fitynowego (substancja antyodżywcza), który znajduje się naturalnie w zbożach. Dzięki temu żelazo, cynk, magnez i miedź wchodzące w skład mąki są lepiej przyswajalne. Porcja żurku i barszczu białego bez dodatków zawiera około 100 kcal.



Przygotowanie zakwasu

   Zakwas zaleca się kisić w glinianym naczyniu lub w wyparzonym słoiku. W celu przyspieszenia fermentacji mąki można dodać niewielką ilość wody z ogórków kiszonych lub gotowego zakwasu do przygotowania chleba. Codziennie trzeba sprawdzać, czy zakwas się nie zepsuł i zamieszać zawiesinę. Warto wiedzieć, że pozostałość zakwasu może być zaczynem dla nowego. Należy dosypać kilka czubatych łyżek mąki oraz zalać je ponownie wodą. Przyprawy (np. czosnek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie) można dodać dopiero do gotowej zupy.

   Do 500 ml ciepłej wody należy dodać jedną szklankę razowej mąki oraz skórkę z chleba razowego na zakwasie. Należy dokładnie wymieszać zawiesinę, a następnie dodać przyprawy. Kolejnym etapem jest przykrycie naczynia gazą i odstawienie go w ciepłe miejsce na około 3 dni. Gotowy zakwas dodaje się do mięsnego wywaru lub warzywnego bulionu. Zakwas może być przechowywany w lodówce przez okres do 14 dni.




Zobacz więcej na temat:

żurekbarszcz białyzupyzakwas


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE